Cele trei variante prin care PSD-ALDE spun ca vor ajunge sa voteze toti romanii din strainatate. Miercuri e vot final

Luni, 01 Iulie 2019, ora 16:54 2836 citiri
Foto: captura Digi 24

Premierul Viorica Dancila si Calin Popescu Tariceanu au vorbit, luni, despre proiectul privind votul in diaspora, care ar urma sa ajunga miercuri in Camera Deputatilor, dupa ce va trece luni de Senat.

"Am discutat si despre votul in diaspora. Avem trei variante, sper sa fie imbratisate si de cei care isi doresc intr-adevar ca in afara granitelor tarii sa se voteze de catre toti cetatenii", a spus Viorica Dancila.

Calin Popescu Tariceanu a oferit mai multe detalii, spunand ca modificarile constau in "votul anticipat multiplu pe durata a trei zile; prelungirea timpului de vot pentru cei care sunt in localul sectiei de votare dupa ora 21:00 pana la orele 24:00 si nu in ultimul rand, introducerea votului prin corespondenta si pentru alegerile prezidentiale".

"Regret ca propunerea mea de a avea votul anticipat multiplu pe o saptamana nu a fost acceptata. Nu exista niciun fel de intentie ascunsa de a ingradi votul romanilor din strainatate. Sper ca odata dat votul la Senat, vom trimite proiectul la Camera Deputatilor si miercuri sa putem da votul impreuna cu colegii mei si cu toate partidele", a adaugat el.

Amintim ca in Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru eleborarea, modificarea si completarea propunerilor legislative in materie electorala a decis ca votul in diaspora sa aiba loc pe parcursul a trei zile - vineri, sambata si duminica.

De asemena, comisia a decis, joi, ca listele electronice suplimentare din strainatate sa fie generate in format electronic in mod automat pe baza datelor inregistrate in sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) . Acest lucru va imbunatati substantial desfasurarea votului in strainatate, intrucat completarea de mana a listelor a fost unul dintre motivele pentru care s-a stat extraordinar de mult la coada in afara tarii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com