Ce nu s-a vazut la TV: PSD a primit esecul zdrobitor cu bodyguarzi nervosi si ... un misterios Gabriel Oprea Fotoreportaj

Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 07:49
63960 citiri
Ce nu s-a vazut la TV: PSD a primit esecul zdrobitor cu bodyguarzi nervosi si ... un misterios Gabriel Oprea Fotoreportaj
Foto: Ziare.com

Oricat s-au straduit sa disimuleze, social-democratii au primit cu nervii intinsi la maximum rezultatul exit-poll de duminica seara, care arata ca Viorica Dancila a fost cel mai slab candidat cu care a mers vreodata partidul la alegerile prezidentiale.

In fata presei, liderii PSD s-au contrazis in declaratii si au evitat sa spuna ce se va intampla cu partidul, de acum incolo.

Pe o vreme friguroasa si mohorata, in dupa-amiza de duminica, 24 noiembrie, la sediul PSD din soseaua Kiseleff zeci de jurnalisti se pregatesc sa transmita. Unii si-au montat deja camerele in fata intrarii principale a cladirii, iar acum asteapta - ascunsi sub pelerine de ploaie - instructiuni din redactii. Altii au de lucru pe la carele de transmisiune, parcate chiar langa cladirea sediului social-democrat.

Din timp in timp, dinspre masinile televiziunilor se apropie oameni imbracati gros care intind cabluri. Vin fie tacuti, fie bombanind ca pentru sine, cu bratele pline cu mosoare de cate doua-trei fire. Ajung cu ele la intrarea in sediul PSD. Apoi, trec mosoarele de usa principala, masiva si grea, facuta din fier si din sticla.

Iar de aici, sub lumina galbuie din sediul social-democrat, oamenii continua sa isi intinda cablurile in penumbra celor doua culoare care strajuiesc, in stanga si in dreapta, scara mare de acces spre etajul cladirii.

Cablurile se intind prin culoarele situate de o parte si de alta a scarii

Pe aceste culoare se ajunge inclusiv in sala destinata presei, unde pana la ora 17:00 s-au adunat deja vreo 15-20 de jurnalisti.

Stau la mese si vorbesc despre diverse lucruri marunte, despre alegerile de astazi si despre ce au de facut mai departe. Se vorbeste inclusiv despre faptul ca, pana acum, putinii lideri PSD aflati la etajul cladirii - printre care Viorica Dancila, Olguta Vasilescu, Orlando Teodorovici, Mihai Fifor si Codrin Stefanescu - n-au coborat sa dea declaratii sau sa stea de vorba, pe indelete, cu presa.

Una peste alta, liderii partidului au transmis doar ca fac o sedinta pentru a coordona filialele din teritoriu, pe ultima suta de metri a scrutinului.

Dinspre singurul televizor din sala de presa razbate vocea lui Ion Cristoiu, care comenteaza pe marginea alegerilor si efectelor pe care le-ar putea avea. Dar ziaristii nu par sa-l asculte.

Trece asa o bucata buna de timp. Cum social-democratii nu mai anunta nimic despre modul in care asteapta inchiderea urnelor, minutele se scurg greu. Din ce in ce mai greu. Asa ca dupa vreo ora si ceva de asteptare inutila, ne hotaram (echipa Ziare.com - n.red.) ca ar fi, totusi, cazul sa aflam ceva nou.

Urcam scara mare, pana la etajul unde se afla liderii PSD. Aici, lumina e mai intensa. Dar in aer pluteste un soi de tensiune, care la parter nu se simtea. O tanara sta in capul scarilor si isi butoneaza telefonul. Nu pare sa ne fi observat inca.

Scara pe care se ajunge la etajul la care se aflau liderii PSD, in seara turului II al alegerilor prezidentiale din 2019

Aruncam o privire la etaj, intr-o sala aflata in spatele unor usi din lemn si sticla. Se vede doar un hol gol, in mijlocul caruia sunt plasate un panou cu sigla PSD si un pupitru pentru declaratii. Facem o poza.

Usor descumpanita - de parca tocmai ne-a observat - tanara din capul scarilor ne spune ca n-avem voie sa facem poze acolo. Intrebam de ce. Dar nici bine nu apuca tanara sa explice ca, din spatele usilor din lemn si sticla, apare, energic, un bodyguard.

In primavara, l-am intalnit la sediul din Baneasa al PSD, in prezenta lui Liviu Dragnea. Pe atunci, bodyguardul se asigura ca presa ramane afara din sediul de partid pana cand Dragnea permitea accesul.

Acum, omul vine apasat si ne spune ca acolo, la etaj, nu se fac poze. De ce? In loc de explicatie rationala, bodyguardul face o gluma grobiana legata de situatiile incomode in care i-am putea surprinde pe liderii partidului. Si ne invita, ferm, sa coboram treptele si sa nu revenim pana cand presa nu va fi invitata la etaj.

Ne intoarcem la baza scarii, unde s-au adunat, intre timp, mai multi ziaristi. La fel ca in sala de presa, acestia stau de vorba si asteapta sa se intample ceva. Unii incep sa devina nerabdatori. Brusc, apare o membra din staff-ul social-democratilor care incearca sa-i convinga pe oameni ca nu au ce cauta acolo si ca locul le este doar in sala de presa. Si, cu toate acestea, nimeni nu pleaca de pe scara.

La momentul oportun, vin in mars sustinatorii de partid

La etaj e inca liniste deplina, iar usile care-i despart pe liderii social-democratilor de presa raman inchise si pazite de bodyguarzi.

Deodata seara se anima brusc. Se aude zarva din curtea sediului PSD, unde vreo 20-30 de oameni au intrat, incolonati, scandand "Dancila, Dancila!" si "Unitate!".

Parte dintre ei sunt tineri. Dar cei mai multi sunt oameni de varsta a doua. Plus cativa pensionari. Pasesc ordonat. Ghidati de bodyguarzii PSD, se aduna intr-un grup compact, aproape de intrarea in sediu. Apoi scandeaza, iarasi, mesaje de incurajare pentru PSD si Viorica Dancila.

Ii intrebam pe unii dintre ei de ce si la indemnul cui au venit aici. Un barbat intre doua varste ne spune ca sunt membrii din toate organizatiile de sector PSD din Capitala si ca au venit din proprie initiativa. Scopul: sa o sustina in aceasta seara pe Dancila, care a luptat impotriva comunistilor din partid. Despre ce comunisti este vorba, barbatul nu mai stie sa spuna.

Sustinatorii PSD scandeaza, in curtea sediului din soseaua Kiseleff

Mai rezervat, Telu, barbat de varsta medie, ne marturiseste ca e aici mai mult din cauza ca s-a saturat de Iohannis.

"Presedintele asta de acum ce-a facut cu tara? Ce-a facut Gurita Contra cu Nationala. Adica nimic! Ce-au facut astia de acum puteam sa fac si eu! Si asta nu-i bine? O putea Dancila sa faca mai bine? Eu stiu doar ca astia n-au facut nimic!", mai spune barbatul.

Parte dintre protestatari sunt hotarati sa ramana la sediul PSD pana spre dimineata. Si sa o sustina pe Viorica Dancila. Asa ca, la fiecare cateva minute, izbucnesc din nou in scandari pro PSD.

Liderii partidului se contrazic: Uite frauda, nu e frauda! Ba urmeaza victoria, ba ne asteapta esecul!

Daca sustinatorii au venit, intr-adevar, din proprie initiativa - si nu chemati la ora fixa de la partid - atunci e greu de explicat cum de au ajuns tocmai atunci cand PSD avea mai mare nevoie de ei. Adica fix atunci cand puteau sustine, cu scandarile lor, o serie de lideri social-democrati sositi abia la ceas de seara la sediul din Kiseleff.

Prima dintre acesti lideri a fost Gabriela Firea. Dezinvolta, sigura pe sine, zambeste presei, da raspunsuri atent masurate si evita sa explice ce anume ar insemna esec pentru PSD si pentru Vorica Dancila, in al doilea tur de scrutin al prezidentialelor din 2019.

"Am speranta ca vom castiga sau, daca vom pierde, scorul va fi unul destul de bun pentru PSD", spune Firea.

Ce inseamna insa "scor bun", primarul general al Capitalei evita sa explice, in ciuda insistentelor presei. Inainte de a urca la etajul pazit de bodyguarzi al sediului din Kiseleff - Firea declara cu zambetul pe buze ca n-ar fi corect sa vorbeasca acum despre o noapte a "cutitelor si sabiilor lungi" in PSD.

La scurt timp, soseste la sediul social-democratilor deputatul Catalin Radulescu "Mitraliera". Inconjurat de presa, sustine ca banuieste o frauda la vot, in diaspora. Mai exact, spune precipitat deputatul, ar fi fost nevoie ca un roman din strainatate sa voteze la fiecare 2 minute, pentru ca numarul ametitor de voturi vehiculat de presa, in ultima ora, in diaspora, sa fie real. Or, sustine sigur pe el Radulescu, in 2 minute nu poate vota un om. Lui insusi i-a luat vreo 6 minute se voteze.

Catalin Radulescu, la sosirea la sediul PSD

Presa incearca sa scoata mai multe de la Radulescu, dar - la chemarea deputatului Tit Brailoiu - "Mitraliera" dispare in spatele usilor inchise.

In cele din urma, ajunge la sediul din Kiseleff si primarul Sectorului 5, Daniel Florea. Luat cu asalt de presa, edilul fixeaza un punct imaginar cu privirea, incepe sa isi framante mainile si incerca sa raspunda la toate intrebarile. Dupa numai cateva zeci de secunde, incepe, insa, sa isi piarda din suflu.

Vizibil stresat, Florea da declaratii in care ii contrazice pe antevorbitorii sai. Printre altele, spune clar ca pierderea alegerilor ar fi un esec pentru PSD. Si ca - spre deosebire de deputatul Catalin Radulescu - nu crede va votul din diaspora ar fi fost fraudat.

"Acolo sunt oameni destupati la minte (...) In momentul in care voteaza 1 milion de oameni... n-ai cum sa spui ca au fraudat alegerile un milion de oameni", precizeaza Daniel Florea.

Daniel Florea, asaltat de intrebarile presei

Intrebat de ce PSD pierde alegerile prezdentiale de 19 ani si nu mai poate da un nou presedinte, de la Ion Iliescu incoace, Florea spune ca, probabil, partidul n-a reusit sa se adreseze suficientor categorii de romani, iar "nucleul dur" de votanti nu pare sa mai fie suficient.

Intrebat despre momentul in care Dancila le-a spus romanilor din diaspora "astia", Florea sustine ca a fost o neintelegere acolo. Apoi, pare sa se delimiteze, aratand ca el a facut totul pentru a tine legatura cu diaspora. Lucru usor de dovedit, spune Florea, de vreme ce Sectorul 5 e infratit cu orase ca Bruxelles si Paris, unde exista comunitati importante de romani.

Cand primarul era pe punctul de a fi coplesit de intrebari, sustinatorii PSD au inceput sa scandeze, acoperindu-l si oferindu-i, astfel, un moment de respiro.

Optimismul din vocea Vioricai Dancila s-a stins

In cele din urma - pe masura ce se apropie inchiderea urnelor - bodyguarzii permit accesul jurnalistilor in spatiul destinat presei de la etajul sediului din Kiseleff.

Sustinatorii PSD din curtea sediului raman pe pozitii si scandeaza mesaje pro-Dancila. La un moment dat, Codrin Stefanescu coboara in mijlocul lor. Stange maini si imparte imbratisari. Apoi din noapte, din spatele multimii care striga, social-democratul il aduce in fata pe Gabriel Oprea, alaturi de care urca in birourile de la etaj. Pe scari, Oprea lasa privirea in pamant, incercand sa se fereasca de camere.

Generalul Oprea, aplecandu-si privirea ca sa se fereasca de camere

Dupa aparitia exit-poll-urilor care il dau castigator categoric pe presedintele Klaus Iohannis, Viorica Dancila iese la declaratii, alaturi de cativa social-democrati, printre care Eugen Teodorovici, Olguta Vasilescu si Petre Daea.

Social-democratii au mine serioase sau zambete impietrite. Singur, dintr-un colt al grupului, Petre Daea o priveste pe Dancila cu un soi de admiratie visatoare.

Desi a pierdut, Dancila vorbeste - in acelasi ritm mecanic si lipsit de expresivitate cu care i-a obisnuit deja pe romani - despre numarul de voturi obtinut (si pe care il considera mare - n.red.) si ceea ce ea apreciaza ca fiind o recastigare a electoratului.

Viorica Dancila, alaturi de cativa lideri PSD, dupa anuntarea rezultatelor exit -poll

Indrazneala si optimismul din voce - atat de pregnante in timpul campaniei electorale - i-au disparut, insa, cu totul. Dupa scurta declaratie, n-a mai fost dispusa sa raspunda intrebarilor presei. In plus, a anuntat ca nu va mai da declaratii decat dupa finalizarea numaratorii paralele a voturilor.

Liderii PSD se retrag in birouri, impreuna cu Viorica Dancila. Ulterior, unii mai ies la scurte declaratii, pentru institutiile de presa care le-au solicitat. Altii spun ca poate vor spune cate ceva mai tarziu, in noapte. Sau poate abia luni... In continuare exista oameni care pazesc usile birourilor social-democratilor, desi nimeni nu pare sa vrea sa le ia cu asalt.

De paza la usile birourilor social-democratilor

Trec minute bune pana se stabileste ca Viorica Dancila nu mai iese la declaratii in cursul serii si nici in cursul noptii urmatoare.

Sustinatorii din curtea sediului din Kiseleff mai scandeaza de cateva ori "Dancila! Dancila!". Dar imediat ce incepe ploaia, se risipesc.

In cele din urma, si unii dintre liderii PSD incep sa paraseasca sediul din Kiseleff.

La plecare, Petre Daea le povesteste jurnalistilor despre branza si mezelurile pe care le-a cumparat de la magazinul Unirea ca sa le aduca astazi la sediul de partid. Si pe care toti, inclusiv Viorica Dancila, le-ar fi mancat cu placere.

Despre rezultatul obtinut de PSD la alegeri, Daea spune ca "nu este slab, daca luam in calcul faptul ca aceasta doamna (Dancila -n.red.) s-a luptat formidabil, din punctul meu de vedere".

"Si ati putut observa si dumneavoastra ca toata lumea a fost impotriva dumneaei. Iar dansa a reusit, printr-o munca formidabila, o campanie bine condusa si realizata a obtinut scorul pe care l-a obtinut", a mai spus Daea.

Cu toate acestea, PSD va face o analiza a prestatiei din acest tur de scrutin, mai spune fostul ministru al Agriculturii.

Incetul cu incetul, pleaca si jurnalistii de la sediul PSD din soseaua Kiseleff. Iar in cladire raman social-democratii alaturi de staff, pentru numaratoarea paralela a voturilor si pentru a incerca sa se pregateasca pentru ce va aduce ziua de maine, in partid.

*Fotografii: Gabriel Kolbay

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#reportaj PSD Dancila pierde, #Oprea sediu PSD , #rezultate prezidentiale 2019
Comentarii
Poza Nasty
Nasty
rank 5
Cica Dancila a si tzopait, crezand ca 33% e mai mare decat 67%! :)))
Poza kid
kid
rank 5
Clanuri interlope,furt,spaga,carabageac si multa *** !