Cum a trait USR ziua alegerilor: Una era la sediu, alta pe Facebook

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 00:52
8044 citiri
Cum a trait USR ziua alegerilor: Una era la sediu, alta pe Facebook
Foto: Facebook/Nicusor Dan

La USR, ziua alegerilor a fost una plina de incertitudini: fara posibilitatile financiare pentru o numaratoare paralela, liderii formatiunii au depins de informatiile primite de la presa, iar primele care au venit nu au fost favorabile.

Au mizat pe prezenta crescuta in mediul urban, dar s-au ferit de pronosticuri pana spre seara, cand sediul vuia pe masura ce devenea tot mai clara intrarea in Parlament, se arata intr-un reportaj News.ro.

Fata de partidele consacrate, unde domneste rezervarea in astfel de momente, anuntul de la ora 21:00 a provocat urale si aplauze frenetice.

USR s-a mobilizat mai greu in ziua alegerilor. Desi au anuntat ca Nicusor Dan si echipa Uniunii se vor afla inca de la ora 12:00 la sediul de campanie improvizat intr-un spatiu de conferinte si evenimente din Capitala, lucrurile nu au stat deloc asa.

La ora 14:00, in sediul de campanie batea vantul, un singur angajat fiind ocupat cu aranjarea spatiului. O televiziune si-a lasat din timp carul de transmisie in fata sediului, pentru a se asigura ca prinde loc de parcare, insa si vehiculul, ca si sediul USR, era pustiu.

Putin dupa ora 15:00, aparusera primii zece oameni in sediu, dintre care jumatate erau jurnalisti. Un televizor a fost dat pe un post de stiri pentru a urmari procesul electoral, iar staff-ul USR ironiza afirmatiile facute de jurnalisti sau aparute pe burtiere: "Isterie la partide", se spunea la televizor, "isterie in partide" comentau razand cei de la USR, plimbandu-se prin sala.

"Panica la Cotroceni" spuneau jurnalistii, "panica in tunel!", ingana ironic un alt membru USR. Echipa de campanie a USR se amuza si la stirile despre asa-zisele "legaturi" intre formatiunea lor si omul de afaceri George Soros.

Asa au curs urmatoarele ore, intr-o acalmie in contrast puternic cu mesajele date pe Facebook de liderul USR Nicusor Dan. "Ne indreptam catre un rezultat istoric" si "Astazi este ziua noastra!" scria el pe retelele de socializare, in timp ce echipa sa de campanie continua sa urmareasca posturile de stiri de pe canapele.

Prima miscare

La ora 16:00, la USR a aparut o prima miscare, televizorul fiind comutat pe o alta televiziune de stiri, spre fericirea unui membru al staff-ului, care a strigat un "Multumesc!" vadit usurat din spatele salii.

Abia in jurul orei 18:00 atmosfera s-a mai animat si la sediul USR, unde au venit mai multi candidati ai formatiunii din Capitala si membri ai staff-ului.

Intr-un colt al salii, acestia din urma se instalasera in fata laptopurilor, urmarind, mai ales pe Facebook, informatiile despre alegeri. Ei centralizau si informatiile venite din teritoriu, dar la acest capitol USR a suferit din cauza bugetului redus.

Formatiunea nu a putut sa contracteze o casa de sondare, astfel incat nu aveau cifre clare cu privire la scorul pe care l-ar putea obtine. "Cifrele le avem si noi, pe surse, dar de la voi", le spuneau liderii USR jurnalistilor. "O numaratoare paralela poate peste patru ani", continuau ei, privind spre viitor. Intre timp, mizau pe reprezentantii lor in sectiile de votare, care ofereau insa mai mult impresii decat informatii.

Nou-sositii intrebau permanent "care e situatia", iar raspunsul era invariabil "suntem OK!", uneori rostit de doua-trei ori, pentru intarire, insa lipsit de entuziasm.

Cei de la USR comentau mai mult prezenta la vot decat rezultatele, care veneau indeosebi pe filiera altor formatiuni.

La ora 18:20, odata cu sosirea lui Nicusor Dan, au inceput sa fie vehiculate si cifrele prezentate de sondaje in mediul online, care aratau un USR in crestere. "Noi speram la 20%, dar e bine si 15%", spuneau cei din Uniunea Salvati Romania.

"Optimism rezervat", soptese un membru USR, la auzul acestor cifre.

Nicusor Dan, zambitor, dar rezervat

Nicusor Dan era zambitor, socializand atat cu jurnalistii, cat si cu membrii USR si membrii staff-ului, insa era rezervat cu privire la pronosticuri.

Aproape de ora 19:00, la sediul de campanie USR s-au nimerit si patru colindatori. Nu au venit special pentru Nicusor Dan si colegii lui, ci au trecut, "intamplator", pe strada si au vazut cativa jurnalisti pe care i-au intrebat ce se intampla inauntru.

"Pentru voi am venit", le-au spus cei patru jurnalistilor, precizand ca nu au vreo afiliere politica si nici macar nu au votat, pentru ca nu sunt din Capitala, dar au vrut sa faca o "bucurie". Ei au cantat trei colinde, apoi au plecat.

Incepand cu ora 19:00, atmosfera s-a schimbat cu totul. Sediul USR era plin pana aproape de refuz cu membri, simpatizanti si voluntari. In grupuri de 2-3, se faceau pronosticuri, iar unele informatii, venite de la jurnalisti, potrivit carora scorul PSD este in scadere, le-a dat un suflu nou.

Ei au pus din nou mana pe telefon si i-au urmat sfatul lui Nicusor Dan de pe Facebook: si-au sunat prietenii si i-au rugat sa voteze. Fiecare suna, uneori asigurandu-se doar ca prietenii si rudele le-au votat, alteori ducand o asidua munca de convingere: "Hai, mai, du-te la tine acolo, ca e chiar pe strada ta! Cat iti ia?".

Dupa un du-te-vino de doua ore, liderii USR - cu Nicusor Dan in centru si o parte a candidatilor din Capitala alaturi de el - s-au asezat in fata unor televizoare pentru a urmari primele exit poll-uri.

Atmosfera era mai destinsa decat la inceput, cei din USR fiind tot mai convinsi ca scorul lor era unul bun. Toate discutiile se concentrau pe acest subiect - scorul USR - si doar rareori se auzeau invocate numele liderilor PNL sau cel al lui Dacian Ciolos.

La ora 21:00, cei din USR urmareau crispati, dar cu zambetul pe buze, ecranele televizoarelor. Clotilde Armand a fost cea care a dat tonul uralelor dupa cateva secunde de liniste la auzirea scorului USR.

Vezi aici rezultatele exit-poll-urilor

Dupa scurte declaratii, liderii USR au plecat, rand pe rand, de la sediul de campanie. Pentru ei, nu se anunta o noapte lunga, avand in vedere ca nu pot face niciun fel de numaratoare paralela.

Nicusor Dan: Daca PSD formeaza o majoritate, noi nu vom fi in ea

Obiectivul este sa tina legatura cu oamenii din teritoriu, fiind hotarati sa sesizeze orice fel de suspiciune privind eventualele fraude. Au primit insa indicatii sa revina la ora 00:00, atunci cand BEC ar urma sa anunte primele rezultate partiale, moment pentru care a fost pregatita si o sticla de sampanie.

Unii dintre membrii staff-ului nu s-au aratat foarte fericiti de perspectiva. "Nu pot sa plec si sa ma intorc inainte de 12?", a intrebat unul dintre ei, dezamagit de raspunsul primit, ca asa ceva nu se poate. "Dar si eu ce mananc?", a intrebat. "Pufuleti", i s-a raspuns sec.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#atmosfera USR alegeri, #rezultate USR parlamentare , #rezultate alegeri parlamentare 2016