O decizie BEC a provocat o situatie ingrijoratoare: Datele personale ale votantilor pe liste suplimentare au ajuns in posesia partidelor

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 13:41 7858 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Datele persoanelor inscrise pe listele suplimentare la alegerile din 10 noiembrie au ajuns, printr-o simpla cerere, in posesia partidelor politice, atentioneaza Asociatia Specialistilor in Confidentialitate si Protectia Datelor (ASCPD).

Totodata, reprezentantii Asociatiei pun la dispozitia persoanelor fizice care voteaza pe liste suplimentare trei modele de cerere prin care isi pot exercita dreptul la acces si dreptul la restrictionarea prelucrarii datelor cu caracter personal, se arata intr-un comunicat transmis luni.

"1.071.752 de romani au votat in data de 10 noiembrie 2019 pe liste suplimentare, in tara sau in strainatate, la alegerile pentru presedintele Romaniei.

Datele cu caracter personal ale persoanelor inscrise pe listele suplimentare (nume, CNP, domiciliu, semnatura, seria si numarul actului de identitate) au ajuns, printr-o simpla cerere, in posesia partidelor politice.

ASCPD considera ca Decizia BEC 84/D/2019 care permite acest lucru trebuie anulata si emisa o noua decizie care sa impuna in mod clar conditiile in care formatiunile politice pot avea acces la listele suplimentare astfel incat sa fie asigurata protectia drepturilor persoanelor fizice", precizeaza sursa citata.

ASCPD mentioneaza ca, pe 4 noiembrie, Biroul Electoral Central a emis decizia prin care se stabileste ca reprezentantii formatiunilor politice in birourile electorale ale sectiilor de votare pot primi, la cerere, copii ale listelor electorale suplimentare, "prin orice mijloace, inclusiv prin fotografiere sau filmare", in conformitate cu dispozitiile OUG 64/2019 si Legii 370/2004.

Decizia BEC "ar trebui anulata si emisa o noua decizie care sa impuna in mod clar conditiile in care formatiunile politice pot avea acces la listele suplimentare", astfel incat sa fie asigurata protectia drepturilor persoanelor fizice, spun reprezentantii asociatiei.

"Aceasta decizie BEC permite formatiunilor politice sa obtina informatii intruzive cu impact asupra vietii private a persoanelor (CNP, domiciliu) pentru indeplinirea unor interese private ale formatiunilor politice, fara ca Biroul Electoral Central sa verifice modul in care sunt asigurate garantiile obligatorii, respectiv punerea in aplicare de masuri tehnice si organizatorice adecvate sau respectarea principiului de reducere la minimum a datelor prelucrate. (...)

ASCPD atrage atentia ca, in calitatea sa de operator asociat pentru aceasta prelucrare, BEC nu poate transfera integral responsabilitatea protectiei datelor personale ale votantilor formatiunilor politice care acceseaza listele suplimentare, raspunderea privind protectia datelor fiind solidara, in conformitate cu dispozitiile Regulamentului 679/2016", se mai arata in comunicat.

Asociatia apreciaza ca decizia BEC introduce mai multe riscuri privind protectia datelor alegatorilor: riscul nerespectarii existentei unui interes legitim real; riscul nerespectarii informarii prealabile a alegatorilor, riscul neverificarii masurilor tehnice si organizatorice adecvate; riscul schimbarii scopului pentru care datele au fost colectate.

Cele trei modele de cereri pot fi gasite la adresa: https://ascpd.ro/comunicate-de-presa/.

Vezi si Filmul primului tur al alegerilor prezidentiale - Ziua votului in cifre, declaratii si imagini

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News