Cum a reusit PNL in doar o luna sa se prabuseasca de la 40% la 12% in Bucuresti - Interviu

Marti, 07 Iunie 2016, ora 14:52
19906 citiri
Cum a reusit PNL in doar o luna sa se prabuseasca de la 40% la 12% in Bucuresti - Interviu
Foto: Facebook / Catalin Predoiu

PNL a mintit inainte de alegeri cand a spus ca Nicusor Dan sta mai prost in sondaje decat Catalin Predoiu. In plus, liberalul a cazut cu totul in momentul in care s-a aratat dispus sa renunte la candidatura, dezvaluie sociologul Bruno Stefan, adaugand ca tensiunile interne in PNL sunt enorme si ca presedintele Iohannis este suspectat de liberali ca lucreaza la infiintarea de noi partide.

Este pentru prima oara dupa 1989 cand PSD castiga atat Primaria Capitalei, cat si toate primariile de sector, asta in ciuda faptului ca intotdeauna Bucurestiul a fost considerat fieful dreptei. Doar o treime dintre alegatorii bucuresteni s-a prezentat duminica la urne, iar PNL a suferit o infrangere rusinoasa, situandu-se pe locul trei, dupa PSD si USB.

Cum s-a ajuns la acest esec, in conditiile in care o campanie electorala e menita sa imbunatateasca scorul unui candidat, nu sa il faca praf?

Masinaria electorala a PNL nu a functionat, liberalii au schimbat 4 candidati la functia de primar general si nu au stiut cum sa isi fidelizeze electoratul, in schimb, s-au luptat intre ei, asa ca PNL s-a prabusit de la 30-40%, cu cat era cotat inainte de campania electorala, la doar 12-13%, cat arata rezultatele partiale ale BEC la Primaria Capitalei, a explicat sociologul Bruno Stefan, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ce aratau sondajele pentru Bucuresti inainte de intrarea in campania electorala, cati alegatori erau interesati sa vina la vot?

Precampania a inceput cu intentie de participare la vot de peste 60%, dar probabil ca brambureala cu candidatii de la PNL, cei 4 schimbati, si lipsa de chef a lui Catalin Predoiu au tinut o parte din electoratul liberal acasa.

Si nu doar a electoratului liberal. A fost si un alt fenomen. In fata acestui tsunami al DNA, PSD a reactionat prin introducerea lehamitei in societate si in special in Bucuresti. Cercetarile lor au mers in directia 'Cum sa introducem scarba?'. 'N-are rost sa venim la vot, toti sunt o apa si un pamant, nimic nu se schimba'. A functionat. Nu este prima oara cand au apelat la lehamite, atunci cand impotriva lor s-a dezlantuit un val de antipatie publica. Asa au reusit sa tina deoparte unii alegatori, stiind ca prin retelele pe care le au, foarte bine puse in functiune, ei pot sa castige.

La ce retele va referiti?

Fiecare organizatie de sector are oameni care sunt raspunzatori de sectiile de votare nu doar in ziua votului, care atrag alegatorii, ii cunosc, stiu cum sa ii mobilizeze in ziua alegerilor. PSD are o astfel de masinarie. Masinaria de la PNL nu a functionat, a stat paralizata la sol, din cauza conflictelor interne dintre fostul PDL si fostul PNL, dintre candidati si noul PNL. A fost o paralizie totala. N-au batut casa cu casa cu aceeasi ravna, cu aceeasi convingere. Oamenii n-au primit acasa un pliant, n-au vazut afise, n-au avut informatii in afara celor de la televizor si atunci normal ca prezenta la vot a scazut.

Disputa din ultimele zile dintre Nicusor Dan si Catalin Predoiu, "cedeaza tu, ba cedeaza tu!", a demobilizat electoratul liberal?

Eu am facut masuratori zilnice pentru PNL si in momentul in care Catalin Predoiu a aruncat in spatiul public ideea sa se faca un sondaj si candidatul dreptei cel mai bine plasat sa ramana in cursa, iar ceilalti sa cedeze, Predoiu s-a prabusit accelerat in sondaje, pentru ca perceptia publica a fost ca pe el nu il intereseaza, el s-ar da oricand deoparte.

Publicul a spus: "Nu vrei la putere? Nu te vrem nici noi, baiete!" Oricum, el a parut ca a fost impins fara voia lui in alegeri.

Care este adevarul, cine statea mai bine in sondaje in ultima saptamana, Nicusor Dan sau Catalin Predoiu?

PNL a mintit. Nicusor Dan era de doua saptamani deasupra lui Catalin Predoiu. A fost minciuna. Eu sunt revoltat, pentru ca am lucrat cu ei, dar s-au comportat asa cum criticau in trecut ca facea PSD. PSD mergea traditional cu sondaje false, acum PNL a ajuns sa il depaseasca cu mult.

Ce s-a intamplat la sectoare?

Valul s-a creat la nivelul Bucurestiului si, dupa ce s-a produs, a ras tot. Diferentele sunt nesemnificative, prabusirea a venit peste tot. PNL a pornit cu aproape 40%, in luna martie, cand am facut sondajul, ca acum sa ajunga la 12%. E o cadere colosala, care s-a produs pe tot Bucurestiul, nu doar punctual.

PNL trebuia sa isi securizeze pozitiile, sa isi fidelizeze alegatorii, sa aiba o strategie foarte bine pusa la punct si reactii pentru cazurile in care se produc "cutremure". Catalin Predoiu a pornit de la 30% si a vazut rezultatele cercetarilor. Tot spera intr-un miracol. Nu trebuie sa speri in miracole in ziua alegerilor, trebuie sa fii sigur de alegatori cu cel putin 1-2 saptamani inainte si asta sa se vada in masuratori. El credea ca se va intampla ceva in ultima clipa, or sondajele aratau clar declicul catre Nicusor Dan.

Ce mesaj a transmis presedintele Iohannis mergand la vot abia dupa lasarea serii?

Nu publicului i-a transmis un mesaj, ci mai degraba PNL-ului. S-a intarit ideea ca Iohannis are o agenda politica ce exclude PNL in mod radical.

In randurile PNL circula foarte clar ideea ca, asa cum a vrut acum sa curete toti primarii de municipii si sa puna unii noi, Iohannis vrea si la parlamentare sa aduca parlamentari noi si ca, daca nu va putea sa faca lucrul asta (si la PNL, si la PSD), atunci va crea forte politice noi, care sa vina cu figuri noi si sa treaca in opozitie si PNL, si PSD, si PMP, si ALDE etc.

Si atunci multi cred ca aceasta crestere a USB a fost facuta cu binecuvantare de la Cotroceni, pe acelasi tipar ca, daca avem un guvern tehnocrat, vom avea si un primar tehnocrat si un partid de tehnocrati, si ca tehnocratii salveaza tot.

Ce legitimitate are Gabriela Firea, candidatul PSD? Dintre cei peste 1.700.000 de alegatori bucuresteni, a fost votata de doar circa 171.000, adica de 10-12%, pentru ca lumea n-a venit la vot. Vom avea un primar general care nu a obtinut nici macar jumatate plus 1 din voturile celor care s-au prezentat la urne.

Si daca 3 oameni s-ar fi prezentat la vot si pe ea ar fi votat-o 2, ea avea legitimitate. Nu conteaza. Este vina ei ca n-au venit oamenii la vot? Nu. Are legitimitate, pentru ca alegerile au fost organizate intr-un cadru legal. N-au vrut oamenii sa vina la vot? Ei suporta consecintele.

Vasile Blaga a declarat luni ca fuziunea PDL-PNL a fost un succes, desi ea nu s-a incheiat. Spuneti ca inca mai sunt conflicte in interiorul noului PNL?

Radicale! Uriase. Functioneaza cu sedii diferite. Vechiul PNL sta intr-un sediu, vechiul PDL sta in alt sediu. Ei intre ei se cearta, fiecare suspecteaza ca celalalt vrea sa ii traga presul de sub picioare. Nu s-a produs fuziunea, pentru ca, daca s-ar fi produs, ar fi fost toti intr-un singur loc, or ei nu se suporta.

Dovada sta faptul ca dupa aceasta fuziune au crescut aripile din cele doua foste partide - ALDE si PMP, nu mai spun ca unii se duc si la UNPR.

Era normal sa apara un partid puternic pe dreapta, care sa contrabalanseze PSD si ei au incercat sa faca lucrul asta, dar fuziunea nu s-a produs. In teritoriu, mare parte a efortului de campanie a fost dat nu pentru a se bate cu contracandidatii, ci pentru a se bate intre ei.

Eu va spun ca am stat in sediul de campanie zi de zi, in campania asta, la sectorul 2. Dan Cristian Popescu a depus un efort colosal sa opreasca toata structura PNL Sector 2, pentru ca i se parea ca va lucra pentru PSD, ceea ce era o absurditate. In loc sa se bata cu contracandidatul de la PSD, s-a batut cu Anca Boagiu. Efortul colosal a fost sa nu faca nimic partidul, cand partidul avea tot interesul sa il sprijine si sa castige. Structura nu a putut functiona. Si cearta asta am vazut-o si in alte judete.

Ce sanse are PNL sa schimbe lucrurile in bine pana la alegerile parlamentare, din aceasta toamna?

Sansa este sa vina un lider nou, sa scoata figuri noi in Parlament si sa inlature toate aceste gasti care s-au format de niste indivizi care nu mai au legitimitate publica, dar care in unele locuri par sa fi confiscat partidul, care nu mai e deschis catre public, iar el a simtit asta, ca aceasta grupare care pare sa fi pus mana pe functii, pe putere, nu lucreaza pentru el.

S-au creat niste structuri care au devenit osificate si nu mai au capacitate de a seduce publicul si de a raspunde asteptarilor lui, asa ca el s-a indreptat spre altceva.

Sa va dau exemplu din meseria mea de sondator. In mod traditional, vechiul PNL facea sondaje permanent. Oricat era de injurat Tariceanu, primea pe masa toate mesajele de la public, cu bune si cu rele, si isi puneau intrebari: Cum sa ii convingem? Ce isi doresc oamenii? Cum raspundem la probleme? Si dadeau sondajele publicitatii (spre deosebire de PSD care dadea numai sondaje omagiale), iar oamenii vedeau ca PNL e atent la ei.

Au venit acum pe tiparul PDL, cu ideea ca sondajele nu trebuie aratate publicului, ca "daca vede cat de prost stam, nu ne-ar iubi nici macar atat". Si atunci s-a produs o ruptura intre alegatori si politicieni, pe o lunga perioada de timp, pana cand a facut implozie, pentru ca au fost sondaje false date cu nemiluita si pentru ca a fost o tendinta care n-a fost difuzata public.

Da-i omului adevarul si arata-i ca accepti ca el este suveran in procesul electoral, nu tu, cu smecherii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#PNL alegeri locale 2016 Bucuresti, #rezultate Bucuresti alegeri 2016 PNL , #rezultate alegeri locale 2016