Cu anticipate sau fara anticipate? Iata o dilema, din care nu putem iesi

Marti, 15 Octombrie 2019, ora 09:20
6635 citiri
Cu anticipate sau fara anticipate? Iata o dilema, din care nu putem iesi

PSD a reusit sa arunce Romania intr-o profunda criza politica, economica, financiara si chiar sociala. Din pacate, legea este, in opinia mea, nu tocmai echitabila in privinta raspunderilor. Cine fura cateva lalele dintr-o florarie face ani de inchisoare, iar cine pune tara pe butuci poate sa nu dea socoteala nimanui.

Nu cred, totusi, ca legea este atat de nepasatoare, incat cei care au jefuit tara, si-au batut joc de banii publici, i-au vanturat in scop electoral si au indatorat poporul roman, angajandu-l la dobanzi din ce in ce mai grele, sa nu dea socoteala niciodata.

Ar fi sinistru sa-i stim ca urmaresc imaginile dazastrului lasat in urma lor, privindu-l ca pe un serial, prin televizorul de la Videle sau de la Jilava

Dar nu despre asta este vorba acum. Daca nu-i va judeca legea, ii va condamna sigur posteritatea. Pana atunci, insa, cineva trebuie sa repare dezastrul produs. Nu este usor. Mi se pare corecta pozitia presedintelui, conform caruia fiecare zi pana la instalarea unui nou guvern inseamna mentinerea PSD la butoane, inseamna continuarea jafului, inseamna sa lasi cheile visteriei pe mana hotului.

Lupul paznic la oi, asta nu se poate.

Iar teama se confirma. Luni, Viorica Dancila s-a apucat sa imparta in teritoriu bani de la buget, fara indoiala ca sa nu le ramana datoare celor care au incercat s-o ajute la motiune si sigur pentru cei pe care ii asteapta s-o ajute la prezidentiale.

Ma intreb, strict retoric: oare pomana a fost impartita echitabil intre primarii PSD si cei de la alte partide? Adica nu este o discriminare la mijloc?

Se pare ca liberalii au inteles cat de importanta este deratizarea imediata a Palatului Victoria, dar nu toate interesele celor care au pus umarul la debarcarea PSD converg.

USR, o formatiune cu rol remarcabil in votarea motiunii de cenzura, dar si cu perspective importante prefigurate de electorat la 26 mai, alaturi de PLUS, ar dori sa-si vada mai intai pozitia consolidata prin alegeri, chiar cu riscul de a mai lasa cateva luni PSD, infruptandu-se cu ce a mai ramas la masa cu bucate.

In opinia mea, o asemenea abordare ar merge in contrasens cu interesul national, dar il inteleg si pe domnul Dan Barna, care spera sa castige alegerile prezidentiale si tine mortis sa fie el si nu altul cel care va nominaliza urmatorul premier, chiar daca se amana plecarea Vioricai Dancila.

Il inteleg la fel de bine si pe Ludovic Orban, gata sa infrunte toate vicisitudinile guvernarii, fara suficienta sustinere parlamentara, ca sa-si vada aplicat propriul plan de guvernare

In ce consta acest plan deocamdata nu prea stim, dar nu exista nicio indoiala ca el este deja pus la punct, iar presa iscoditoare a incercat sa-i schiteze ideile ba in cinci puncte, ba in sase, in zece sau douasprezece.

Nu zic ca n-ar fi realiste punctele schitate de comentatori, dar deocamdata putem conta numai pe cele declarate foarte succint de Klaus Iohannis si de Ludovic Orban, din care deduc ca viitorul guvern va fi unul suplu, format din 16 ministere in loc de 27 cate sunt in prezent, ca ministrii avuti in vedere sunt persoane integre, ca prioritatea zero este propunerea unui comisar european pentru a nu pierde postul.

N-am nicio incredere in lista noilor ministri si ministere, asa cum o preconizeaza unii observatori in presa. Dar merita sa ne aplecam atentia asupra altei tari europene, mai mare decat Romania, care functioneaza (si chiar foarte bine) cu numai 16 ministri, plus premierul - al saptesprezecelea - adica exact atatia cati preconizeaza domnul Orban sa aiba in noua sa schita.

Iata cum se prezinta lista ministrilor Frantei, preluata de pe site-ul oficial al guvernului francez:

1. Ministrul Justitiei

2. Ministrul Europei si Afacerilor Externe

3. Ministrul Armatelor

4. Ministrul Tranzitiei Ecologice si Solidare

5. Ministrul Solidaritatii si Sanatatii

6. Ministrul Economiei si Finantelor

7. Ministrul Muncii

8. Ministrul Educatiei Nationale si Tineretului

9. Ministrul Actiunii si Conturilor Publice

10. Ministrul de Interne

11. Ministrul Invatamantului Superior, Cercetarii si Inovarii

12. Ministrul Coeziunii Teritoriilor si al Relatiilor cu Colectivitatile Teritoriale

13. Ministrul (pentru francezii) de peste mare

14. Ministrul Culturii

15. Ministrul Agriculturii si Alimentatiei

16. Ministrul Sporturilor

17. Prim-ministrul

Un asemenea cabinet guverneaza o tara cu populatia de peste trei ori mai mare decat Romania, cu suprafata pe masura si un PIB per capita cu aproape 60% mai ridicat decat al nostru

Am luat exemplul Frantei, pentru ca, inca din secolul al XIX-lea, strabunilor nostri le-a placut sa compare performantele romanesti cu cele ale acestei tari, mergand pana acolo incat declarasera Bucurestiul "Micul Paris".

Dar problema este mai generala. Guvernele altor tari din vestul si nordul continentului se pot lauda cu o structura mult mai simpla decat a celor din est si centru.

Pare ciudat, dar armatele numeroase de functionari din administratie nu par sa ajute la o buna administrare, ci dimpotriva.

Sa nu ma intrebati daca Dancila, Ponta sau alti premieri de pana acum n-au observat aceasta simpla realitate, pe care o observ eu. Sigur o cunosc si ei. Dar scopul lor nu era sa guverneze tara eficient si cu cheltuieli putine, ci s-o guverneze oricum, numai sa-si aciuieasca in functii clientela politica.

De ce credeti ca punea Tariceanu conditie pentru ramanere la guvernare restructurarea Guvernului? Stia ca Dancila nu poate face asa ceva si avea sa-i plateasca niste polite.

Stia ca, daca incearca, ii va fi fatal. Si de ce a refuzat Dancila chiar cu riscul de a destrama coalitia si a pierde majoritatea? Era legata de maini, era sclava subalternilor ei. Prefera sa piarda majoritatea in Parlament decat sa aiba probleme cu sustinerea in partid si sa piarda totul.

Cele 26 de ministere si peste o suta de secretariate de stat n-au fost destule ca sa umple gurile flamande ale clientelei politice a PSD

Guvernul mai are in componenta si o unitate stufoasa numita Secretariatul General al Guvernului, cu multe sute de angajati si o organigrama care te lasa masca. Un adevarat al doilea guvern, despre care nici macar nu stim ce face.

Nu glumesc. Este vorba de 13 directii cu 13 directori, fiecare cu schema proprie, subalterni, aparat si tot ce mai trebuie pana la cafeluta pe care ti-o serveste dimineata secretara.

Auzi, 13 directori in afara sutelor de alti directori, subalterni directi ai ministrilor si secretarilor de stat! In fruntea acestui mastodont al birocratiei clientelare - caci ce altceva l-ar justifica decat nevoia de a capatui clientii? - sta dirijorul cu titlul de secretar general (plus cabinet, biroul inspectorilor, compartimentul pentru inspectori guvernamentali si serviciul audit public intern).

Stati ca nu este tot. Secretarul general al Guvernului nu s-ar descurca usor cu tot ce are pe cap, daca n-ar avea si doi secretari generali adjuncti, de asemenea cu tot tacamul: fiecare cu cabinetul lui. Si, pentru ca totul sa functioneze ca la carte, Viorica Dancila mai patroneaza tot acolo si un post de secretar de stat (tot demnitar!) - adica unul simplu, nici secretar general, nici s.g. adjunct, cu cateva cabinete neprecizate ca numar in site, intrucat probabil nu incapeau in pagina de multe ce sunt.

Ca sa poata indeplini cu succes programul de guvernare, Vioricai Dancila nu-i ajungea acest urias mini-guvern numit Secretariatul General al Guvernului si mai are in plus o Cancelarie

Din cancelarie fac parte 15 consilieri de stat si un sef al Cancelariei, cu rang de ministru. Nici acesti consilieri nu-mi este clar cu ce se ocupa, dar presa speculeaza ideea ca unii din ei i-ar preda doamnei Viorica lectii de gramatica, altii de geografie sau de cultura generala.

Nu ma opresc la obiectul muncii acestor consilieri, dar as zice ca si ei fac parte din cohorta clientelei politice, daca ma gandesc la nume precum Darius Valcov (in prezent oficial plecat), Sevil Shhaideh, Miron Mitrea (vehiculat in presa, dar neprezentat in site) si alti cativa.

Ar fi indestulator Secretariatul General sau Cancelaria ca sa faci din ele doua guverne ale unei tari normale, capabile sa conduca un stat cel putin cat Romania.

Dezvoltand acest subiect, imi dau seama o data in plus ce nenorocire ar fi pentru tara sa ramana Viorica Dancila inca vreo cateva luni la carma, doar pentru motivul ca nu se pot organiza mai repede alegerile anticipate.

Ele sunt importante, as zice strict necesare, dar mai important si mai urgent decat orice este sa plece imediat de la Palatul Victoria Viorica Dancila cu intreaga sa cohorta, impreuna cu Secretariatul General, cu Cancelaria si tot ce mai este pe acolo, lasand spatiul liber, ca sa poata incepe curatenia.

Asta este urgenta zero, dupa opinia mea.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#alegeri anticipate USR, #Dan Barna alegeri anticipate, #consultari Cotroceni , #anticipate