Cum ar putea fi posibila comasarea alegerilor - vezi ce spune Autoritatea Electorala

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 13:161914 citiri
Cum ar putea fi posibila comasarea alegerilor - vezi ce spune Autoritatea Electorala
Foto: Arhiva

Vicepresedintele AEP, Marian Muhulet (foto), a declarat, miercuri, ca Autoritatea Electorala Permanenta considera ca solutia pentru comasarea alegerilor este adoptarea unui nou act normativ si in niciun caz nu poate fi vorba despre trecerea acestor modificari prin ordonanta de urgenta a Guvernului.

"Nu credem ca poate fi vorba despre o ordonanta de urgenta, pentru ca nu vedem care ar fi urgenta si nu credem ca se poate face o modificare de amploarea aceasta la ambele tipuri de legi", a declarat Muhulet pentru Mediafax.

Intrebat daca proiectul de Cod electoral propus de AEP pentru unificarea celor trei tipuri de scrutinuri si a celor trei tipuri de referendum corespunde propunerii lansate de PDL privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, Marian Muhulet a raspuns afirmativ.

In ceea ce priveste diferentele existente in prezent in legislatia pentru cele doua tipuri de scrutine, reprezentantul AEP a dat ca exemplu organizarea, infrastructura si finantarea.

"La alegerile locale, perioada electorala este de 75 de zile, iar la cele parlamentare este de 90 de zile, la alegerile locale bugetul pentru alegeri este asigurat de administratia locala, iar la cele parlamentare este asigurat de bugetul de stat. La alegerile locale, din birourile electorale fac parte reprezentantii partidelor politice care participa la acest scrutin in localitatea respectiva, la parlamentare fac parte partidele din Parlament si, in limita locurilor disponibile, partidele neparlamentare", a explicat el.

Intrebat daca va exista timpul necesar pentru adoptarea acestui cod, Marian Muhulet a aratat ca, "daca exista vointa politica, exista timp".

In plus, acesta a explicat ca, avand in vedere Constitutia, comasarea alegerilor nu se poate face decat la data la care pot fi organizate alegerile parlamentare, respectiv sfarsitul lunii noiembrie - inceputul lunii decembrie.

Liderii PDL propun comasarea, in anul 2012, a alegerilor locale cu cele parlamentare, care sa aiba loc in luna noiembrie si, in principiu, toate partidele parlamentare s-au declarat de acord cu aceasta idee.