De ce anticipatele ar putea sa faca mai mult rau decat bine

Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 10:44
6295 citiri
De ce anticipatele ar putea sa faca mai mult rau decat bine

Ponta si-a dat demisia, la fel si Piedone, insa nimeni nu prea a inteles ce s-a intamplat cu Gabriel Oprea, care parea sa fie demis la pachet cu fostul premier pe 4 noiembrie, dar reaparuse in data de 5 noiembrie la dreapta noului premier interimar, Sorin Cimpeanu.

Pe langa o explicatie in legatura cu rolul lui in noul guvern interimar, fostul ministru de Interne mai datoreaza (cel putin) niste explicatii si poate chiar o condamnare pentru abuz in serviciu in cazul politistului mort din coloana "oficiala", dar asta va stabili justitia.

Intrebarea esentiala in prezent este ce ar trebui sa urmeze pe scena politica si in societatea civila, in asa fel ca prezenta din strada din ultimele zile sa aiba un efect pozitiv pe termen lung; cel pe termen scurt fara indoiala a avut loc.

Liderii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, au propus ca o solutie pentru criza politica demararea alegerilor anticipate. Interesant este si faptul ca UDMR pare sa fie de acord cu aceasta solutie si, de asemenea, liderii partidului M10 doresc alegeri parlamentare cat mai repede.

Luand in considerare conditia curenta a clasei politice din Romania sunt de parere ca aceasta solutie ar putea avea mai multe consecinte negative decat pozitive.

De ce? Haideti sa vedem ce ar insemna alegeri anticipate pentru cele 3 partide pe care le-am mentionat mai sus:

PNL (care include fostul PDL, sa nu uitam acest detaliu) este principalul partid din Opozitie. Dupa PSD, PNL are cel mai mare numar de parlamentari, insa mai importanta este aceasta perceptie nationala ca partidul Alinei Gorghiu ar fi singura optiune de vot pentru a inlocui PSD la putere.

Daca maine ar avea loc alegerile parlamentare, mare parte din populatia urbana nu ar vota neaparat cu PNL, pentru ca ar aduce o schimbare pozitiva. De fapt, la fel ca in al doilea tur de scrutin de la alegerile prezidentiale, un numar mare de persoane ar vota anti-Ponta/Oprea/Piedone adica anti-PSD/UNPR.

Un partid care are (a avut) membri importanti precum Videanu, Vosganian, Relu Fenechiu, Blaga nu poate fi luat in serios ca o locomotiva pentru o schimbare serioasa pe scena politica.

Eu cred ca liderii PNL constientizeaza acest lucru si deja se vede cum partidul incearca sa-si croiasca o identitate a "raului cel mai mic" prin multipli reprezentati care apar la TV argumentand ca alegerile anticipate ar oferi sansa partidelor sa dovedeasca si ele ca au auzit si receptionat mesajele transmise la protestele de strada.

Daca ne uitam la istoria recenta a PNL, un numar mare de evenimente dubioase imi vin in minte: coalitia strutocamila cu PSD (USL), cooptarea lui Gigi Becali pe listele PNL, lista lunga de condamnati din cadrul partidului si in final fuziunea cu PDL.

Toate aceste decizii ne indica un lucru: acest partid a ratat deja nenumaroase ocazii de a se reforma cu adevarat.

UDMR: Pentru a intelege mai bine de ce UDMR este de acord cu ideea alegerilor anticipate, trebuie sa ne intoarcem in timp, in 2012, cand au avut loc ultimele alegeri parlamentare. Atunci UDMR de abia trecuse pragul electoral de 5%, cu un procentaj de 5,2%.

Aceasta aritmetica de a intra in Parlament la mustata nu se va schimba pentru UDMR in 2016, este o realitate de care liderii UDMR sunt foarte constienti. La o prezenta de peste 50% a persoanelor cu drept de vot in Romania, matematic, acesta uniune nu are cum sa prinda acest prag.

Insa detaliul decisiv pentru UDMR si motivul principal pentru care acest partid doreste alegeri anticipate sunt strans legate de votul prin corespondenta. UDMR a reusit in data de 3 noiembrie sa atace la Curtea Constitutionala legea votului prin corespondenta si se pare ca, pana cand CCR va da un verdict final in legatura cu legalitatea contestatiei sau a legii in sine, ea nu mai va putea fi aplicata pentru alegerile parlamentare de anul viitor.

Motivul este ca orice modificare la o lege electorala trebuie sa aiba loc cu cel putin un an inainte de data alegerilor asupra carora modificarea are impact direct. Alegerile parlamentare din 2016 ar trebui sa aiba loc pe la mijlocul lunii noiembrie, deci aceasta fereastra de un an e ca si ratata.

Evident, o lege a votului prin corespondenta ar fi insemnat (mai mult ca probabil) o mai mare prezenta la urne si voturi care ar fi mers catre partidele non-maghiare, aceasta insemnand o moarte sigura pentru UDMR.

M10: Partidul M10 este poate singurul partid nou, pana in prezent, care se poate bucura de o puternica notorietate in centrele urbane din tara. Acest detaliu este in sine o mare realizare, considerand faptul ca acesta organizatie politica a intrat recent in legalitate, in luna august.

Acest succes se datoreaza liderului de partid Monica Macovei, care este detestata de un segment important al populatiei din cauza trecutului strans legat de Traian Basescu.

Este interesant si faptul ca dansa este si mult iubita de acei romani care vad in ea initiatoarea reformei in justitie, o reforma care a adus un numar record de condamnari pe scena politica din tara.

Aceasta imagine de luptatoare anticoruptie ar avea o priza majora in acest moment in societatea romaneasca, unde sloganul "coruptia ucide" rezoneaza cu atat de multi oameni.

M10 este constient de acest fapt si spera ca prin demararea rapida a alegerilor anticipate sa impinga acel 4,4% castigat de Monica Macovei la alegerile prezidentiale la peste 5%, reusind astfel sa intre in Parlamentul Romaniei.

Fiecare din cele trei partide are propriile motive pentru a cere alegeri anticipate cat mai repede. Insa exista o teama comuna pe care toate cele trei organizatii o impartasesc: competitia electorala.

Ca urmare a modificarii legii partidelor (legea 114/2015, publicata in 20 mai 2015) 45 de partide noi si-au depus actele pentru a intra in legalitate.

Printre putinele organizatii care au reusit sa profite de noua lege care stabileste conditiile pentru crearea unui nou partid sunt ca exemple Partidul National Democrat, Blocul Unitatii Nationale sau mult mai cunoscutul M10.

Desi procesul de inscriere a unui partid nu este usor, acesta a devenit totusi cu mult mai accesibil, un partid avand nevoie de numai 3 membri fondatori, fata de 25.000 de membri domiciliati in cel putin 18 judete, in trecut.

Partidele vechi, dar si cele noi, ca M10, cunosc acest detaliu si stiu ca din aceasta masa mare de protestatari pot aparea mult mai usor noi miscari politice.

Un partid cum este cel al lui Nicusor Dan (Uniunea Salvati Bucurestiul), care ar dori sa se implice pe plan national, ar lua din electoratul Monicai Macovei si ar putea ameninta abilitatea M10 sa atinga pragul de 5%.

Acest detaliu ar afecta de asemenea si UDMR. Prin formarea partidelor noi regionale sau maghiare ar exista o fragmentare si mai mare a votului maghiar. UDMR ar mai fi afectata si de un numar mai mare de partide romanesti, deoarece acestea ar tenta un numar mai mare de romani sa iasa la vot ridicand numarul de voturi necesare pentru intrunirea pragului electoral, o stafeta ridicata mult prea sus pentru uniunea maghiara.

Nici PNL nu poate fi scutit de acest efect, partidele noi, in special cele din centrele urbane, create de oameni ai locului cu o platforma sanatoasa, care adreseaza nevoile locale, ar duce la pierderi de voturi pentru PNL.

Totusi, ma astept ca orice procente pierdute la oras din cauza unor partide noi sa aiba un efect minim in zonele rurale, unde este putin probabil ca vreun partid nou sa penetreze dihotomia PSD-PNL. Insa despre asta vom vorbi cu alta ocazie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#alegeri anticipate 2015, #partide alegeri anticipate, #analiza anticipate , #anticipate