La o prezenta mai mare de 40% se intampla ceva interesant

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 19:37
25614 citiri
La o prezenta mai mare de 40% se intampla ceva interesant
Foto Hepta.ro

Desi au fost ceva mai putine sondaje facute avand ca subiect tendinta de vot la alegerile parlamentare din 11 decembrie, comparativ cu alti ani electorali, totusi, se pot desprinde cateva concluzii din evolutia cifrelor in ultimele patru saptamani.

Ce s-a schimbat in cifrele sodajelor de opinie in ultima luna si ce ne spun acestea cu doua saptamani inainte de scrutin? La prima vedere, se poate spune ca nu s-a schimbat nimic, dar la o analiza mai atenta, se pot observa cateva tendinte care se fac simtite in optiunile alegatorilor.

Acum patru saptamani, PSD era undeva aproape de zona celor 40% de procente in preferintele alegatorilor. Si acum se afla in acelasi loc, cu precizarea ca tot mai putine sondaje au aratat, in luna noiembrie, un PSD cu peste 40%.

Putem spune, in acest moment, ca PSD este virtual castigator al alegerilor. Este formatiunea care va obtine cel mai mare numar de voturi, dar procentul va depinde foarte mult de prezenta la vot si de raportul dintre votantii din mediul urban si cel rural.

Daca demobilizarea e mai pregnanta in mediul rural, iar prezenta din mediul urban ramane in linia traditionala (pentru ca de crescut nu are de unde sa creasca), atunci, acest fapt va afecta negativ scorul PSD.

"Predictia mea e ca PSD castiga intre 3 si 3,3 milioane de voturi la o prezenta de 7 milioane de alegatori, adica in jur de 42%. In aceasta situatie, PSD si ALDE pot fi blocati sa formeze majoritatea parlamentara, daca PMP intra in Parlament, pentru ca in aceasta situatie, vor fi mult mai putine mandate de distribuit.

Daca PMP nu trece pragul de 5 puncte, atunci acest fapt ajuta PSD si ALDE, pentru ca vor ramane multe mandate de distribuit, iar PSD va lua partea leului", a declarat sociologul Barbu Mateescu pentru Ziare.com.

Liberalii pierd voturi la USR

O tendinta puternica remarcata in ultimele patru saptamani este si scaderea scorului PNL. Daca in alegerile locale, la nivel national, partidul a strans peste 30 de procente din voturile romanilor, ultimele sondaje arata ca liberalii au coborat sub 30 de puncte, un sondaj (Kantar Media-TNS, client USR) a publicat cifre care arata ca PNL se afla la 18 puncte, fiind depasit de USR, partidul condus de Nicusor Dan, care a atins 19 puncte procentuale.

Graficul prezinta datele oficiale ale alegerilor locale luate ca reper, sondajele din luna noiembrie, precum si media acestora

O alta tendinta care are legatura cu prima e ca liberalii pierd votanti din mediul urban in favoarea USR. Suma punctelor procentuale ale celor doua partide e in jur de 37-38, dar raportul dintre ele se schimba.

Cu doua saptamani inainte de alegerile locale, sansele ALDE, PMP si UDMR de a intra in Parlament sunt mai mari decat in urma cu o luna, desi pot aparea surprize. Toate cele trei formatiuni sunt in zona de 5 puncte cu o fluctuatie in sondaje de +/- 2 procente.

Prezenta la vot scazuta, decisiva pentru PSD

Cu cat va fi o prezenta la vot mai numeroasa, cu atat procentele PSD tind sa scada. Din datele de prezenta la alegerile parlamentare anterioare, prezenta la vot tinde sa fie mai mica in comparatie cu alegerile locale.

In aceasta vara, au votat pentru primari si consilii locale 8,9 milioane de romani, adica 48,17%, conform datelor publicate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP). Cu o mobilizare maxima, la alegerile parlamentare nu vor participa mai mult de 9 milioane de romani, iar aceasta este o cifra optimista.

Cel mai probabil, prezenta va fi intre intre 6,5 si 8 milioane de alegatori. La o astfel de prezenta, pentru a atinge pragul de 40%, PSD ar trebui sa stranga intre 2,6 milioane si 3,2 milioane de voturi. La alegerile locale, PSD a atins aceasta cifra, dar la o prezenta la urne de 9 milioane de alegatori, iar USL (PSD + PNL) a strans 4,3 milioane de voturi la alegerile parlamentare din 2012 la o prezenta de 7,5 milioane de alegatori.

"Ma aventurez sa fac o predictie si sa spun ca prezenta la vot va fi asemanatoare cu cea din 2008, in jur de 7 milioane de alegatori, adica 40% din numarul total de cetateni inscrisi in listele electorale. La o prezenta mai mare de 40%, inseamna ca se intampla ceva interesant - ori USR a reusit o mobilizare mai buna decat se astepta, ori PMP va obtine un scor mai mare decat cel de 5 procente.

Dar, daca si in ultimele doua saptamani vom avea o campanie electorala de intensitatea celei de acum, la urne vor fi in jur de 7 milioane de alegatori", a declarat sociologul Barbu Mateescu, cel care detine blogul Sociollogica, specializat in analize electorale.

Punand toate aceste date in contextul politic actual in care PSD nu e la guvernare, avem o legislatie electorala noua, votul multiplu a fost limitat, numaratoarea voturilor va fi filmata de o persoana independenta in fiecare sectie de votare, iar presedinte este Klaus Iohannis, fost sef PNL, un calcul bazat pe precedente electorale este greu de facut.

Campania electorala e in desfasurare, iar ea se va inteti la inceputul lunii decembrie cel putin in mediul online, cu precadere pe Facebook. Va depinde exclusiv de formatiunile implicate sa descopere canale eficiente de comunicare cu alegatorii, dar si cele mai potrivite mesaje.

Date importante

  • 1.Rezultate alegeri locale, 2016, vot politic: PSD - 37,5%; PNL - 32%; ALDE - 6,3%; UDMR - 5,3%; PMP - 4,3%. USR a participat ca USB la alegerile locale doar in Bucuresti unde a castigat 30,5%. Prezenta la vot a fost de 8,9 milioane de alegatori, adica 48,17%.
  • 2.USR tinde sa devina a doua forta politica din Romania.
  • 3.Scorul USR-PNL e in jur de 38%, la o prezenta de 45%.
  • 4.PSD are sanse sa obtina peste 3 milioane de voturi, adica peste 40%, la o prezenta redusa la urne, 7 milioane de alegatori.
  • 5.Intrarea PMP in Parlament poate bloca formarea majoritatii PSD-ALDE chiar daca PSD ajunge sa obtina 42% din mandatele parlamentare.
  • 6.Sansele ALDE, PMP si UDMR de a intra in Parlament au crescut in ultima luna.
  • 7.PSD castiga alegerile.
  • 8.USR trece de 10 procente in preferintele alegatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri parlamentare 2016, #sondaj alegeri parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016