Problemele de la sectiile din diaspora au influentat optiunea de vot - sondaj Inscop

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 09:09
3508 citiri
Problemele de la sectiile din diaspora au influentat optiunea de vot - sondaj Inscop

Problemele aparute la votul din diaspora au influentat atat prezenta, cat si optiunea de vot in turul al II-lea al alegerilor prezidentiale, arata un sondaj realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevarul".

Din totalul populatiei care declara ca s-a prezentat la vot, 26,8% sustin ca problemele aparute la sectiile de votare din strainatate i-au determinat in mare masura sa mearga la urne, 9,8% spun ca au fost determinati sa se prezinte la vot doar in mica masura de aceste evenimente, in timp ce 52,3% spun ca problemele de la sectiile de vot din strainatate nu au contribuit deloc la decizia lor de a veni la vot.

In ceea ce priveste optiunea de vot, din totalul populatiei care declara ca s-a prezentat la vot, 22,5% spun ca optiunea lor politica a fost determinata in mare masura de votul din strainatate, 20,1% arata ca optiunea lor a fost determinata in mica masura de aceste probleme, in timp ce 55,9% spun ca aceste situatii nu au contribuit deloc la optiunea lor de vot.

"Rezultatele cercetarii sunt clare si confirma prin date sociologice explicatiile intuitive curente ale votului din 16 noiembrie. Problemele aparute la sectiile de vot din strainatate au influentat decisiv atat prezenta mult mai mare - care a fost factorul principal al rezultatului spectaculos - cat si optiunile de vot.

Practic, comportamentul unui sfert din masa electorala din tara a fost schimbat de disfunctionalitatile organizatorice ale votului din diaspora", precizeaza Remus Stefureac, director Inscop, conform unui comunicat transmis luni.

Romanii, optimisti vizavi de directia in care se indreapta tara

Acelasi sondaj arata o crestere spectaculoasa a optimismului romanilor vizavi de directia in care se indreapta tara.

56,3% dintre respondenti declara ca Romania se indreapta intr-o directie buna, fata de 24,3% care impartaseau aceasta opinie in sondajul din luna octombrie. 31,5% sustin ca lucrurile in Romania merg intr-o directie gresita (comparativ cu 68,2% care sustineau acest lucru in sondajul din luna octombrie). 12,2% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare (comparativ cu 7,5% in octombrie).

"Practic, simpatizantii ambelor tabere politice contribuie la nivelul ridicat al indicatorului "directie buna" in conditiile in care Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale, iar Guvernul Ponta a ramas in functie. Plusul fata de octombrie este asigurat insa evident de simpatizantii presedintelui ales, Klaus Iohannis, care vad in alegerea sa garantia unor schimbari in bine pentru Romania", explica directorul Inscop.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#romani vot diaspora, #probleme sectii vot diaspora , #Alegeri Prezidentiale 2014