Cum a primit PSD esecul de duminica: Nervi, insulte si fuga de raspundere. Dragnea nu mai face un pas fara bodyguarzi Fotoreportaj

Luni, 27 Mai 2019, ora 08:19
71352 citiri
Cum a primit PSD esecul de duminica: Nervi, insulte si fuga de raspundere. Dragnea nu mai face un pas fara bodyguarzi Fotoreportaj
Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Au iesit scantei la intalnirea de duminica seara a liderilor PSD, dupa ce partidul a obtinut rezultate mult sub asteptari la alegerile europarlamentare.

Au fost momente in care jurnalistii au fost tinuti cu bodyguarzii afara din sediul social-democrat din Baneasa. La conferinta de presa, Liviu Dragnea si-a iesit din fire cand a fost intrebat daca "are bagajele facute" si e pregatit sa mearga la inchisoare. Iar, peste toate, figuri marcante din partid au sustinut sus si tare ca vremea liderului la conducerea PSD a trecut demult...

Duminica seara, pe la ora 19:00, doar multimea de jurnalisti adunata in fata sediului PSD din Baneasa indica faptul ca in cladire urma sa se intample ceva important. Potrivit presei, Lia Olguta Vasilescu, Mircea Draghici, Codrin Stefanescu si consilierii israelieni ai lui Liviu Dragnea ar fi sosit aici in urma cu mai bine de o ora si jumatate. Cu toate astea, nici ei, si nici alti membri de partid nu isi prea faceau simtita prezenta.

Jurnalistii, la sediul PSD Baneasa, duminica seara. Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Timp de vreo ora si jumatate, n-am intalnit pe holurile sediului PSD din Baneasa decat o mana de oameni care mergeau de colo-dincolo cu un aer preocupat, fara sa le dea prea mare atentie jurnalistilor. Per total, cladirea avea aerul unei institutii ponosite, in care o mana de functionari fusesera adusi cu forta la munca duminica.

La intrarea in sediu ne-a intampinat o tanara pe nume Lavinia, care ne-a spus ca evenimentul principal al serii - conferinta lui Liviu Dragnea - va avea loc la etajul al II-lea. Cand anume, nu se stie. Asa ca cel mai bine ar fi sa ne facem comozi in camera presei, unde jurnalistii au mancare, apa si televizoare la care sa urmareasca mersul alegerilor.

La capatul unui hol ingust si scaldat intr-o lumina galbuie - cu usi vechi din lemn de o parte si de alta - am gasit camera presei. Pe mese, ambalate in sacose de plastic, sunt pachete cu mancare. Alaturi, baxuri cu apa. Iar la televizor, imagini cu Liviu Dragnea care, pazit de bodyguarzi, se pregateste sa voteze.

Trec minute bune fara se se intample ceva. Jurnalistii adunati in fata sediului cladirii mai fac, din cand in cand, scurte transmisiuni LIVE, ca sa anunte ca liderii PSD sunt asteptati la sediul din Baneasa dintr-o clipa in alta. Vreun sfert de ora se scurge fara evenimente. Parca nici n-ar fi azi alegeri de care depinde viitorul Romaniei in UE.

Linistea se risipeste, insa, brusc, atunci cand prin fata portii sediului PSD trece - cu pas apasat - unul dintre bodyguarzii lui Dragnea. Are parul sur si e usor de recunoscut, mai ales ca in urma cu doar cateva minute a aparut la televizor, pazindu-l pe liderul social-democrat.

Paznicul se plimba pe trotuar, dintr-o parte in alta a portii, aruncand priviri scrutatoare, ca si cum ar asigura un perimetru. Face cateva gesturi ample cu mainile si, in cele din urma, le spune paznicilor sa deschida poarta mare a sediului PSD din Baneasa. Limuzina care-l aduce pe Liviu Dragnea se apropie de intrare.

Insotit in permanenta de bodyguardul cu par sur, Dragnea coboara din masina si intra in curtea sediului PSD. Ziaristii se aduna in jurul lui si il asalteaza cu intrebari: Cine din PSD a gresit? Si cine va deconta scorul slab inregistrat la alegeri (la ora respectiva, PSD primise doar circa 25% din voturi exprimate - n.red.)?

Dragnea nu mai vine nici macar la sediul partidului neinsotit de bodyguarzi. Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Liviu Dragnea asculta vizibil iritat si apoi raspunde scurt: "Am vorbit si acum 5 minute. Lasati-ma sa intru!". Bodyguarzii ii deschid drumul, liderul PSD intra in sediu, iar usile se inchid in urma lui.

Liviu Dragnea inauntru, presa afara!

In vreme ce Liviu Dragnea urca la etaj, incercam sa intram inapoi in sediul PSD. Fara veste, un bodyguard ne impinge cu miscari masurate si ne spune raspicat: "Unde mergeti? Nu aveti voie!".

Ii explicam omului ca n-avem de gand sa-l urmarim pe liderul PSD la etaj, ci ca doar ne intoarcem spre camera destinata presei. Bodyguardul ne tine ferm la distanta, cu mana: "Ati avut timp. Acum nu se mai poate. O sa va anuntam noi cand puteti intra!".

Unul dintre bodyguarzii lui Dragnea care a tinut presa afara din sediul PSD, minute bune. Foto: Ziare.com/ Gabriel Kolbay

In plus, pe acelasi ton militaresc, omul ne spune ca din acest moment nu mai putem inregistra nimic in cladire, pana la confeinta de presa, fara acord.

Ii explicam din nou bodyguardului ca vrem sa ajungem in camera presei de la parter, in conditiile in care presedintele PSD e deja la etaj. Omul ne raspunde ca intelege, dar nu conteaza: momentan, pur si simplu, nu se mai poate intra in sediul PSD. Punct.

Dupa vreo 5 minute, tragem de usa si ne intoarcem in holul cladirii, fara sa mai cerem voie cuiva. Bodyguarzii se uita lung unii la altii. Apoi, spun ca e in regula sa stam pe acolo, pe hol. Dar sa nu inregistram nimic in incinta, momentan.

Cand vede cativa cameramani care iau cadre prin usa intredeschisa a sediului, unul dintre bodyguarzi se enerveaza.

"Eh, asa vreti, asa facem! Stam cu usa inchisa de acum! Pai, am zis fara filmare! Daca suntem nesimtiti, asta e: inchidem usa!".

In minutele urmatoare, mai multi barbati pazesc, in schimburi, scara pe care se ajunge (pe langa biroul in care e Liviu Dragnea) la sala de conferinte a sediului PSD. Ii intrebam pe oameni de ce nu putem urca.

Mai multi barbati au pazit cu randul scarile care duceau inclusiv la biroul in care se afla Liviu Dragnea. Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

La urma urmei, ce rau se tem liderii PSD ca le-am putea face noi, jurnalistii veniti sa relatam despre alegerile europarlamentare? Paznicii scarilor ridica din umeri: nu stiu nici ei. Lor li s-a spus sa nu lase pe nimeni sus, asa ca vor bloca accesul pana primesc noi instructiuni!

Liderii PSD, adunati la sfat de seara, la Baneasa!

Dupa vreun sfert de ora de la momentul in care Liviu Dragnea s-a inchis la etaj, la sediul PSD din Baneasa au inceput sa vina alti lideri ai partidului.

Primul soseste presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, care le spune raspicat jurnalistilor: in cazul in care PSD obtine mai putin de 30% dintre voturi la alegerile europarlamentare, Liviu Dragnea trebuie sa plece. Clar si fara discutii!

Soseste apoi premierul Viorica Dancila, care sustine ca atat de discutata ordonanta pentru prelungirea termenului de vot in diaspora nu se poate da. Asta, chiar daca - din cauza proastei organizari a scrutinului - mii de oameni au stat intraga zi la cozi si tot n-au putut vota.

Unii dintre liderii PSD - cum ar fi primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu - refuza sa faca declaratii. Altii, ca primarul Sectorului 5, Daniel Florea - spun ca ar trebui sa vedem rezultatele finale ale votului si apoi sa vorbim despre vinovati si repercusiuni in partid.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, n-a prea avut chef sa stea de vorba cu presa duminica seara. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Intrebat, la sosire, de presa daca scorul slab obtinut de PSD la alegerile europarlamentare e si o dovada de neincredere a romanilor in Guvernul PSD, Eugen Teodorovici a spus ca nici vorba nu poate fi despre asa ceva. Ulterior, ministrul de Finante a refuzat sa mai faca declaratii si s-a strecurat in cladire.

Dragnea: N-am bagajele facute! Faceti un spectacol prost!

Ajunsi in sfarsit in sala de conferinte, jurnalistii il asteapta pe Dragnea minute bune. Cineva ruleaza, pe telefon, mesajul transmis LIVE de presedintele Iohannis, care sustine ca - prin modul in care au votat - romanii au demonstrat clar ca s-au saturat de PSD.

In cele din urma, soseste liderul PSD. E obosit, dar incearca sa para energic si detasat.

Vizibil obosit, Dragnea incearca, totusi, sa para dezinvolt. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Recunoaste ca scorul obtinut la alegeri nu bucura PSD. Dar sustine ca partidul a trecut si prin momente mai grele. Se vor face analize, se vor gasi explicatii.

In plus, Dragnea anunta ca nu va candida pentru presedintie si ca PSD o va sustine, probabil, pe Gabriela Firea pentru Cotroceni.

Liderul PSD se enerveaza, insa, cand jurnalistii il intreaba daca are bagajele facute (cu referire la faptul ca luni, pe 27 mai, magistrati ICCJ vor anunta decizia finala in dosarul in care Dragnea a primit in prima instanta 3 ani si jumatate de inchisoare.

"Faceti un spectacol prost. Nu, nu am bagajele facute!", a replicat Dragnea, pe un ton artogos pe care si l-a pastrat pana la finele conferintei.

Liviu Dragnea, intrebat daca "are bagajele facute" si e gata sa mearga la puscarie. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

La final, insotit de Codrin Stefanescu si Mircea Draghici, liderul PSD a coborat in biroul sau de la etajul inferior. Imediat, in fata usii s-au asezat bodyguarzii, impiedicand intrarea oricarui nepoftit.

Pe holurile inundate de o lumina slaba, galbuie, jurnalistii parasesc cladirea, rand pe rand.

Tensiunea persista in cladire. Parte dintre liderii PSD se retrag in grupuri mai mici si discuta, evident, departe de urechile jurnalistilor.

Primarul Daniel Florea, intr-un grup restrans de discutie, in sediul PSD Baneasca. Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Oprisan: Domnul Dragnea e istorie! Luxul si prostia se platesc!

Dupa cateva zeci de minute de la incheierea conferintei, liderii PSD incep sa paraseasca sediul din Baneasa.

Liviu Dragnea pleaca si el, sustinand ca se duce sa discute cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu. La scurt timp, se retrag si consilierii sai israelieni.

Ecaterina Andronescu declara la plecare ca, probabil, Liviu Dragnea isi va da demisia.

Ecaterina Andronescu, surprinsa de intrebarile presei. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Cu ajutorul paznicilor si al soferilor, Viorica Dancila fuge cu greu din mijlocul jurnalistilor, refuzand sa spuna daca, in eventualitatea demisiei lui Dragnea, isi va asuma conducerea partidului.

Viorica Dancila, intrebata daca e gata sa ii ia scaunul lui Liviu Drganea. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Ultimul lider marcant al PSD care paraseste sediul din Baneasa e Marian Oprisan. La fel de transant ca si la sosire, acesta le spune jurnalistilor ca Dragnea s-a crezut tot timpul stapanul partidului si ca acest lucru a fost o greseala.

"Dumnezeu ii sus. Ii doresc ca maine (luni -n.red.) magistratii de la ICCJ sa-l achite. Dar dupa parerea mea, luxul si prostia de platesc. Domnul Dragnea este istorie in Romania. Trebuia sa plece de mult", spune Marian Oprisan, in drum spre masina.

Marian Oprisan ii cere demisia lui Liviu Dragnea. Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

In urma lui Oprisan, buna parte dintre jurnalisti pleaca. Peste sediul PSD din Baneasca - care a fost duminica scena unor lupte interne de partid a caror magnitudine o putem doar banui - se asterne, momentan, linistea...

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#alegeri europarlamentare 2019 sediul PSD, #rezultate europarlamentare 2019 sediul PSD, #PSD alegeri Liviud Dragnea 2019 , #alegeri europarlamentare 2019
Comentarii