Combinatii pentru Cotroceni (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 08:39
7759 citiri
Combinatii pentru Cotroceni (Opinii)

Doar la inceputul anilor '90 si poate in 2000 predictiile pentru alegerile prezidentiale sa fi fost la fel de incalcite precum cele din prezent. Altfel, in '96, in 2004 si in 2009 s-au cam stiut finalistii din turul doi al alegerilor cu cel putin o saptamana inainte de sfarsitul campaniei electorale.

Un amanunt important, in contextul de astazi, cand cu greu s-ar putea ghici numele celui care se va bate cu Victor Ponta in finala pentru Cotroceni.

Ultimele alegeri, cu Traian Basescu mereu in prim plan, au indus un aer de competitie sportiva campaniei electorale si au creat asteptari in randul electoratului asemanatoare celor pe care le traiesc galeriile marilor echipe de fotbal inainte de marea finala a campionatului.

Acum exista asteptarea si interesul, dar nu prea exista sportivii de performanta care sa ofere spectacolul pe care il asteapta publicul. Aceasta este o varianta de interpretare a scenei candidatilor la presedintie.

O alta este ca, satul de circul, scandalurile, resentimente si reevaluarile, contradicatiile, combinatiile si retractarile lui Traian Basescu, majoritatea electoratului ar fi atat de sleit de dorinta de a mai vedea acelasi spectacol si dupa decembrie 2014, incat ar fi gata sa puna stampila pe oricine ii seamana mai putin.

Singura problema e ca niciuna dintre cele doua mari tabere nu stie exact cum se va inclina balanta. In consecinta, nu stiu nici pe ce sa puna accentul, nici profilul candidatului ideal dupa care sa ciopleasca omul.

Nu e deloc mai simplu nici pentru cetatenii cu drept de vot. Fiecare dintre cei patru - cinci candidati mai importanti are cate o pata vizibila si poarta istoria unor combinatii extrem de incalcite in interese comune.

Pe cine sa alegi ca sa stii ca iti va fi poate mai bine sau macar nu mult mai prost. Luati impreuna, ori separat, candidatii la presedintie din 2014 sunt poate cei mai slabi politicieni pe care i-a produs Romania in ultimii 25 de ani. Dar sunt rezultatul celor sub care s-au format, educat si avansat.

Victor Ponta vrea sa fie tot si toate, prietenul si binefacatorul tuturor, aparatorul celor asupriti de Basescu si razbunatorul lor, dar si liberalul care vrea sa cucereasca clasa de mijloc cu masuri de pe vremea eternului USL.

In stilul asta, in opinia mea, tot ce a reusit Ponta sa fie este o plastilina care se lipeste de oricine si oricand e nevoie. E "coabitantul" lui Basescu, amicul americanilor si partenerul de incredere al UE, in aceeasi masura in care este si prietenul si "admiratorul" Partidului Comunist Chinez, initiatorul ordonantei care suspenda legea pentru 45 de zile etc.

Daca dusmanul cel mai mare al lui Victor Ponta este insusi Victor Ponta, la dreapta, fiecare candidat fost, actual sau viitor este dusmanul de moarte al celorlalti.

Prin iesirea din scena a lui Crin Antonescu s-a produs un vid din care se lupta sa iasa in evidenta Elena Udrea, Monica Macovei si Klaus Iohannis. Pana acum, pentru ca inca o schimbare de nume nu ar mira pe nimeni. Interesant la toti candidatii dreptei e ca identifica dusmanul in partenerul familiei politice din care se revendica.

Elena Udrea este concurentul direct al Monicai Macovei, chiar daca nu isi vor adresa nicio replica directa in campanie. Asa cum Klaus Iohannis a fost vazut, in momentul in care l-a inlocuit pe Crin Antonescu, drept opusul genului reprezentat de Basescu - Antonescu.

Cu sau fara voia lor, toti se raporteaza cumva la Traian Basescu si la mostenirea lui. Trist e ca niciunul dintre candidatii cu sanse nici nu isi propune macar sa inlocuiasca politica impusa de presedinte in ultimii 10 ani.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#candidati alegeri prezidentiale 2014, #alegeri prezidentiale Basescu , #candidat