Cum recastiga PNL Bucurestiul

Autor: Ovidiu Raetchi - scriitor specializat in Orientul Mijlociu
Marti, 07 Iunie 2016, ora 11:51
10988 citiri

Pentru a recastiga Bucurestiul si pentru a ramane o alternativa puternica la PSD, Partidul National Liberal are nevoie, inainte de toate, de o clarificare a propriei identitati si utilitati publice.

La aceste alegeri locale, "produsul electoral" PNL a avut, in Capitala, o cautare de 15%, pe un potential de piata de 30%-40%. "Produsul electoral" USB s-a bucurat, in schimb, de o cerere care bate spre 30%, in conditiile in care reteaua sa "de distributie" e incomparabil mai noua si mai improvizata decat cea a liberalilor. PNL a supravietuit prin structura politica, in timp ce USB a castigat public independent.

USB raspunde, astfel spus, unei cereri a pietei politice; PNL, in Bucuresti, nu mai face acest lucru la nivelul unui partid esential pentru Romania.

Ce este de facut?

Prima problema, poate cea mai importanta, tine de decalajul de competenta dintre societatea civila (care l-a generat pe Nicusor Dan) si organismele de partid.

ONG-urile specializate in monitorizarea administratiei publice, de pilda, sunt mai calificate, mai implicate si mai dinamice decat politicienii. De multe ori in campania electorala am gasit numai la cei din societatea civila informatii despre bugete si proiecte ale primariilor; politicienii nu le cunosteau, desi erau cei care votau aceste bugete sau proiecte. Dezbaterile propuse de IPP, Centras, Funky Citizens, de exemplu, pe tema administatiei bucurestene aveau trei clase peste tot ceea ce puteai intalni la un partid politic; de la idei pana la aparatul de cafea - totul era din secolul XXI, nu din anii 90.

Si asta pentru ca aici, la nivelul ONG-urilor, modernizarea si sincronizarea cu Occidentul s-a produs mai rapid decat in cazul partidelor. Nu intotdeauna se intampla asa; in cazul CSM Bucuresti, de pilda, Cristi Olteanu si liberalii din Consiliul General au avut mai multa viziune si experienta in raport cu grupul civic care contesta finantarea echipei de handbal care tocmai a adus Liga Campionilor la Bucuresti; insa, in ansamblu, grupul civic a fost cu un pas inainte.

O a doua problema la nivelul Bucurestiului a fost instrainarea elitelor. A intelectualilor care s-au dovedit intotdeauna decisivi pentru triumful dreptei. A existat, de exemplu, o reticenta in dialogul cu oamenii de cultura considerati prea usor (si uneori nedrept) "basisti". Bine intentionati, dar total demobilizati, acesti "influenceri" au ramas acasa. Si au tinut acasa, implicit, mii de oameni pentru care parerea lor conteaza.

O a treia problema este inadecvarea strategiei on-line la realitatile din 2016. Nu poti perpetua modelul Iohannis 2014 in contextul electoral local si parlamentar de azi. In 2014 tot mediul on-line s-a raliat impotriva lui Ponta; orice text publicat de presedinte pe Facebook era promovat cu voluptate si speranta. Dar nu suntem toti Iohannis. Nu avem audienta si nici relevanta prezidentiala. Publicul e mult mai indiferent, atentia lui se smulge greu.

O a patra problema este dificultatea de a genera un discurs anti-PSD eficient cu vechile metode. Dupa nenumarate lectii, PSD a invatat in sfarsit sa nu mai faca erori catastrofale in campanie. Sunt candidati social-democrati care au castigat localele inchizandu-se in casa. Strategie corecta! E foarte greu sa aprinzi scanteia anti-PSD in conditiile actuale: cu un presedinte de dreapta si cu un guvern tehnocrat cu suport bipartizan.

Plecand de la aceste observatii, se pot schita cel putin patru directii pentru revitalizarea dreptei si a organizatiei PNL in Bucuresti:

  • 1. Cooptarea expertizei, a oamenilor si procedurilor din societatea civila. Retelele dinamice construite de oengisti, de cetatenii implicati sau "indignati" in ultimii ani pot reface legatura dintre cetateni si partid. In paralel, este necesara construirea unui dialog firesc si relaxat cu miscarea lui Nicusor Dan. La nivelul principiilor, dar lasand ambelor parti optiunea unei eventuale aliante cu USR in contextul alegerilor parlamentare, in functie de structurile si procentele din toamna. Este important sa intelegem, cred, ca proiectul lui Nicusor Dan si Alina Mungiu este unul corect si necesar pentru Romania.
  • 2. Readucerea intelectualitatii consacrate alaturi de PNL Bucuresti.
  • 3. Construirea unui discurs on-line viu, nou, firesc, capabil sa asigure interes pentru mesaje politice intr-un moment nu tocmai favorabil pentru asta.
  • 4. Regenerarea unui discurs anti-PSD dinamic, credibil si remobilizarea electoratului de dreapta prin coerenta mesajelor.

Acesta e drumul. Iar timpul e scurt.

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei, vicepresedinte PNL Diaspora si purtator de cuvant PNL sector 5. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri locale rezultate, #PNL alegeri locale 2016 , #alegeri locale 2016