Danca: Sunt semnalate posibile deficiente in inlocuirea delegatilor in sectiile din Diaspora

Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 18:14 3508 citiri
Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, a declarat luni ca au fost semnalate posibile deficiente pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale in ceea ce priveste procedura de inlocuire a delegatilor si a membrilor supleanti in birourile pentru sectiile de votare din strainatate.

"In ceea ce priveste organizarea alegerilor pentru turul doi de scrutin, sunt cateva chestiuni care trebuie lamurite in zilele care urmeaza. Avem semnalate posibile deficiente in ceea ce priveste procedura de inlocuire a delegatilor si a membrilor supleanti in birourile pentru sectiile de votare din strainatate.

In acest sens s-a convenit ca reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente si ai Ministerului Afacerilor Externe sa inainteze o adresa catre Biroul Electoral Central astfel incat sa fie permise si in strainatate, asa cum se intampla in tara, inlocuirea persoanelor care si-au anuntat intentia de a nu participa la urmatorul tur de scrutin de catre alte persoane, inclusiv de personalul de rezerva al MAE pregatit in acest scop", a spus Danca.

El a adaugat ca in cadrul intalnirii au fost discutate si chestiuni care necesita solutii pe termen mediu si lung, cum ar fi utilitatea semnaturii electronice.

"In acest an, s-a demonstrat la nivelul sectiilor de votare din strainatate utilitatea semnaturii electronice in procesul de vot si acest lucru ar trebui introdus si pentru votul efectuat in tara. De asemenea, e nevoie de o regandire a procesului de numarare a voturilor si a proceselor verbale.

In acest moment, este o procedura stufoasa, birocratica, ce tine personalul din sectiile de votare ore in sir atat la procesul de numarare, cat si la procesul de predare. (...) Se are in vedere identificarea unor solutii, astfel incat sa fie simplificata aceasta procedura", a mentionat el.

Danca a afirmat ca la primul tur de scrutin al prezidentialelor s-a observat "o evidenta imbunatatire" in organizare.

"Am avut alegeri desfasurate in conditii civilizate atat in tara, cat si in strainatate, ca afect al masurilor legislative adoptate in Parlament la solicitarea presedintelui Romaniei si promovate de catre PNL in Parlament. Masurile au avut efecte vizibile pentru cetatenii din strainatate care s-au putut bucura de posiblitatea de a-si exprima optiunea de vot fara umilinte la cozi interminabile si in conditii degradante", a mai aratat acesta.

Iata

Citeste si:

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com