Cum vrea CNA sa se desfasoare emisiunile de dezbatere electorala

Marti, 15 Martie 2016, ora 16:33
2003 citiri
Cum vrea CNA sa se desfasoare emisiunile de dezbatere electorala
Foto: Ziare.com

Radiodifuzorii vor putea realiza emisiuni de dezbatere electorala, in perioada campaniei pentru alegerile locale din 2016, "cu participarea a cel putin doi candidati sau reprezentantii lor", potrivit unui proiect de decizie al CNA, care a intrat in dezbatere publica.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de marti, intrarea in dezbare publica a unui proiect de decizie privind principii si reguli de desfasurare in audiovizual a campaniei electorale pentru alegerilor locale din acest an.

Dupa ce a fost analizat in sedinta din 10 martie, proiectul a fost adoptat in sedinta de marti cu unanimitate de voturi, la intrunire fiind prezenti 9 dintre cei 11 membri (Lorand Turos, Valentin Jucan, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu).

Astfel proiectul va fi publicat pe site-ul CNA, fiind supus dezbaterii publice timp de 30 zile.

Potrivit proiectului, emisiunile de dezbatere electorala, "in care radiodifuzorii pun in discutie programele electorale si temele de interes public legate de campania electorala" se vor organiza "cu participarea a cel putin doi candidati sau reprezentantii lor".

Acelasi articol precizeaza ca in cazul neparticiparii unui candidat sau unui reprezentant al acestuia, acest fapt va fi mentionat.

Fata de textul initial, Consiliul a adoptat cateva modificari.

Reflectarea campaniei electorale in audiovizual va incepe vineri, 6 mai 2016, si se incheie in ziua de vineri, 3 iunie 2016, ora 07:00. Prima varianta prevedea incheierea campaniei joi, 2 iunie 2016, la ora 24:00.

De asemenea, sintagma "emisiuni de promovare electorala", cunoscuta datorita precedentelor Decizii CNA privind reflectarea campaniilor electorale in audiovizual, a fost inlocuita cu "emisiuni electorale".

In acest tip de emisiuni se prezentau materiale de promovare ale unor candidati ("competitorii electorali isi pot prezenta programele politice si activitatile de campanie electorala", "activitati de campanie") care pot fi sub forma unor clipuri electorale si la care, in cazul unor campanii desfasurate in trecut - cum ar fi cele pentru alegerile parlamentare - accesul candidatilor se facea contra cost.

In cazul alegerilor locale din 2016, accesul este gratuit la posturile de radio si de televiziune, publice si private pentru "candidatii si reprezentantii partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si a organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si candidatii independenti, denumiti in continuare competitori electorali".

Textul integral va putea fi consultat, fiind publicat pe site-ul CNA, unde va sta timp de 30 de zile pentru dezbatere publica (timp in care se pot trimite obiectii sau sugestii), urmand sa intre in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#CNA dezbatere electorala, #candidati dezbateri electorale , #candidat