Comisia de cod electoral inlatura un obstacol important in calea votului din diaspora

Joi, 27 Iunie 2019, ora 15:46
4677 citiri
Comisia de cod electoral inlatura un obstacol important in calea votului din diaspora
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea, modificarea si completarea propunerilor legislative in materie electorala a decis, joi, ca listele electronice suplimentare din strainatate sa fie generate in format electronic in mod automat pe baza datelor inregistrate in sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Acest lucru va imbunatati substantial desfasurarea votului in strainatate, intrucat completarea de mana a listelor a fost unul dintre motivele pentru care s-a stat extraordinar de mult la coada in afara tarii.

De asemenea, comisia a decis ca pentru diaspora, la urmatoarele scrutine, Ministerul Afacerilor Externe sa transmita Autoritatii Electorale Permanente lista cu informatiile furnizate de autoritatile straine competente privind numarul cetatenilor romani.

Parlamentarii au modificat Legea 208/2015 privind alegerea Senatului si Camerei Deputatilor, precum si pentru functionarea AEP si au adaugat un nou alineat la art. 23, care prevede ca MAE sa transmita AEP lista cu informatiile furnizate de autoritatile straine competente privind numarul cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta sau alte forme de inregistrare in strainatate, defalcat pe state.

Parlamentarii au mai introdus amendamente la Legea 208/2015, care spun ca membrul Biroului electoral al sectiei de votare are obligatia de a face cunoscute numele alegatorilor, prenumele si functia in biroul electoral prin intermediul unui ecuson purtat in mod vizibil asupra sa.

Totodata, s-a mai adoptat un amendament prin care se stipuleaza ca in relatiile cu ceilalti membri ai biroului electoral al sectiei de votare, precum si cu alegatorii si persoanele acreditate, membrul biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa aiba un comportament bazat pe respect, buna-credinta, corectitudine si amabilitate, fiindu-i interzise manifestarile indecente.

Membrii Comisiei de cod electoral au mai decis ca Legea 334/2006 privind finantarea partidelor politice sa ramana in forma actuala.

In plus, parlamentarii au marit cuantumul indemnizatiilor membrilor birourilor electorale de la 100 de lei la 150 de lei.

Vezi si Comisia pentru alegeri in diaspora: Votul se va desfasura pe parcursul a trei zile

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#date alegatori diaspora MAE AEP, #numari romani diaspora alegeri , #vot
Comentarii
R
RASPUTEA
rank 1
scoateti participarea serviciilor la buna desfasurare a alegerilor