Cum a pierdut Ponta alegerile din cauza Internetului - Cateva cifre

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 18:29
8854 citiri
Cum a pierdut Ponta alegerile din cauza Internetului - Cateva cifre
Foto: Facebook / Liviu Trandafir

"Partidul Facebook" a devenit o forta si ar fi bine ca politicienii sa tina cont de ce spunem, subliniaza Liviu Trandafir (foto), administratorul grupului "Romania", cel mai mare grup de romani de pe Facebook.

Acesta a explicat intr-un interviu acordat pentru "Coalitia Romanilor pentru combaterea coruptiei" cum de a fost posibil ca Internetul sa rastoarne toate calculele sociologilor si Victor Ponta sa piarda alegerile prezidentiale, desi era cotat ca favorit, in special dupa modul defectuos in care a fost organizat turul intai in diaspora.

"La cei aproape 400.000 de membri cat ii are, grupul Romania a devenit un mijloc de comunicare si legatura intre diaspora si cei din tara. Tot ce se posta pe grup devenea viral. Fiecare postare primea mii de comentarii si share-uri. Tastau cel putin 100 de persoane pe secunda.

Au fost inclusiv consilieri de-a lui Ponta care postau si aveau peste 1.000 de comentarii si like-uri pe postare. Sambata dinaintea alegerilor aveam circa 7.000 de notificari la 10 minute, de unde rezulta ca era un trafic imens si un interes evident din partea populatiei care raspundea activ la mesajele de pe grup", a declarat administratorul grupului "Romania" in interviul citat.

Generatia Facebook taxeaza politicienii. Diferenta intre "vorbim" si "ne facem ca vorbim" - Interviu

Liviu Trandafir a mai precizat ca duminica, in turul doi al alegerilor prezidentiale, au fost difuzate online doua mesaje principale: "cei din diaspora sa isi sune familiile din tara, iar cei din tara sa iasa la vot in numar cat mai mare", asta dupa ce intre cele doua tururi de scrutin au fosr raspandite postari si imagini cu cele intamplate in turul intai.

Roman la vot in Londra: Noi am invatat gustul democratiei. Uniti suntem puternici! Interviu

"Toti spuneau ca rezultatul va fi foarte strans, deci fiecare vot conta. Fotografiile din diaspora, cu romanii care stateau la rand in frig si ploaie sa voteze, au ajutat enorm la mobilizarea celor din tara sa iasa la vot. Repet, orice mesaj se posta pe grup devenea viral", a mai subliniat acesta.

Cum se vede din SUA infrangerea lui Ponta in alegerile prezidentiale Interviu

"Internetul este mult mai puternic decat orice televiziune"

Intrebat cum comenteaza disputa electorala intre Internet si televiziunile de stiri, administratorul grupului "Romania" a spus ca strategii lui Victor Ponta nu au inteles ca electoratul s-a schimbat.

"PSD-ul si Ponta au crezut ca toate puterea sta in televiziunile aservite, gen Antena3, RTV. Pana si B1 a dat-o spre Ponta. Ei au ramas cramponati in electoratul lor si nu au inteles ca lumea a evoluat.

Cei de pe dreapta, de partea cealalta, tremurau de frica Antenelor. Este o frica nejustificata pe care nu am inteles-o niciodata. Internetul este mult mai puternic decat orice televiziune.

Ca sa iti dau un exemplu, un mesaj postat la mine pe grup are mai mare impact decat o televiziune. La cel mai simplu calcul, daca pun o poza pe grup si primesc la ea 1.000 de like-uri, asta inseamna 1.000 de persoane care au intre 1 si 5.000 de prieteni fiecare. Daca faci proportia si inmultesti chestia asta exponential iti da undeva la 3 milioane. Cel mai tare rating l-a avut ProTv-ul de aproximativ 2.400.000 in cel mai ridicat minut pentru o secunda. Online-ul este clar peste TV ca impact in momentul de fata", a dezvaluit el.

Sebastian Ghita: Nu am crezut ca Partidul Facebook si Partidul Diaspora vor intoarce rezultatul

In aceste conditii, Liviu Trandafir ii avertizeaza pe politicieni sa se pregateasca mai bine pentru viitoarele alegeri.

"'Partidul Facebook', cum ne-a numit Ghita, a devenit o forta si ar fi bine ca politicienii sa tina cont de ce spunem. Vreau sa fac ca acest grup sa creasca si sa aiba o si mai mare influenta. Ma voi implica in continuare in orice campanie sau actiune care sprijina lupta impotriva coruptiei", a anuntat el.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Liviu Trandafir grup Facebook alegeri, #grup Romania Facebook alegeri prezidentiale, #Facebook alegeri prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014