Cine va castiga al doilea tur?

Luni, 13 Iunie 2016, ora 06:309103 citiri
Cine va castiga al doilea tur?

Alegerile locale s-au tinut intr-un singur tur. Al doilea, cerut de unele voci cu insistenta, dar foarte tarziu, va avea loc, de fapt, abia la toamna, cand e programat scrutinul pentru Parlament.

Citeste toate textele scrise de Cristian Preda pentru Ziare.com

Merita sa vedem ce tendinte s-au degajat acum, pentru a intelege ce s-ar putea petrece peste cateva luni.

PSD si PNL domina autoritar reprezentarea la nivel local. Cele doua partide au adunat circa 70% din voturi, obtinand astfel trei patrimi din mandatele de consilieri judeteni si 85% din cele de primari.

Se prefigureaza, astfel, un sistem bipartid. E ceva nou. Intr-adevar, nu a mai existat, dupa 1990, vreun moment in care doua formatiuni politice sa adune impreuna atatea mandate si sa fie separate de doar cateva procente.

PSD e in fata cu circa 5%, o diferenta pe care PNL crede ca o poate recupera, la alegerile generale, sub conducerea bicefala de azi.

Alte trei partide, care dispun si ele de reprezentare parlamentara - ALDE, UDMR si PMP - au strans, la nivel national, procente care le ingaduie sa spere ca vor trece pragul electoral si in noiembrie, fara a putea fi, totusi, sigure de reusita.

Singura contestare serioasa a acestui dispozitiv, in care doua partide au confiscat peisajul politic, iar trei sateliti au circa 5% fiecare, s-a inregistrat la Bucuresti. A produs-o Uniunea Salvati Bucurestiul, formatiunea care a sustinut candidatura lui Nicusor Dan la primarie.

Fiind vorba despre Capitala, valoarea simbolica a celor 25 de procente obtinute de USB si a celor 30 ale liderului sau este mare.

Iata de ce, inca din seara votului, N. Dan a anuntat intentia de a extinde la nivel national Uniunea. Va folosi, in acest scop, opozitia in cadrul Consiliului General bucurestean, dar si mesajele anti-sistem, tot mai populare in spatiul public, inclusiv printre gazetari aflati, pana deunazi, pe baricade adverse.

Aparitia USB nu a descurajat mobilizarea in sprijinul suspectilor de coruptie. Dimpotriva. Cel mai bun procent la scrutinul din Capitala, singurul peste 50%, a fost obtinut de primarul de la Sectorul 3, Robert Negoita, urmarit penal pentru evaziune fiscala.

Fenomenul pare, de fapt, sa fie tipic oraselor mari: la Craiova, Baia Mare, Brasov, Targu Mures sau Ramnicu Valcea, edili acuzati de fapte de coruptie au vrut sa fie realesi si au primit sprijin masiv, indiferent daca au candidat ca independenti sau ca membri de partid. Unul dintre ei, baimareanul Catalin Chereches, se afla chiar in arest si intrebarea e daca si cum va putea depune juramantul.

Si tentatia anti-sistem, si rasplata electorala data coruptilor vor fi din nou combustibil politic la competitia din toamna. Va aparea oare si o tema de dezbatere noua? Sau macar o figura aparte? Ori vom auzi si vedea ce vedem si auzim de vreun deceniu incoace? Setea publicului este mare.

Dovada sta simpatia de care se bucura Clotilde Armand, absolut necunoscuta in urma cu doua luni si care a ajuns acum o adevarata vedeta, chiar daca a pierdut. Va inchipuiti ce s-ar fi intamplat daca ar fi castigat?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News