Filmul unor alegeri care inca se joaca: Ce a vrut si ce a obtinut fiecare dintr-un scrutin istoric

Marti, 28 Mai 2019, ora 07:07
71668 citiri
Filmul unor alegeri care inca se joaca: Ce a vrut si ce a obtinut fiecare dintr-un scrutin istoric
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

In doua zile, Romania politica s-a schimbat radical, odata ce a scapat din ghearele lui Liviu Dragnea, un lider politic toxic si care, daca ar fi castigat, ar fi devastat tara pentru a-si obtine libertatea si puterea.

Dar Romania sociala abia isi incepe drumul schimbarii, daca, dupa ce electoratul si-a facut treaba, si-o vor face si noii politicieni carora le-a acordat increderea, nu doar cateva mandate la Bruxelles.

Fiecare actor politic al acestor alegeri a intrat in procesul electoral cu un plan si, in cele mai multe dintre cazuri, acesta a fost dat peste cap - in bine sau in rau - de voturi.

  • Liviu Dragnea a vrut sa scape de inchisoare

Pentru asta, ar fi avut nevoie de o victorie in alegeri, daca nu una decisiva - peste 30 de procente era pragul psihologic in partid, procent confirmat si de unul dintre putinii baroni ramasi in picioare, Marian Oprisan - macar una simbolica, primul loc, la diferenta fie si de un procent de PNL.

Dar nu era suficient. Procentul acesta in plus, care sa ii permita adjudecarea puterii, trebuia sa vina laolalta cu invalidarea referendumului, prin orice mijloace. De altfel, pe parcursul zilei de duminica, singurul punctaj al PSD-ului a fost diabolizarea referendumului, pentru ca planul de salvare al sefului de partid depindea de esecul acestui scrutin.

Daca ar fi obtinut aceasta victorie, Dragnea avea pregatit un plan radical de impiedicare a instantei sa puna in aplicare sentinta de condamnare la inchisoare, asupra careia nu avea niciun dubiu.

Cu un PSD pe primul loc si referendumul invalidat, Liviu Dragnea ar fi instaurat rapid un regim autoritar de putere, care ar fi decis discretionar ca instanta e in culpa si ca decizia acesteia nu trebuie respectata.

A obtinut exact ce stia ca va obtine daca primarii din tara ii scapa de sub control si nu pun umarul la constructia acestui regim de putere nociva. Iar primarii social-democrati din tara au facut asa cum se face in orice regim de acest fel: nu si-au sfidat frontal seful, dar nici nu s-au inrolat in trupa de salvare a acestuia, asteptandu-i prabusirea.

Povesteste fiul lui Beria intr-o carte cum tatal lui, unul dintre cei din camarila lui Stalin, il invata acasa ca stalinismul este nociv si gresit, iar democratia occidentala mai buna. Pesemne ca si fiii pesedistilor au aflat de la tatii lor ca dragnismul este periculos pentru toata lumea, de la camarila si disidenti pana la intreaga tara.

A obtinut chiar mai multe presedintele si a stiut sa treaca victoria in contul sau. Mai mult, din strategia lui Iohannis a facut parte si prevenirea unui anunt de prezidentiabil al lui Dacian Ciolos.

In mesajul de duminica seara, cand presedintele a fost primul care a iesit la declaratii, si in cel mai amplu de luni, Klaus Iohannis a vorbit despre nevoia de unitate a Opozitiei, care are de construit impreuna.

A felicitat PNL-ul, partidul lui, dar a fost generos si cu USR-PLUS. In fond, singurul contracandidat ii poate veni doar dinspre aceasta alianta tanara, care isi poate adjudeca victoria simbolica a acestor alegeri, pentru ca a fost actorul modificarii de paradigma.

Daca PNL a obtinut voturi in tara, unde are si o buna baza administrativa, Alianta 2020 s-a impus in orasele mari si in fata electoratului "de tip nou", adica acela care da un vot institutional si care vrea sa supravegheze contractul incheiat cu reprezentatii.

Klaus Iohannis a obtinut din aceste alegeri mai mult decat a estimat, dar are in fata si o capcana. Oamenii au votat la un referendum care a venit doi ani mai tarziu, dupa ce multe pagube se vor fi fost produs, netinand cont de intrebarile vulnerabile, pentru ca e momentul unei reforme profunde a statului.

Klaus Iohannis a primit acest mandat si va trebui sa raspunda asteptarilor chiar in perioada in care cere un al doilea mandat.

  • PNL a vrut primul loc si l-a obtinut

Liberalii au avut o strategie onorabila si eficienta in campania electorala si e in mare masura meritul lui Ludovic Orban sa fi reusit sa spele partidul de imaginea pesedista din epoca USL. A reusit in tara, pentru ca in marile urbe felul in care Crin Antonescu a cedat partidul urmasilor lui Ion Iliescu a ramas un pacat capital.

I se datoreaza si lui Siegfried Muresan, unul dintre cei mai activi candidati la europarlamentare, care a iesit din biroul de la Bruxelles, a mers prin tara, a vorbit in termeni simpli, dar fara sa cada in populism, despre Uniunea Europeana.

Nu i se datoreaza prea mult lui Rares Bogdan, care, de altfel, a ramas destul de discret in campanie, probabil din motive strategice si care a mai adus doua, trei procente partidului.

I se datoreaza in proportii mari lui Liviu Dragnea, a carui patologie a speriat primarii din tara, care, simtind trendul victoriei, se uita cu jind inspre PNL.

Si aici e o capcana si PNL o stie si ea vizeaza fotoliul de prim-ministru. Scorul obtinut de USR-PLUS incurca putin mesajul pregatit de liberali inainte de vot, acela ca e singurul partid care poate coordona guvernarea si da premierul.

Liberalii ar fi mizat pe un procent de maxim 20% pentru Ciolos si Barna, pentru a avea ascendentul de negociere.

  • USR-PLUS

Alianta 2020 si-a calibrat asteptarile si miza pe un scor de minim 18%, unul bun, de altfel, incepand de la care ar fi intrat in negocierea cu ceilalti actori de Opozitie.

A obtinut mai mult si, in acelasi timp, are in fata si cea mai mare capcana. Electoratul mobilizat la vot, in paradigma unui comportament electoral tipic romanesc, de tipul "a explodat mamaliga", a decis sa dea cecul in alb Aliantei 2020.

Dar e un cec fierbinte, care, daca nu va fi indeplinit punct cu punct si fara repros, va fi responsabil de intrarea intr-o noua perioada de deziluzie si de nepasare electorala, terenul cel mai fertil pentru a se naste Dragni si Dancile.

In afara voturilor din tara, Alianta 2020 a obtinut o pozitie de forta in noul grup din Parlamentul European si va fi pentru prima data cand o formatiune politica din Romania va fi fondator, si nu va completa doar o adeziune de membru.

Este cel mai mare infrant al acestui scrutin, unde romanii au decis sa sanctioneze inconsistenta politica si ipocrizia.

O iesire din scena era necesara acestui electorat care a asteptat doi ani pentru a-si putea razbuna mortii din Colectiv, umilintele din 10 august si fratii sau prietenii plecati din tara, pentru a-si putea trai o viata onorabila.

Nu se astepta Calin Popescu Tariceanu sa devina tapul ispasitor al guvernarii PSD/ALDE si sa renunte la eternul profil prezidentiabil. Este comportamentul tipic al resentimentarului, caruia propria oglinda ii intoarce o imagine compromisa si falsa.

Si, totusi, ALDE nu a atins nici macar pragul si, dincolo de pedepsirea lui Tariceanu, romanii au mai pedepsit ceva: discursul antieuropean si ostil UE al celor doua candidate de top, Renate Weber si Norica Nicolai.

Este o dovada in plus ca, in ciuda carcotelilor de pe margine, votul chiar a fost despre si pentru Uniunea Europeana. Romanii au scos din Parlamentul European doua voci eurofobe si dispuse mai degraba sa lucreze pentru agenda unor politicieni de acasa decat pentru o agenda europeana din care Romania sa faca parte.

Victor Ponta miza pe un procent de peste 10%, care i-ar fi dat ocazia de a pretinde a fi depozitarul adevaratului PSD; acela mare de odinioara si care merge la victorie.

Pana la un punct, a fost o asteptare realista. Punctul acesta a fost prezenta la vot - pe o participare la urne de sub 30%, Ponta ar fi fost unul dintre invingatori.

Asa, a ramas unul dintre supravietuitori, alaturi de Traian Basescu.

PSD-ul nu apare printre actorii politici, pentru ca a lipsit. Partidul a fost uzurpat si redus la o trupa personala a lui Liviu Dragnea, lucru care ar fi fost un pericol real daca romanii nu ar fi iesit la vot si ar fi scos tara din ghearele celui care imparte podiumul liderilor toxici ai Romaniei, alaturi de Ceausescu si Iliescu.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Dragnea vot Iohannis USR PLUS , #alegeri europarlamentare 2019