Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce sa mergem la vot? Bruno Stefan: Pentru a decide - spre vest sau spre est?

Sambata, 24 Mai 2014, ora 18:51
3047 citiri
De ce sa mergem la vot? Bruno Stefan: Pentru a decide - spre vest sau spre est?

De votul pe care il vom da la alegerile europarlamentare de duminica depinde directia spre care se va indrepta Romania in urmatorii ani - vest sau est -, in conditiile in care geopolitic "suntem la ora actuala mai importanti ca niciodata", spune sociologul Bruno Stefan.

Cele mai recente sondaje, realizate saptamana trecuta, arata ca, desi peste 50% dintre alegatorii romani se arata interesati, doar o treime sunt decisi sa mearga duminica la cele mai importante alegeri europarlamentare de la infiintarea Uniunii Europene.

"Importanta votului de duminica este legata de drumul pe care il ia Romania in urmatorii ani: spre vest sau spre est. Asta este miza importanta a alegerilor europarlamentare, pentru ca din punct de vedere geopolitic suntem la ora actuala mai importanti ca niciodata. Dar oamenii nu simt miza geopolitica", a declarat presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale" pentru Ziare.com.

Bruno Stefan subliniaza faptul ca boicotarea alegerilor va avea efectul contrar celui dorit de initiatori, avantajand partidele mari, cu structuri bine organizate.

"Prezenta mica la vot ajuta structurile partidelor mari, prezenta mare la vot ajuta partidele mici. In cazul unei prezente scazute la vot, vorbim despre electoratul captiv, pe care partidele il cunosc. O prezenta mare la vot inseamna si un vot din convingere, indiferent de relatia cetatean-partid, de aceea spun ca de absenteism profita partidele mari", a explicat sociologul.

In plus, sondajele arata, la fel ca si in anii anteriori, ca "si de aceasta data ca voturile persoanelor peste 60 de ani vor fi mult mai numeroase decat ale celorlalti".

"De asemenea, studiile medii domina. Oamenii cu studii superioare au, de obicei, o prezenta scazuta la vot", a adaugat acesta.

Din pacate, in campania electorala pentru europarlamentare, temele europene au fost marginalizate, cum ar fi faptul ca, in premiera, de rezultatele alegerilor de duminica depinde cine va conduce Comisia Europeana in urmatorii 5 ani.

"Nu a fost o miza electorala in Romania, de aceea lumea nici nu stie cine sunt candidatii la sefia Comisiei Europene. Tema a fost ocultata in totalitate.

Normal ca este bine sa ne exprimam intentia de vot, insa oamenii nu simt miza, iar, pe de alta parte, a crescut si numarul scepticilor, al celor pentru care Europa nu mai reprezinta o atractie si care considera ca votul lor nu este important", a mai explicat sociologul Bruno Stefan prezenta scazuta la urne.

Afla care este sectia ta de votare

Ultima saptamana de campanie: Cati oameni merg la urne si ce voteaza - sondaj CURS si Avangarde

Alegeri europarlamentare: Boicotarea alegerilor avantajeaza partidele mari

Cele mai importante alegeri europarlamentare de pana acum

Duminica, 25 mai, peste 18 milioane de alegatori din Romania sunt asteptati la urne pentru a vota partidul sau candidatul independent care sa ii reprezinte in Parlamentul European in urmatorii cinci ani. Romania va avea 32 de eurodeputati din cei 751 care ii reprezinta pe cei peste 500 de milioane de cetateni din cele 28 de state membre UE. Votul este obligatoriu doar in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.

Detalii suplimentare pe site-ul Parlamentului European

Acestea sunt cele mai importante alegeri europene de pana acum, in conditiile in care Uniunea Europeana face eforturi pentru a depasi criza economica, iar liderii ei au pozitii diverse cu privire la directia care ar trebui urmata in viitor. In plus, sunt primele alegeri desfasurate dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in 2009, care a conferit o serie de noi competente Parlamentului European.

Mai mult, in premiera, de rezultatul alegerilor europarlamentare din 25 mai va depinde cine va conduce si Comisia Europeana, cei mai bine cotati fiind Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, si Martin Schulz, candidatul PES.

Cum va arata Parlamentul European dupa alegeri

Sondajele arata ca scoruri foarte stranse intre principalele forte politice europene, de stanga si de dreapta, Partidul Popularilor Europeni avand un usor avantaj in fata socialistilor din PES.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri europarlamentare 2014, #Bruno Stefan prezenta alegeri, #prezenta europarlamentare 2014 , #alegeri europarlamentare 2014