Cum explica UDMR ca a luat voturi in judetele cu putini maghiari: Simpatia romanilor pentru Viktor Orban

Miercuri, 29 Mai 2019, ora 17:23
7177 citiri
Cum explica UDMR ca a luat voturi in judetele cu putini maghiari: Simpatia romanilor pentru Viktor Orban
Foto: captura video

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, considera ca numeroasele voturi pe care UDMR le-a primit la alegerile europarlamentare de duminica in judetele din sud-estul tarii ar putea avea drept cauza simpatia de care se bucura premierul Ungariei, Viktor Orban, in randul foarte multor romani.

"Am stat si m-am gandit si eu care este explicatia si am vazut ca sunt lansate mii de ipoteze, de la intelegeri cu PSD, la intelegeri cu PNL, cu nu stiu ce stat paralel, perpendicular sau mai stiu eu cum. Nu exista nicio intelegere, eu va pot garanta ca nu exista intelegere cu nimeni. In primul rand, nici macar nu este realist sa credem ca ar exista vreo intelegere cu PSD sau cu PNL in conditiile in care am vazut ce miza politica interna aveau partidele romanesti in aceste alegeri. Nimeni nu ar fi cedat nici macar o jumatate de vot pentru altcineva (...)

Ipoteza mea este ca se datoreaza simpatiei de care Viktor Orban se bucura in randul multor romani (...) Eu ma misc destul de mult in tara si ma intalnesc si cu politicieni, dar ma intalnesc si cu taximetristi, cu frizeri, cu vanzatori si asa mai departe (...) si daca le spun ca sunt din Secuime, ca sunt ungur, atunci opt din zece romani incep sa vorbeasca despre Viktor Orban.

Si eu simt ca sunt foarte multi romani in aceasta tara care il apreciaza pe Viktor Orban, iar voturile primite de UDMR in aceste judete sunt voturi de protest, un fel de protest impotriva partidelor romanesti (...), dar si de simpatie fata de Viktor Orban", a declarat primarul Antal Arpad, care este si liderul organizatiei municipale UDMR Sfantu Gheorghe.

Acesta nu exclude, insa, si varianta ca UDMR sa fi primit aceste voturi pentru "seriozitatea" de care da dovada pe scena politica.

"Aceste tipuri de aprecieri se pot transforma in voturi inclusiv in Constanta, in Craiova sau in Iasi. Foarte probabil ca in perioada urmatoare nu vom castiga in continuare alegerile pe acest trend crescator, dar eu cred ca asta este motivatia. Nu pot sa o probez, dar este un feeling al meu, asadar merita sa includem si aceasta ipoteza langa celelalte (...) Nu cred ca s-au facut confuzii pe buletinele de vot, sa fi votat oamenii UDMR in loc de UNPR sau altceva (...), pentru ca se poate vorbi despre un fenomen, vorbim de peste 20.000 de voturi", a adaugat Antal Arpad.

In opinia sa, premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a facut apreciat datorita masurilor adoptate, care au avut in centrul atentiei copiii si familiile, si au contribuit la cresterea nivelului de trai in tara vecina.

"Ungaria, in acest moment, cheltuie cea mai mare suma din Uniunea Europeana pentru sustinerea familiei, iar acest lucru este apreciat de oameni. E asa de simplu (...) Intotdeauna spun ca ar trebui sa punem orgoliile deoparte si sa luam anumite lucruri care sunt facute bine de Ungaria, Polonia, Germania, de orice tara. Sunt modele pozitive pe care ar trebui sa le adoptam in Romania si sa facem o tara mai eficienta. Noi imprumutam jumatate din sistemul francez, un sfert din cel german, mai punem de la noi si facem varza", a conchis primarul Antal Arpad.

UDMR a reusit sa treaca la limita pragul la europarlamentare, cu un rezultat de 5,26%. Maghiarii au fost ajutati de judete in care la alegerile parlamentare din 2016 au obtinut scoruri mult mai mici.

Citeste aici mai multe despre rezultatele UDMR la alegerile europarlamentare

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Antal Arpad Viktor Orban romani simpatie , #rezultate europarlamentare 2019