Ce-mi doresc de la primar!

Autor: Sanda Visan - Realizator TVR
Luni, 06 Iunie 2016, ora 16:14
6206 citiri

Duminica dimineata, ora 7:30. In Bucuresti soarele straluceste deja, semn ca va fi cald peste zi. Tocmai au stropit strada pe care locuiesc, asa ca pot aerisi si casa, fara sa imi intre si o tona de praf (doar o jumatate!).

Ma bucur inca de o liniste necaracteristica acestei artere intens circulate. Pare inceputul unei zile toropite de "caldura mare, monser". Iluzia nu rezista mult timp, o sparge trecerea unui tramvai. Neacompaniat de fluxul obisnuit al masinilor si al claxoanelor lor nervoase, zgomotul metalic al rotilor se pierde repede intr-un norisor de liniste.

Tocmai m-am trezit si aud la radio ca primul alegator si-a exercitat deja dreptul la vot. Ma consolez cu gandul ca harnicul e din Sectorul 1, nu e unul din cei 362.609 de locuitori ai Sectorului 2. Apoi ma cuprinde o mica neliniste: trebuie sa merg si eu, inainte de amiaza, la scoala unde votez, apoi sa o conduc pe mama la sectia ei de vot, pentru ca, in final, impreuna cu niste prieteni, sa luam pranzul la o terasa.

Suna aproape normal. Si asa ar fi, daca nehotararea nu mi-ar umbri un pic perspectiva unei zile agreabile. Iar nehotararea mi se pare, in general, mai inhibitorie decat orice, chiar si decat o probabila "fatalitate".

Problema e ca am "beneficiat" de o campanie electorala neconcludenta si cenusie, atat cat am urmarit-o eu, si, inteleg din comentarii, de multi dintre cei 67 de candidati de la nivelul Capitalei, care nu au avut un proiect structurat pentru pozitia tintita.

I-am auzit si eu pe unii, repetand pana la satietate chestiunea cu parcarile, cu cresele...lucruri, desigur, importante, dar n-am auzit formulata vreo viziune pentru unitatea teritoriala pe care doresc s-o pastoreasca decat de la doi candidati, unul de la Cluj si altul de la Constanta. Dar pe ei nu-i votez eu.

Asa ca am prevazut ca voi sta indelung in cabina de vot, ca sa vad macar cine sunt candidatii, inainte de a pune stampila pe vreunul. Si asa a fost!

Ce as vrea de la noii alesi, oricare ar fi ei? Sa vina cu propunerile lor, desigur, dar mai ales as vrea sa nu darame, ci sa continue constructia culturala, ridicata de Primaria Sectorului 2 de vreo 11 ani incoace. Un edificiu unic, nascut din credinta neorgolioasa a echipei primarului Niculai Ontanu ca suntem, ca existam, in masura in care nu ne sufocam spiritul, ci il cultivam.

Am cunoscut mai ales doua din cele cateva centre ale Sectorului 2, destinate activitatii culturale.

Galeria Dialog a fost initiata chiar in inima sediului Primariei, intr-o zona centrala care nu avea initial o destinatie precisa, dar care a cunoscut apoi desfasurarea unor evenimente de calibru artistic. Ruxandra Garofeanu a facut din ea un spatiu al intalnirilor semnificative, prin cele 120 de expozitii gazduite aici, ale unor artisti din generatii diferite, din geografii fizice si spirituale diverse.

Imi amintesc de seria, desfasurata in timp, a expozitiilor-concept Pictura scrierii, dedicata operelor unor scriitori care nu au folosit condeiul doar pentru a pune cuvinte potrivite pe hartie, ci si pentru a desena: Tudor Arghezi, Adrian Maniu, Miron Chiropol, Radu Petrescu, Nichita Stanescu sau Gabriela Melinescu.

Sau expozitia dedicata picturilor in ulei ale lui Marin Sorescu, aflate in colectia familiei, rar sau deloc vazute de public. Au urmat pictorii pentru care scrisul a fost un violon d'Ingres, fiind expuse lucrari de arta plastica, manuscrise si carti ale acestor artisti: Margareta Sterian, Francisc Sirato, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ion Vlasiu.

Un eveniment nu doar pentru Sectorul 2, ci pentru intreaga capitala a fost expozitia Parfum de epoca, organizata in 2006, cu prilejul implinirii a 140 de ani de cand Carol I a devenit domnitor al Principatelor Unite, deschizand astfel drumul modernitatii in tara noastra.

M-a uimit atunci amploarea expozitiei, cu artefacte selectate din sapte muzee si zece colectii private, astfel incat picturile, costumele, mobilierul, partiturile muzicale expuse pe pianul fondatorului Operei Romane, George Stephanescu, si obiectele de arta decorativa au creat atmosfera elegantei timpurilor evocate.

La vernisaj a fost prezenta si majestatea sa, regele Mihai, insotit de regina Ana, asa cum avea sa revina la un alt eveniment menit a omagia valorile trecutului: decernarea medaliilor jubiliare si a monedelor ferecate in aur, dedicate Manastirii Plumbuita, cel mai vechi lacas religios dintr-un sector care se lauda cu cele mai multe lacase de cult din intreaga Capitala.

Intre ele, si Biserica Silvestru, la centenarul careia au fost decernate medalii la alte o suta de personalitati ale culturii romane, de la Ioan Holender, Stefan Niculescu, Barbu Brezianu si Nicolae Manolescu, la Mircea Dinescu, Serban Sturdza, Catalina Buzoianu, Gheorghe Zamfir, sau Andrei Serban.

Echipa Sectorului 2 nu a privit doar spre trecut, ci a oferit cuvenita recunoastere publica, Opera omnia, si personalitatilor care au avut o contributie de mare relief la viata comunitatii bucurestene si europene, pe unii aniversandu-i la implinirea unor varste rotunde: ambasadorul Dan Haulica, baritonul Dan Iordachescu, dirijorul Horia Andreescu, pictorita Wanda Sachelarie Vladimirescu, antrenorii Octavian Belu si Mariana Bitang, academicienii Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, Augustin Buzura si Dan Berindei, actorii Radu Beligan si Ion Caramitru, sau economistul si cercetatorul Thierry de Montbrial, membru al Institutului Francez.

Au fost onorati la Primaria Sectorului 2 si seniorii, intre care Gaby Michailescu, primul impresar roman de teatru, care a impulsionat activitatea Elvirei Popesco, societara a "Comediei Franceze", ca si pe cea a Mariei Tanase si a altor importanti actori si cantareti romani din perioada interbelica.

Galeria Dialog a Sectorului 2 a adus acasa, pentru publicul bucurestean, diaspora artistica romaneasca, formata in perioada comunista. Am vazut aici mai multi artisti plastici romani stabiliti peste hotare decat am putut vedea la Muzeul National de Arta Contemporana, de la Mihaela Munteanu Ramnic, Anca Seel si Mihai Rusu, la Dan Hayon si Dan Cioca.

Tot aici, in ciclul Colectii si Colectionari, au putut fi vazute pentru prima oara picturile realizate de Rodica Maniu, artista romana care, locuind in Germania si Franta, expunea deja din 1924 la Bienala de la Venetia. O restituire a fost si prima expozitie din Romania a sculptorului Ion Vlad, care a parasit tara in 1965, nu inainte de a lasa aici semnificative lucrari de for public, cum este statuia lui Stefan Luchian din Parcul Ioanid, din Bucuresti.

Tot la sectorul 2 a putut fi vizitata expozitia ce va deveni ulterior nucleul actualului Muzeu Memorial al Victimelor Comunismului si al Rezistentei, cu fotografii ale Memorialului de la Sighet si lucrari de lemn imprumutate de la Muzeul National de Arta Contemporana, pe care sculptorul Aurel Vlad a tinut sa le monteze cu mana lui, la Galeria Dialog.

Expozitia a fost coordonata de Ana Blandiana si Romulus Rusan, personalitatile care sunt sufletul si mintea Academiei Civice, careia tot sectorul 2 i-a pus la dispozitie un sediu.

Cei care strabat strazile din sector stiu ca Primaria a evidentiat si mitologia locurilor, plasand in locurile importante, legate de trecutul istoric si artistic sau de creatorii care au trait aici, statui ale personalitatilor culturale, cum sunt Nicolae Balcescu (opera lui Mihai Spataru), la Izvorul Rece, Mircea Vulcanescu (opera Valentinei Bostina), in piateta Sfantul Stefan, cele ale lui Petre Tutea sau Mircea Eliade, dimpreuna cu placa asezata la centenar, pe cladirea de pe strada Mantuleasa, unde autorul Romanului adolescentului miop a creat in tinerete.

Si literatii au gasit in Primaria Sectorului 2 un colaborator constant si un sustinator financiar pentru premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, ale Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta, sau pentru Festivalul International Zile si nopti de literatura.

Al doilea loc remarcabil, pe care l-am cunoscut acum doi ani, este Complexul Sfantul Pantelimon, unul din cele sase centre comunitare ale sectorului. Aflat in apropierea bisericii Marcuta, ctitoria din 1587 a logofatului Dan, si salvat de la ruina, actualul edificiu primeste 24.000 de membri de toate varstele, care vin aici pentru cursurile de limbi straine, de informatica, pentru clubul de fitness sau pentru chineto-terapie, in timp ce copiii beneficiaza de programe before si after school.

Iar toate activitatile de aici se desfasoara in regim gratuit, pentru cetatenii sectorului 2.

A trecut ziua de vot, cu micile ei aventuri ridicole, cum au fost stampilele, facute dintr-un material atat de prost, incat nu puteau pastra tusul pentru toate cele patru brosurele, care erau buletinele de vot (m-am uimit cati veleitari candideaza, fara sa se fi facut cunoscuti dinainte celor carora le cereau votul!).

Zarurile au fost aruncate! Nu mai avem dubii asupra castigatorului scrutinului, asa ca ii pot cere direct, prin aceasta scurta trecere in revista a lucrurilor culturale din ultimul deceniu, sa continue o asemenea politica, culturala, desigur, prin astfel de activitati cu care nu stiu cate alte sectoare s-ar putea mandri (imi vine in minte doar Sectorul 3 si a sa Alice Barb).

Caci daca vrem sa gasim un sens al continuitatii, dincolo de divergentele ideologice, politice, sau de orice alta natura, tocmai aceste fapte culturale sunt fundamentul pe care se poate cladi coeziunea unei comunitati educate. Ceea ce ar trebui sa fie idealul oricarui politician!

Sanda Visan este realizatoare TV. A studiat critica de teatru si film la I.A.T.C. Ion Luca Caragiale din Bucuresti si s-a specializat in mass media si comunicare, ca bursiera Fulbright, la Universitatea Temple, din Philadelphia, USA. Pe langa sutele de programe TV realizate, a contribuit cu articole in reviste de specialitate teatrala si cinematografica.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#alegeri locale 2016, #alegeri Primaria Bucuresti, #alegeri Primaria Sectorului2 , #alegeri locale 2016