Cine are cu adevărat de câștigat din comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale: ”De multe ori oamenii habar n-au de la ce partid este”

Vineri, 02 Februarie 2024, ora 21:30
4270 citiri
Cine are cu adevărat de câștigat din comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale: ”De multe ori oamenii habar n-au de la ce partid este”
Alegeri europarlamentare

Posibilitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare a stârnit un val de reacții pro și contra în spațiul public. În timp ce alianța aflată la putere susține că această variantă de organizare va aduce mai mulți votanți la urne pentru alegerile europarlamentare, opoziția acuză încălcarea principiului alegerilor democratice.

Ziare.com a stat de vorbă cu sociologul Alfred Bulai despre profilul votantului român dar și despre partidele care ar putea avea de câștigat în urma comasării alegerilor.

"În general la alegerile locale sunt cei mai mulți votanți, cu excepția alegerilor prezidențiale, când este o miză mai mare, atunci este cea mai mare.

Prezența cea mai mare este la nivel local pentru simplu motiv că este vorba despre interesele directe ale celor din localități, fie că sunt consilieri, mandate de primari, viceprimari, șamd. Mai ales în localitățile mici. Sigur că se încearcă (n.r. - comasarea alegerilor), avantajul care ar putea să existe este pentru PNL și PSD pentru că au rețele electorale relativ mari și sigur că pot să îți aducă oamenii la vot, nu întotdeauna s-a întâmplat acest lucru.", spune Alfred Bulai.

Combaterea euroscepticismului

În zona acestor argumente se înscrie și declarația primarului Mihai Chirica, acesta considerând că o comasare poate schimba percepția votanților despre Uniunea Europeană și fondurile primite prin diferitele programe.

"Este mai bine ca alegerile locale să se comaseze cu alegerile europarlamentare pentru că noi, aleşii locali, beneficiarii acestor fonduri (n.r. - europene), putem să explicăm populaţiei eurosceptice care crede că dracul s-a născut la Bruxelles, că nu s-a născut acolo, el există de la facerea lumii”, a afirmat joi Mihai Chirica, într-o conferință de presă.

Acesta a mai punctat faptul că fără fondurile europene, orașul Iași nu era nici la jumătate ca dezvoltare faţă de cât este în prezent.

”Putem să explicăm ca primari acest lucru. Adică eu mă duc şi iau un cetăţean dintr-un partid eurosceptic şi îi arăt: Tu vezi tramvaiul ăsta nou? Urcă tu pe uşa asta şi coboară pe uşa ailaltă, apoi du-te şi în celălalt tramvai, tip vechi, care are roţi pătrate. Apoi îţi explic că ăsta e luat pe fonduri europene, ăsta pe banii noştri că atât ne-am putut permite. Avem exemple concrete şi putem explica lucrurile astea”, a mai afirmat primarul PNL Mihai Chirica.

Sociologul Alfred Bulai spune că mai ales în sate, orașe mici, vocea primarului este cea care dă tonul.

"Contează foarte mult la nivel local, mai ales în mediul rural, ce zice primarul, în general. De multe ori oamenii habar nu au la ce partid este, mai ales că au fost la mai multe partide.

Să voteze diferit la europarlamentare, respectiv la locale este valabil atunci când ai un personaj local care nu are legătură cu un partid anume.

Independenți, sunt unii care sunt de la un partid dar nu se mândresc cu chestia asta, sunt unii care sunt de la partide mici dar au obținut foarte multe voturi, sunt și de pe la ALDE primari."

Totuși există riscul, dar nu unul de neevitat, ca votanții să pună ștampila pe același partid și pentru candidații la alegerile europarlamentare.

"Teoretic, ar trebui, potrivit legii, să fie secții separate, chiar dacă este aceeași locație, sunt alte tipuri de alegeri.", mai spune sociologul.

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis este însă de părere că aducerea votanților asigură principiul reprezentativității.

"Cine stabilește cine câștigă mai mult, populația sau partidele? Ar fi o primă întrebare retorică. Pe de altă parte, faptul că ar fi o prezență mai mare la alegerile europarlamentare (...), cred că este în folosul populației în primul rând, e în folosul oamenilor, reprezentativitatea cât mai largă a celor pe care îi trimitem la Bruxelles, în Parlamentul României sau la primărie e un lucru pe care ni-l dorim cu toții în general.", a declarat Simonis la RFI.

Opoziția revoltată de o asemenea propunere

Argumentul suprem al opoziției este faptul că se intervine în procesul electoral, scopul fiind acela de a crea un dezavantaj pentru partidele care, la ultimele runde de alegeri, au obținut un scor mare la europarlamentare.

„Discutăm despre această comasare care este neconstituţională, nedemocratică. O manevră pe care vor să o facă cu 4-5 luni înainte de alegeri. Este o sfidare. Evident, ne vom lupta cu toate mijloacele, că avem la dispoziţie: atac la Curtea Constituţională, vom ataca în justiţie dacă o să dea o hotărâre de guvern, ne vom opune, am sesizat Comisia de la Veneţia.

Nu stăm să-i lăsăm să facă toată lucrurile acestea, ne luptăm pe toate fronturile. Am sesizat şi Comisia Europeană, pentru că e totuşi de negândit să structurezi procesul electoral în mod artificial şi ilegal doar pentru că-ţi este frică”, a afirmat Cătălin Drulă, președintele USR, într-o emisiune la TVR Info.

Alfred Bulai explică însă că o astfel de manevră nu va avea în mod sigur succes. Ne putem aștepta și la surprize.

"Marii dezavantajați sunt partidele care nu au rețele mari care nu au rețele la nivel local, cel puțin așa crede PSD, care este partizan al acestei formule, poate chiar și PNL în egală măsură.

USR, sigur, are rețele în egală măsură dar, din păcate, doar în orașele foarte mari. În orașele mici și mari sau în mediul rural nu au o prezență foarte numeroasă, deci din capul locului au posibile probleme.

Pe de altă parte, partidele mici este greu de spus dacă vor obține intrarea în parlamentul european pentru ei aveau o șansă pe prezență mică nu pe prezență mare, pentru că nu au pur și simplu filiale, structuri organizatorice.

Campania electorală va fi acidă și nu este neapărat că rezultatul va fi cel scontat de partidele mainstream, adică PNL și PSD."

Nici AUR nu este mulțumit de variantele vehiculate. Liderul AUR, George Simion, susține că a obţinut informaţii de la prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan potrivit cărora şeful Executivului va propune săptămâna viitoare modificarea unor articole din Codul Administrativ.

"Discuţiile purtate ieri (n.r. - miercuri, 31 ianuarie) la Consiliul Legislativ de Toni Greblă şi Marian Neacşu şi toate demersurile făcute pe lângă judecătorii Curţii Constituţionale nu doar că sunt ilegale, ci vor ajunge să se transforme în ani grei de închisoare", a declarat George Simion potrivit eoronews.ro.

Balanța poate înclina însă și în celălalt sens

Votanții studenți, sau cei care nu locuiesc efectiv la adresa din buletin ar putea să revină pentru votul de la europarlamentare în localitatea de reședință.

"Cei care mizau pe faptul că nu sunt oamenii în localitate vor avea o problemă, pentru că la locale nu poți vota decât în localitatea de unde ești, pe când la europarlamentare se poate merge la orice secție de vot.

Miza va fi destul de mare față de alte alegeri europarlamentare pentru partide. Toată lumea se va bate spectaculos, toți vor investi cât pot, mult, nu pe ideea că nu ne interesează europarlamentarele. Tocmai pentru că este un an complicat electoral.

Partidele mici care vor să ajungă în Parlament, dacă nu intră la europarlamentare au șanse foarte mici să mai intre la parlamentare, lumea îl vede ca pe un câștigător sau pierzător." a concluzionat sociologul Alfred Bulai.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#alegeri, #USR, #aur, #PSD , #Alegeri locale 2024