Cum a reusit UDMR sa fie mereu la putere in ultimii 30 de ani

Luni, 07 Decembrie 2020, ora 03:00
5150 citiri
Cum a reusit UDMR sa fie mereu la putere in ultimii 30 de ani
FOTO: UDMR

Conform rezultatelor partiale, UDMR va intra in Parlament cu scorul de 6,47%.

Desi Uniunea Democrata Maghiara din Romania nu este un partid politic, ci o organizatie politica, fondata pentru a reprezenta interese ale comunitatii maghiare, si scorul sau la alegeri nu a depasit niciodata 8%, UDMR este formatiunea politica care a stat cel mai mult timp la guvernare in perioada post-decembrista.

Prima intrare a UDMR la guvernare a fost in decembrie 1996, cand se alatura CDR si Uniunii Social Democrate. UDMR obtine doua posturi de ministru in Guvernul Ciorbea: Turism, prin Akos Birtalan, si ministrul delegat pentru minoritati nationale, prin Gyorgy Tokay.

In urmatorul guvern al CDR, condus de Radu Vasile, UDMR a detinut postul de ministru al Sanatatii prin Francisc Baranyi si Hajdu Gabor. Ministru delegat pentru minoritati a ramas Gyorgy Tokay. In Guvernul Mugur Isarescu, UDMR a pastrat, prin Hajdu Gabor, functia de ministru al Sanatatii.

In urmatorul ciclu electoral, UDMR doar a sprijinit Guvernul PSD-PUR condus de premierul Adrian Nastase, fara sa aiba vreun ministru in Executiv.

Apoi, in ciclul electoral 2004-2008, UDMR este prezenta din nou la guvernare, alaturi de Alianta DA (PNL-PD). In Guvernul Calin Popescu-Tariceanu, UDMR primeste cele mai multe portofolii de pana atunci: Marko Bela (ministru de stat fara portofoliu insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniul culturii, invatamantului si integrarii europene); Laszlo Borbely (ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului); Zsolt Nagy (ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei); Iuliu Winkler (ministrul delegat pentru comert).

Laszlo Borbely si Emil Boc

In plus, Valentin Zoltan Puskas devine secretar al Senatului, iar Kelemen Hunor secretar al Camerei Deputatilor.

PDL a iesit de la guvernare, iar premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat un nou guvern, format din PNL si UDMR, ultima formatiune cu urmatorii in formula de start: Bela Marko (ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene); Laszlo Borbely (ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor), Attila Korodi (ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile), Zsolt Nagy (ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei).

Kelemen Hunor si Traian Basescu

Dupa alegerile parlamentare, UDMR era pregatita sa intre din nou la guvernare si a purtat discutii in acest sens cu PDL. Desi cele doua parti au cazut de acord, in urma negocierilor cu PSD, social-democratii au anuntat ca nu vor guverna alaturi de UDMR.

Dupa alegerile prezidentiale din decembrie 2009, PDL si UDMR au format un nou guvern. In guvernul Boc IV au fost Marko Bela (vicepremier); Kelemen Hunor (Cultura); Laszlo Borbely (Mediu si Ape); Attila Cseke (Sanatate). In februarie 2012, premierul Emil Boc a demisionat, dar in noul guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu au ramas ministrii din partea UDMR.

Kelemen Hunor si Victor Ponta

Prin schimbarea Guvernului Ungureanu cu Guvernul Victor Ponta, pe 7 mai 2012, UDMR iese de la guvernare, dar intra din nou in martie 2014. Ministrii UDMR au fost Kelemen Hunor (vicepremier, ministrul Culturii), Attila Korodi (ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice).

Victor Ponta la Congresul UDMR

Cum a profitat UDMR-ul de guvernare

"Autonomia poate fi marea prioritate a urmatorilor ani, daca exista premisele acestei autonomii. Or, in opinia mea, aceste premise le-am si creat. Dupa ce anii '90 au trecut, la Targu Mures si in multe alte locuri din Transilvania, noi am afisat inscriptiile in limba maghiara. Din 2001, legea asigura dreptul la utilizarea publica, verbal si in scris, a limbii maghiare acolo unde procentajul minoritatii este de peste 20%. Aceasta prevedere referitoare la administratiile locale am introdus-o, in 2003, si in Constitutie, extinzand dreptul de utilizare a limbii in institutiile deconcentrate si in justitie. Limba maghiara are, azi, in Transilvania, in numeroase situatii, statut oficial: principiul l-am facut acceptat, practica exista, asta trebuie sa largim in viitor.

Consider aceasta o uriasa schimbare in zece ani, din 2001 in 2011. Sau cine isi mai aminteste, azi, in zonele de diaspora interna, de aniversarile fara imn, fara cocarde, tematoare si friguroase, de 15 Martie? Noi ne amintim, stimati delegati, noi, cei care am obtinut ca sarbatoarea noastra nationala sa fie salutata, in fiecare an, de seful statului si de primul-ministru roman, iar folosirea simbolurilor noastre este garantata de o hotarare guvernamentala. Lupta de doua decenii pentru invatamantul maghiar integral a fost, in sfarsit, incununata de succes.

In 1996 a invins Conventia Democratica si am intrat in guvern. Pasul era atunci, istoric vorbind, absolut fara precedent. In intreg spatiul carpato-dunarean nu exista vreun exemplu cum ca, in guvernul unei tari considerate stat national si care pana atunci chiar se comporta ca atare, sa fie prezenti reprezentanti ai unei comunitati etnice. La urma-urmei, asta trebuie sa urmarim: ca marile noastre teluri sa para, ulterior, bagatele, fiindca se infaptuiesc, sa se integreze in viata noastra, sa devina aproape de neobservat", a afirmat Marko Bela in februarie 2011, la Congresul al X-lea al Uniunii.

Cum s-a aliat UDMR-ul cu PSD-ul in legislatura 2016-2020

Dupa alegerile din 2016, unde PSD-ul condus de Liviu Dragnea a intrat la guvernare alaturi de ALDE, a incheiat un protocol de colaborare cu UDMR-ul in Parlament. Astfel, UDMR a colaborat cu PSD-ul pentru a modifica Legile Justitiei

Semnarea protocolului de colaborare

Eugen Nicolicea (PSD) si Marton Arpad (UDMR) au vrut abrogarea legii care reglementeaza functionarea DNA

Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Marton Arpad

Marton Arpad, reprezentantul UDMR si vicepresedinte al Comisiei Iordache, a cerut eliminarea legii care reglementeaza functionarea DNA. "Haideti sa o abrogam si am rezolvat problema!", a spus acesta.

In viziunea deputatului UDMR, reprezentantii Comisiei de la Venetia vor sa trateze diferit Romania comparativ cu restul tarilor din UE, iar magistratii romani s-ar fi exprimat asupra modificarilor aduse Codurilor Penale fara sa citeasca amendamentele adoptate de Parlament.

UDMR a votat bugetul PSD din 2019 elaborat de Eugen Teodorovici

Desi opozitia a criticat proiectul bugetului de stat din 2019, la fel si Consiliul Fiscal sau reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor si presedintele Iohannis a cerut reexaminarea proiectului, UDMR a dat votul decisiv pentru implementarea viziunii PSD asupra finantelor publice.

UDMR a votat impotriva alegerilor primarilor in doua tururi

PNL a avut doua initiative legislative de a se reveni la alegerea primarilor in doua tururi, blocate in circuitul parlamentar. Cand prima initiativa a ajuns la Senat, ALDE a votat alaturi de PNL aceasta initiativa, dar voturile importriva date de PSD si UDMR au fost decisive.

Acelasi lucru s-a intamplat si la a doua initiativa. Deputatii din Comisia Juridica au votat pentru raportul de respingere a actului normativ. Mai precis, impotriva au votat 13 deputati de la PSD si UDMR, iar liberalii si cei de la USR au votat in favoarea actului normativ, reprezentantul ALDE a fost absent, iar cel al minoritatilor s-a abtinut.

Au sustinut adoptarea legii recursului compensatoriu, care i-a eliberat pe infractori din inchisori

Kelemen Hunor si Liviu Dragnea

Autorii de facto ai punerii in libertate a unor infractori periculosi, precum criminalii si violatorii, sunt parlamentarii PSD, ALDE si UDMR, care au introdus in 2018 o serie de modificari la proiectul de lege privind recursul compensatoriu, astfel incat condamnatii la inchisoare cu executare sa se califice in numar cat mai mare la eliberare.

In urma masurilor votate de majoritatea guvernamentala, au fost eliberati mai devreme din inchisori peste 13.000 de infractori, dintre care aproape 11.000 au fost beneficiari directi ai recursului compensatoriu. Dintre acestia aproximativ 700 s-au intors din nou dupa gratii, 188 fiind condamnati pentru crime, violuri sau alte infractiuni cu violenta.

Proiectul a fost aprobat de Guvernul Grindeanu pe 31 ianuarie 2017, in sedinta in care a fost adoptata si OUG 13, si a fost inregistrat in aceeasi zi la Senat pentru dezbatere in procedura de urgenta.

Pe 13 martie, actul normativ a intrat in dezbaterea Comisiei Juridice a Senatului. Aici sunt adoptate, la propunerea UDMR, primele masuri in favoarea infractorilor: redefinirea spatiului necorespunzator prin cresterea suprafetei de la trei la patru metri patrati per detinut:

Deputatii PSD, ALDE si UDMR au formulat si au adoptat o serie de amendamente care au schimbat radical, in favoarea infractorilor, conditiile de eliberare inainte de termen a celor condamnati la inchisoare cu executare.

In primul rand, a fost majorat numarul de zile care se considera executate din pedeapsa pentru conditii necorespunzatoare.

In al doilea rand, au fost redefinite "conditiile necorespunzatoare" astfel incat nu a mai ramas penitenciar in Romania care sa nu se incadreze la acest capitol. Autorii au fost aceiasi deputati PSD, ALDE si UDMR din Comisia Juridica.

Deputatul UDMR Marton Arpad a venit cu cateva amendamente suplimentare, tot in favoarea infractorilor: cei care renunta la o parte din banii cuveniti pentru munca prestata in detentie sunt asimilati celor care presteaza munca neremunerata si, pentru doua zile de munca, castiga o zi de libertate.

Marton Arpad in Comisia Iordache

Au votat pensii speciale pentru toti politicienii

Liviu Dragnea inconjurat de parlamentari UDMR

"Societatea nu cred ca ar accepta asa ceva. Nu cred ca este un moment bun pentru legi speciale, indiferent despre cine vorbim". Asta spunea Kelemen Hunor in 2015, cand parlamentarii au vrut sa isi voteze pensiile speciale.

O luna mai tarziu, Marton Arpad a anuntat ca proiectul de acordare a pensiilor speciale pentru parlamentari a primit aviz favorabil din partea comisiei pentru statut a Camerei Deputatilor si Senatului. Cand legea a ajuns in Senat, alesii UDMR au votat pentru.

UDMR-ul a tradat PSD-ul si s-a aliat cu PNL-ul

Kelemen Hunor si Raluca Turcan

Dupa ce au trecut mai multe initiative legislative comune, UDMR a suspendat in mai 2019 protocolul de colaborare cu coalitia PSD-ALDE din cauza incidentului petrecut la Valea Uzului.

"In pofida solicitarii noastre ferme, Guvernul nu a intreprins masurile necesare pentru a preveni agravarea situatiei, desi acest lucru este datoria autoritatilor si a coalitiei PSD-ALDE. Guvernul trebuie sa opreasca practicarea dublei masuri de catre organele si institutiile publice implicate, care trateaza in mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetateni de rangul doi", au declarat UDMR-istii intr-un comunicat de presa, de la acea vreme.

Ulterior, in octombrie 2019, Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, cu presedintele PNL, premierul Ludovic Orban, au semnat un acord politic pentru sustinerea noului Guvern.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#UDMR, #ALEGERI PARLMENTARE, #guvernare, #alianta , #Alegeri Parlamentare 2020