Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Ce oferta ii va face Dragnea lui Iohannis

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 12 Decembrie 2016, ora 07:07
18551 citiri
Ce oferta ii va face Dragnea lui Iohannis

Daca am imbraca rezultatul alegerilor parlamentare in haina unui singur personaj, mesajul lui ar putea fi citit si asa: romanii au ales partidul lui Liviu Dragnea cu un scor atat de mare pentru a-l mandata fara echivoc pe liderul PSD sa-i reziste si sa i se opuna presedintelui si puterii tot mai mari concentrata in jurul acestuia.

S-a votat si pentru a-l face uitat pe Dacian Ciolos, desigur, si pentru a-l sanctiona pe Klaus Iohannis si politicile sale experiment de dupa tragedia din Colectiv, un procent mai greu de calculat, dar poate ca s-a votat si pentru ca oamenii spera sa vada cum PSD impreuna cu ALDE se tin de cuvant in raport cu relatia pe care o vor intretine cu presedintele Iohannis.

Victoria uriasa inregistrata de PSD la parlamentare, plus ispita de a interpreta votul de duminica si in cheia de mai sus, il duc pe Dragnea in punctul de tensiune maxima, unde tentatia de a-si rosti propriul nume drept candidat la functia de prim-ministru devine o provocare de neratat.

Liviu Dragnea isi are pentru cateva ore viitorul politic in fata ochilor. Trebuie sa desluseasca rapid care propunere are cele mai mai sanse sa fie acceptata de Cotroceni si prin care, apoi, sa-si pastreze puterea proaspat castigata cat mai mult timp intacta.

La limita, Dragnea ar putea sa se propuna pe sine drept viitor premier, cu atat mai mult cu cat a spus ca nu e o varianta exclusa, inca. E semnul ca stie cat de importanta este fie si doar fluturarea acestui scenariu in spatiul public.

Dupa victoria categorica de pe 11 decembrie, PSD poate sa-si desemneze de unul singur candidatul pentru functia de prim-ministru, in cel mai rau caz intr-o alianta cu ALDE prin care sa ajunga aproape de 60% dupa redistribuire.

Neasumandu-si candidatura la functia de prim-ministru, cu atat mai mult cu cat ar avea si o sustinere unanima in partid, ar insemna ca Dragnea isi refuza victoria si o paseaza exact celor care le-a fost refuzata la vot.

E o dilema din care Liviu Dragnea trebuie sa iasa si inca repede.

O intarziere si taraganare a nominalizarii ar transmite semnale de vulnerabilitate, primul pas spre pierderea puterii castigate la vot. Cumva insa Dragnea va depasi imposibila alegere si PSD va forma Guvernul intr-un fel sau altul.

Pe cat de provocatoare este victoria PSD la alegerile parlamentare, pe atat de isterica si zgomotoasa este infrangerea PNL, nici 21% inainte de redistribuire.

Un dezastru care este amorsat si indulcit doar de scorul neasteptat de bun al USR, un partid care a crescut invers proportional cu prabusirea liberalilor.

In conditiile in care UDMR este posibil sa fie atras la guvernare de catre PSD, pentru siguranta si confort, in perspectiva viitoarei guvernari rolul de lider al Opozitiei are mari sanse sa fie preluat de neobositul Basescu si al sau PMP la limita intrat in Parlament.

O situatie de cosmar pentru Klaus Iohannis, care nu doar ca pierde puterea executiva, dar are mari sanse ca si opozitia parlamentara sa fie condusa de un potential adversar politic. O schimbare a raporturilor de putere greu intuita, in ciuda sondajelor care anuntau la unison o victorie categorica a PSD.

Cu un PNL in pragul dezintegrarii inainte de incheierea numararii voturilor si cu un USR care nu a articulat nimic altceva decat tehnocratie si Dacian Ciolos in campania electorala, Klaus Iohannis ramane pana la sfarsitul mandatului intr-o singuratate tot mai zgomotoasa.

Ramane de vazut acum cum isi vor folosi social-democratii puterea castigata pe 11 decembrie pentru satisfacerea sustinerii primite de la un electorat care, tot in premiera, a depasit granitele mediului rural, a trecut in marile orase, ba a cucerit si traditionalul Ardeal de dreapta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#rezultate alegeri parlamentare 2016 , #rezultate alegeri parlamentare 2016