Ce n-a vrut sa stie si sa faca Guvernul la prezidentiale? "Nu s-a cerut nici macar un numar aproximativ" Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 08:19
10402 citiri
Ce n-a vrut sa stie si sa faca Guvernul la prezidentiale? "Nu s-a cerut nici macar un numar aproximativ" Interviu

Guvernul nici macar nu a incercat sa afle numarul romanilor din strainatate, numarul sectiilor fiind stabilit fara nicio fundamentare, si nici nu au fost intocmite listele electorale permanente pentru romanii din strainatate, dupa cum cerea Curtea Constitutionala inca din 2012, afirma Radu Carp, secretar executiv al PNL si fost director general al Institutului Diplomatic Roman.

"Am descoperit in urma unor discutii cu mai multi ambasadori si consuli ca Ministerul de Externe nu a solicitat numarul romanilor cu domiciliul in strainatate, asa cum a facut in 2012. Nu s-a cerut niciun fel de numar, macar aproximativ", a explicat Radu Carp pentru Ziare.com.

Mai mult, atrage atentia secretarul executiv al PNL, a disparut misterios si un ordin de ministru.

Daca organizarea votului din strainatate la aceste prezidentiale a fost sau nu o chestiune penala va stabili DNA si apoi, daca va fi cazul, instanta. Dar pornind de la prezumtia de buna credinta, era posibil pentru Ministerul de Externe sa estimeze numarul romanilor din strainatate?

La referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui, inainte de anuntarea apelului la boicot, Guvernul Ponta a infiintat 151 de sectii de votare in strainatate. Dupa anuntarea boicotului au fost infiintate 309 sectii de votare, mai multe decat la prezidentialele din 2009, cand au fost 294 de sectii.

Inainte de a infiinta sectiile, MAE a trimis adrese la misiunile diplomatice ale Romaniei prin care cerea sa fie stabilit numarul persoanelor cu drept legal de sedere in afara Romaniei.

Stim acest lucru din decizia CCR 6/21 august 2012. CCR a trimis atunci mai multe adrese institutiilor implicate in organizarea referendumului, inclusiv MAE, care a explicat exact procedura corecta de primire a datelor privind romanii cu drept de vot.

In 2012, ministerul a constatat ca exista 3.052.397 de romani cu drept legal de sedere in afara Romaniei si a estimat ca 469.810 sunt cetateni romani cu domiciliul in strainatate si sunt mentionati in listele trimise la CCR. Aceasta constata ca procedura nu a fost indeplinita cum trebuie pentru ca judecatorii constitutionali cereau MAE listele electorale permanente.

Trebuie sa existe liste permanente si in strainatate, nu doar in tara?

In interpretarea CCR, exista liste permanente de o alta natura si in strainatate. Misiunile diplomatice ar fi trebuit sa aiba o evidenta constanta pe care doar sa o actualizeze inainte de alegeri.

Cine ar trebui sa fie pe aceste liste permanente din strainatate?

Este vorba de persoane care mai mult de 12 luni nu au avut domiciliul permanent in Romania si au un domiciliu permanent in strainatate. Ambasadele pot face aceste liste permanente pe baza corespondentei cu institutiile abilitate din acele state, care comunica numarul romanilor cu domiciliul in acele state.

Cei care se afla in strainatate in ziua votului, dar au domiciliul in Romania voteaza pe liste suplimentare.

Legea 370 din 2004 pe baza careia s-au organizat alegerile prezidentiale spune clar ca trebuie sa existe un registru national care sa cuprinda alegatorii, iar in articolul care priveste listele electorale nu se face distinctie intre institutiile din Romania si ambasade, nici intre romanii din tara si din strainatate.

Deci aceste liste permanente pentru strainatate ar fi trebuit sa existe, dar nu au fost intocmite?

Nu au existat. Am descoperit in urma unor discutii cu mai multi ambasadori si consuli ca Ministerul de Externe nu a solicitat numarul romanilor cu domiciliul in strainatate, asa cum a facut in 2012.

Sa intelegem ca Ministerul de Externe nici nu a vrut sa stie cati romani sunt in strainatate?

Asta e problema. Nu s-a cerut niciun fel de numar, macar aproximativ. In 2012, la referendum, numarul sectiilor de votare si repartizarea lor s-au facut prin ordin de ministru. Acel ordin de ministru nu-l veti gasi in MOf si nici pe site-ul MAE. Si nu trebuie gasit tocmai pentru ca stabilea un numar mai mare de sectii 309, fata de 294.

Se mai gaseste, foarte greu, pe site, o lista a sectiilor de votare. In schimb, ordinul din 2014 e publicat.

Deci Guvernul a stabilit numarul sectiilor de vot fara nicio estimare, din burta cum s-ar zice?

Exact. Ar fi trebuit sa faca doua operatiuni. Sa trimita o circulara ambasadelor prin care sa ceara estimarea, ca in 2012. Si sa realizeze acea evidenta pentru listele permanente.

Ambasadorii nostri nici nu au fost intrebati. Ambasadoarea din Italia, spre exemplu, a spus ca a trimis ministerului din proprie initiativa acea estimare, nu in baza unei solicitari oficiale. Ordinul de ministru nu tine cont de evidenta de la directia de pasapoarte a Ministerului de Interne, nici de datele ambasadelor.

Spuneati ca ati vorbit cu ambasadori si consuli ai Romaniei. Ce v-au spus despre circularele trimise de Ministerul de Externe inainte de cele doua tururi de scrutin?

Inainte de turul intai a existat o circulara referitoare la completarea declaratiei pe proprie raspundere, in care se interpreta Legea 370/2004 in baza unei solicitari BEC care nu exista, solicitandu-se ca declaratiile pe propie raspundere sa fie completate doar in sectiile de votare. Circulara a fost emisa de secretarul general MAE.

Dupa ce ea a aparut in presa, urmatoarele circulare nu mai transmit decat copii ale deciziilor BEC fara interpretari. Probabil ca, daca nu aparea prima in presa, si urmatoarele circulare ar fi fost tot interpretari ale deciziilor BEC intr-o anumita maniera.

DNA va stabili probabil ce circulare s-au trimis si in ce masura corespund ele deciziilor BEC. Ancheta e in curs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#ancheta alegeri prezidentiale 2014, #vot diaspora prezidentiale 2015, #romani din strainatate prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii