Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Alegeri > alegeri prezidentiale 2019
A   A   A

De ce sa mergem la vot?

De ce sa mergem la vot?
Am fost sa vad sala de vot de la Loudeac, unde voi participa in birou. Este pentru prima data cand romanii pot vota aici.

Citeste toate textele scrise de Ciprian Apetrei pentru Ziare.com

Cei de la Primarie sunt foarte amabili. Este un mic eveniment local, in acest orasel breton cat o batista. Cel mai mic oras din Franta unde se organizeaza alegeri pentru presedintele Romaniei.

Responsabilul care mi-a prezentat cladirea si organizarea a fost impresionat de cele 6 (sase) zile de vot.

- Veniti deci de vineri foarte de dimineata si plecati duminica noapte, nu se stie la ce ora? Trebuie sa fie foarte important.

Greu de explicat ca este o supra-compensare a unor situatii prost organizate in trecut. Acum este o exagerare acest vot lung.

Urmatoarea intrebare a fost dezarmanta.
- Cum veti anunta oamenii sa vina la vot? Veti trimite fiecaruia o scrisoare acasa, nu este asa?

- Daca am fi francezi, asa am face. Dar nu avem adresele lor. Romanii care stau pe aici nu sunt inregistrati undeva, la ambasada, de exemplu.

- Si atunci de unde stiti ca sunt aici? Si cum ii veti anunta?

Foarte bune intrebari. Romanilor din diaspora nu le sunt dragi autoritatile romane. Se tem de ele. In mare parte, pe buna dreptate. Am vazut la Forumul romanilor de pretutindeni politicieni care de-abia asteptau sa stie mai multe despre ei ca sa le ceara ceva.

Orlandoooo a fost unul dintre ei. Altul a fost seful AEP, cel cu campania inutila de inregistrare online.

In Franta poti veni ca cetatean roman fara sa te inregistrezi nicaieri. Nici la politia franceza nici la Primarie. Exista o lege care spune ca esti obligat sa te inregistrezi la ambasada, dar nu o respecta nimeni. Pentru ca oamenii nu vad in autoritati un punct de sprijin.
Dar atunci se expun abuzurilor. Daca statul roman nu stie de ei, nu ii poate ajuta.

Sectiile de vot, foarte multe, din acest an, pentru alegerile europarlamentare si prezidentiale, s-au stabilit pe baza informatiilor furnizate de comunitate, in special. Asa se va face si informarea, prin asociatii, preoti, magazine romanesti si pagini de Facebook. Cu speranta ca fiecare va da informatia mai departe.

Putem repara increderea cetatenilor romani in autoritatile propriului stat? Este una din intrebarile la care trebuie sa raspunda o politica corecta a acestora.

Francezul de la primaria bretona s-ar fi inscris din prima zi la ambasada Frantei de la Bucuresti, daca ar fi venit sa lucreze la Mizil.

Daca ne dorim si noi un astfel de nivel de incredere, un pas important este sa ne facem auziti. Si vazuti. Si apoi ascultati. Votul este o astfel de modalitate. Sunt, incepand de astazi, sectii de vot in toata lumea, mai multe ca niciodata.
Haideti la vot!

Citeste mai multe despre Implicare, solidaritate si voluntariat: "Si-au luat o bucatica din tara lor inapoi" - Interviu cu presedintele unei sectii de votare din diaspora.

Despre ce vrei sa scriem?
Facebook ShareTweet
 Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 11:41
 Autor:Ciprian Apetrei

 Articol citit de 2322 ori

Citeste si: