Ce semnificatie are ziua de 23 august pentru candidatii la prezidentiale

Sambata, 23 August 2014, ora 20:52
4643 citiri
Ce semnificatie are ziua de 23 august pentru candidatii la prezidentiale

Politicieni - candidati in alegerile prezidentiale din acest an au ales sa evidentieze semnificatii diferite ale zilei de 23 august in mesaje si declaratii remise, sambata, facand un apel la pastrarea memoriei evenimentelor de atunci si a consecintelor lor.

Premierul Victor Ponta spune ca 23 August e "o zi speciala pentru Romania" intrucat, in urma cu 70 de ani, Regele Mihai si Romania "au trecut de partea fortelor binelui", tara aducand "tributul de sange pentru eliberarea Transilvaniei, Ungariei, Slovaciei, a intregii Europe" de sub "cosmarul nazist".

"Azi (sambata - n.r.) e o zi speciala pentru Romania pentru ca, in urma cu 70 de ani, pe 23 August 1944, Majestatea sa Regele Mihai si Romania au trecut de partea fortelor binelui si (Romania - n.r.) a adus tributul de sange pentru eliberarea Transilvaniei, a Ungariei, a Slovaciei, a intregii Europe de sub ceea ce a fost cosmarul nazist. Cred ca, de data aceasta, poate am invatat din lectiile trecutului. Vreau sa cred ca, la o suta de ani dupa acel an 1914, Europa stie ca pacea, intelegerea, bunastarea, toleranta intre toti locuitorii Europei, intre toti cei care vor binele acestui continent si al acestei tari este, de fapt, solutia pentru viitor", a spus Ponta, aflat la un eveniment care s-a desfasurat la Bistrita.

Si pentru presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, 23 august inseamna implinirea a "70 de ani de la momentul in care tara noastra s-a alaturat Natiunilor Unite la 23 august 1944, zi decisiva pentru cursul istoriei Romaniei", ocazie in care Tariceanu pune in evidenta "rolul personal al Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei care in acel ceas de cumpana, in calitate de sef al statului, si-a asumat responsabilitati uriase dovedind curaj, determinare si responsabilitate fata de destinul tarii".

Pentru presedintele PNL Klaus Iohannis si pentru presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Cristian Diaconescu, 23 august, marcheaza 75 de ani de la incheierea pactului Ribentropp-Molotov si este Ziua de Comemorare a Victimelor Comnismului si Fascismului.

"Acest capitol tragic din istoria noastra recenta - semnarea pactului Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 - a ramas o rana deschisa cu mult dupa ce ultimul cartus a fost tras", se spune in mesajul presedintelui PNL Klaus Iohannis, care, din aceasta perpectiva, crede ca "momentul 23 august ramane o borna cinica in istoria secolului XX".

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, presedintele FMP, reaminteste ca la "23 august 1939 ministrii de Externe ai URSS si Germaniei naziste, respectiv Ribbentrop si Molotov semnau la Moscova, Pactul Hitler-Stalin prin care puneau bazele impartirii Europei intre doua state in plina expansiune violenta", dar si ca, in conditiile existentei pactului, "ocuparea Basarabiei de catre armata sovietica a mai fost confirmata si printr-un Protocol aditional secret care la punctul 3 preciza: 'Privitor la sud-estul Europei, partea Sovietica isi manifesta interesul in Basarabia. Partea Germana declara dezinteresul politic total in aceasta regiune'".

Si Diaconescu aminteste ca in 2008, Parlamentul European a declarat 23 august ca "Ziua Europeana de comemorare a victimelor stalinismului si nazismului".

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#candidati prezidentiale 23 august, #semnificatii 23 august , #candidat