Dacian Ciolos: Imi asum functia de premier daca presedintele imi va acorda aceasta responsabilitate

Luni, 07 Decembrie 2020, ora 00:15
3539 citiri
Dacian Ciolos: Imi asum functia de premier daca presedintele imi va acorda aceasta responsabilitate
Dacian Ciolos, presedintele PLUS FOTO Hepta.ro

Dacian Ciolos, copresedinte USR PLUS, a declarat duminica seara ca isi va asuma functia de premier, daca presedintele Klaus Iohannis ii va incredinta aceasta responsabilitate, dar ca pentru alianta va fi importanta mai ales stabilirea obiectivelor de guvernare.

"Vom incepe cu discutia pe programul de guvernare si pe angajamentele de guvernare si abia dupa aceea vom discuta de structura guvernului si de impartirea portofoliilor. Eu sunt foarte clar angajat sa imi asum aceasta responsabilitate (de premier, n.r.) daca presedintele Romaniei imi va acorda aceasta responsabilitate, sa formez un guvern", a precizat Ciolos pentru TVR.

Liderul USR PLUS a subliniat ca, inainte de impartirea portofoliilor, pentru alianta este importanta stabilirea unui program de guvernare.

La randul sau, Dan Barna, copresedinte USR PLUS, a declarat ca, in cadrul consultarilor convocate de presedintele Klaus Iohannis, alianta il va propune pe Dacian Ciolos ca premier.

"Vom merge cu propunerea noastra de premier, cu colegul meu, Dacian Ciolos, si vom vedea apoi care va fi decizia presedintelui. (...) Lucrurile de negociat sunt cele 40 de angajamente foarte clare, foarte specifice, de la 'Fara penali in functii publice' ajunge in Constitutie, de la reglementarea problemei pensiilor speciale, de la ce inseamna buget pentru infrastructura de sanatate, de la ceea ce inseamna fara taxe pe salariul minim. Lucruri foarte concrete, pe care le vom aseza la masa incepand de maine incolo in discutiile cu PNL si, indiferent ce propunere de premier va decide presedintele sa isi asume, acelea sunt de fapt elementele cu care USR PLUS se asaza la masa. Miza nu este o persoana sau alta. Ca asta am avut 30 de ani: persoane luminate, despoti luminati care ne-au scos din foame si ne-au bagat in sete. Realitatea este ca miza, asteptarea unora, este sa se intample acele reforme pentru care USR a primit mandat de la cetateni", a spus Barna.

Pe de alta parte, el a precizat ca alianta este hotarata sa stea "la masa negocierilor, oricat va fi nevoie", pentru a stabili calendarul obiectivelor de guvernare.

"Stiu ca este o asteptare ca, in doua-trei zile, 'Gata, luati trei ministere si hai sa ne apucam sa guvernam'. Ca aceasta guvernare sa aiba o sansa si sa poata sa faca reformele de care are atata nevoie, e important sa asezam cu randuiala aceste angajamente si acest calendar de obiective, pe care USR PLUS il sustine, sa il asezam de la bun inceput. Din perspectiva asta, oricata presiune se va face din spatiul public, din partea oricui, nu vom ceda si vom sta sa negociem pana agream asupra fiecarui lucru foarte concret", a declarat Barna.

El a mentionat ca USR PLUS asteapta sa vada ce partide vor trece pragul electoral, pentru a vedea cum se va alcatui viitoarea majoritate parlamentara.

"Probabil se va mai imbunatati rezultatul nostru cu cel putin doua procente. Este un rezultat care arata ca nu se poate vorbi in Romania de o majoritate parlamentara si de o guvernare reformista fara USR PLUS. Acesta e lucrul cel mai bun. Dincolo de asta, asteptam sa vedem cum va arata numararea voturilor, cu cele trei partide de pe prag - nu vorbesc de UDMR, pentru ca ei au pragul special - si in functie de rezultatul acesta vom sti ce tip de majoritate si cat de puternica va fi aceasta majoritate reformatoare de care Romania are nevoie si din care USR PLUS va face cu siguranta parte", a spus Dan Barna.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, 23 aprilie, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă...
#Dacian Ciolos, #usr plus, #Iohannis, #premier , #Alegeri Parlamentare 2020