Ce miza au alegerile pentru partide si cine l-ar putea inlocui pe Ponta - Interviu

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 14:45
6643 citiri
Ce miza au alegerile pentru partide si cine l-ar putea inlocui pe Ponta - Interviu

Alegerile parlamentare din 9 decembrie au mize diferite, in functie de formatiunile politice, insa nu exista o miza unica sau una majora, in timp ce pentru mai mult de jumatate dintre alegatori nu au o miza importanta, este de parere sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale".

USL va obtine in jur de 55 la suta dintre voturile exprimate, ARD putin peste 20 la suta, in timp ce PP-DD nu va sari de 10 la suta. UDMR va intra in Parlament, nu insa si PRM, crede sociologul. ARD si PP-DD vor obtine insa peste cat au indicat sondajele in campanie, iar aceste alegeri vor avea parte de mult mai putine cazuri de frauda, datorita anchetei de la referendum.

Alegeri parlamentare cu candidati-vedeta si blaturi intre partide - Interviu Ziare.com

Alegerile vor fi insa urmate de o criza politica, deoarece Victor Ponta nu va accepta sa nu fie nominalizat premier, in timp ce Traian Basescu va tinde sa numeasca pe altcineva in functia de prim-ministru, care sa aiba o orientare clar pro-europeana.

Aceste actiuni ar putea determina insa cea mai dificila predare a puterii din ultimele doua decenii, iar liderii USL nu se vor da in laturi de la provocarea unei noi crize politice, avand sustinerea unor structuri surprinzatoare, considera sociologul.

Prezentam mai jos interviul acordat de sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", pentru Ziare.com.

Care este miza alegerilor parlamentare de duminica?

Miza alegerilor de duminica este diferita pentru fiecare partid implicat in acest scrutin.

Pentru PDL si pentru partidele din ARD, miza o reprezinta destinul european, capitalist si crestin al Romaniei. Pentru PSD, miza o reprezinta reintroducerea tarii in randul statelor socialiste, necapitaliste si anticrestine. Pentru PNL, miza este doar inlaturarea lui Traian Basescu si acapararea cat mai multor parghii ale puterii.

PP-DD urmareste intrarea in coalitia guvernamentala care va conduce tara in urmatorii ani. PRM vizeaza reintrarea in Parlament. UDMR doreste mentinerea aceluiasi tip de politica practicata pana acum, fiind puternic concurata de PPMT-PCM in actiunea de promovare a drepturilor minoritatii maghiare.

Cine sunt jucatorii cheie la alegerile parlamentare din 9 decembrie? - Sondaj Ziare.com

Nu exista deci o miza unica sau una majora, ci un complex de interese, iar aceasta situatie se constata nu doar la nivelul partidelor, ci si la nivelul alegatorilor. Pensionarii isi doresc mai mult decat alte categorii sociale inlaturarea lui Traian Basescu si sustinerea PSD, deoarece acest partid le-a promis marirea pensiilor.

Oamenii cu studii superioare reprezinta pe mai departe cel mai antisocialist grup social si voteaza cu partidele de dreapta sau nu voteaza. Dar, pentru mai mult de jumatate din oamenii inscrisi pe listele electorale, aceste alegeri nu au o miza importanta.

Care sunt procentele la care sa se astepte formatiunile politice? Ce spun sondajele?

Fata de alegerile din anii 2000 si 2004, sondajele nu mai difera foarte mult intre ele. Diferente exista, dar nu de ordinul zecilor de procente. USL va lua in jur de 55 la suta din voturi (cel mai probabil 54-56 la suta), ARD va salta peste 20 la suta (mai sigur 21-23 la suta), PP-DD se va opri la 8-10 la suta, cele doua formatiuni maghiare vor intra in Parlament luand impreuna peste 8 la suta, iar PRM va rata si de data aceasta accesul in Parlament.

Alegeri parlamentare 2012: USL - peste 60%, ARD la egalitate cu PP-DD - sondaj IMAS

Procentele celorlalte formatiuni politice (PSDMR, PER, PPPS, PAS etc.) sunt situate in marja de eroare - sub 3 la suta. Procentele USL vor fi mai mari in Vechiul Regat si in mediul rural (peste 60 la suta), iar ale ARD vor fi mai mari in vestul tarii si in marile orase (peste 25 la suta).

Dar partidele sunt atente mai mult la numarul de mandate obtinute si mai putin la procentele castigate, iar actualul sistem electoral reduce putin procentul primei formatiuni si il creste pe cel al partidelor de pe locuri secunde.

Vom avea parte de surprize, ar putea aparea situatii la care sa nu ne asteptam acum?

O prima surpriza ar fi ca electoratul favorabil ARD sa se prezinte in numar mare la vot - el este activ mai mult pe Internet si mai putin la urne. Iesirile televizate ale lui Traian Basescu din ultimele zile au avut tocmai rolul de a-i mobiliza sa iasa la vot.

Va fi tras in jos PDL la alegerile parlamentare, din cauza ARD? - Sondaj Ziare.com

O a doua surpriza e data de scorul PP-DD - in mai toate sondajele si la exit-poll-urile de la alegerile locale PP-DD a fost usor subevaluat, caci unor votanti le e rusine sa declare ca voteaza cu PP-DD. Dupa episodul Oltchim, PP-DD a scazut foarte mult in favoarea USL. Este posibil ca PP-DD sa obtina mai mult decat are in sondajele de la acest moment. Acest lucru ar insemna o reducere a procentelor USL.

BBC, despre alegerile parlamentare: Scena e pregatita pentru spectacol

Cei mai importanti lideri ai partidelor se vor regasi si in viitorul Parlament si nu vom avea surpriza sa vedem ca raman pe dinafara lideri marcanti ai vreunui partid. Cea mai buna surpriza este ca vor fi cele mai cinstite alegeri din ultimii ani, caci vom avea cele mai mici tentative de fraudare. Anchetele fraudelor de la referendum le-a potolit elanul celor care faceau in trecut aceste ilegalitati.

Va fi Victor Ponta un "premier interimar" sau este posibil sa avem un alt premier? Daca da, cine?

Traian Basescu si-a exprimat clar nemultumirile fata de Victor Ponta si dorinta de a pune un alt candidat. Dupa alegeri, va incepe o criza politica majora, caci Victor Ponta nu va accepta sa fie nominalizat altcineva ca premier in afara lui. Traian Basescu va desemna sa faca viitorul guvern o persoana cu vechime in partidul sau, cu autoritate printre liderii locali si cu o orientare clar pro-europeana.

Basescu, despre viitorul premier: Ales, pro-european, loial tarii, cu un CV imbatabil

Cele mai mari sanse de la PSD le au Mircea Geoana, Sorin Oprescu sau Toni Grebla. De la PNL Andrei Chiliman, Ludovic Orban sau Bogdan Olteanu. Iar de la PDL Anca Boagiu, Cristian Preda sau Theodor Stolojan. Sunt insa posibile si alte persoane cu experienta politica si cu abilitati de negociere care ar putea alcatui o majoritate parlamentara si un viitor guvern pro-european.

Va demara USL procedurile de suspendare a presedintelui, in conditiile pe care le-au evocat in ultimele saptamani? Care sunt riscurile?

Victor Ponta nu va accepta cu usurinta pierderea puterii si va provoca un scandal politic urias. Cum nu va putea forta o noua suspendare, caci in acele momente Traian Basescu va face cartile si va fi obligat sa astepte mutarile lui, va incerca fie blocarea sau boicotarea functionarii unor institutii, fie revolte in strada, mitinguri prelungite sau chiar actiuni mai periculoase. Va fi cea mai dificila predare a puterii din ultimele doua decenii.

Frunzaverde: Bineinteles ca e posibila o noua suspendare. UE va respecta decizia

Francezii ne comenteaza alegerile: Nu se vede iesirea din criza, premier nou cu scandal

Actualii lideri ai USL nu au acceptat rezultatul referendumului din vara si nu vor accepta nici predarea puterii catre alti colegi de-ai lor desemnati de catre Traian Basescu sa alcatuiasca o noua majoritate parlamentara. Nu se dau in laturi de la provocarea unei noi crize, mai mari decat cea din vara, caci miza lor este uriasa, iar sprijinul ocult de care beneficiaza este masiv.

Ii sprijina nu doar "Vocea Rusiei" si unele partide socialiste europene, ci si alte structuri mai putin vizibile dar foarte puternice: servicii secrete straine, loje masonice, sindicate, companii, oameni de afaceri etc. Odata ce o noua majoritate parlamentara va fi alcatuita de premierul desemnat de Traian Basescu, problema suspendarii va disparea din discursul liderilor USL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#miza alegeri parlamentare, #sondaj alegeri parlamentare 2012, #Traian Basescu numire prim ministru, #Victor Ponta numit premier, #Traian Basescu suspendat USL, #Bruno Stefan alegeri parlamentare 2012 , #alegeri parlamentare 2012