Candidatii PSD din Capitala: Trei primari in functie, doi deputati si doi senatori, unul fiind urmarit penal

Sambata, 19 Martie 2016, ora 13:26
5998 citiri
Candidatii PSD din Capitala: Trei primari in functie, doi deputati si doi senatori, unul fiind urmarit penal
Foto: site PSD

PSD si-a stabilit, vineri, candidatii pentru Primariile din Bucuresti, anuntand ca Sectorul 2 este singurul in care nu vor avea un candidat propriu, sustinandu-l pe Neculai Ontanu (UNPR), pentru restul functiilor luptandu-se primari in functie, doi deputati si doi senatori, unul dintre ei fiind senatorul Gabriel Mutu, urmarit penal.

Candidatul PSD pentru Primaria Capitalei, Gabriela Firea, sustinuta si de UNPR, este in acest moment senator al partidului, vicepresedinte la nivel national si purtator de cuvant al social-democratilor. Aceasta a intrat in PSD in septembrie 2012, avansand rapid in ierarhia interna. Firea s-a evidentiat in partid in special in perioada campaniei electorale prezidentiale din 2014, ca purtator de cuvant, fiind principala voce critica la adresa contracandidatului lui Victor Ponta, Klaus Iohannis. Anterior intrarii in politica, Gabriela Firea a fost jurnalist din 1990, iar in 1999 a fost purtator de cuvant al Guvernului, in Cabinetul Isarescu, informeaza News.ro.

A fost aleasa presedinte al filialei Ilfov in 2013, iar la congresul din 2015 devine vicepresedinte la nivel national. Ulterior, ea preia si conducerea interimara a PSD Bucuresti, dupa retragerea lui Robert Negoita, in pregatirea candidaturii pentru Primaria Capitalei.

Firea, sustinuta de UNPR pentru Bucuresti. Progresistii au candidatii lor in 3 sectoare

Numele Gabrielei Firea a inceput sa fie vehiculat pentru o eventuala candidatura din luna decembrie 2015, cand Liviu Dragnea a spus ca aceasta ar fi "o varianta foarte buna" pentru Bucuresti.

Sotul Gabrielei Firea, Florentin Pandele (PSD), este primarul orasului Voluntari, din judetul Ilfov, din anul 2000, candidand la randul sau pentru al cincilea mandat consecutiv.

La Sectorul 1, PSD l-a desemnat candidat pe Dan Tudorache. Acesta este liderul filialei de sector din 2005 si deputat aflat la primul mandat. Dan Tudorache are experienta in administratia locala, fiind consilier al fostului primar al Sectorului 1, Vasile Gherasim, apoi consilier general si viceprimar. In 2011, acesta a pierdut postul de viceprimar, dupa un conflict cu primarul de la acea vreme, Andrei Chiliman.

In Sectorul 2, va candida actualul lider interimar al UNPR, Neculai Ontanu, primarul in functie. Acesta este singurul candidat UNPR sustinut de PSD, in singurul sector unde social-democratii nu si-au stabilit un candidat propriu. Ontanu este edil al sectorului din anul 2000 si va candida acum, cu sprijinul PSD, pentru al cincilea mandat. Ontanu si-a inceput cariera in Partidul Socialist al Muncii, imediat dupa Revolutie, intrand ulterior in PSD. In 2009, a fost exclus din partid, dupa ce si-a anuntat sustinerea pentru Traian Basescu la alegerile prezidentiale.

In 2010, se alatura UNPR, formatiune infiintata de o serie de fosti lideri PSD care au fost exclusi sau au demisionat din partid odata cu alegerile interne, in urma carora Mircea Geoana a pierdut in fata lui Victor Ponta. A devenit adjunct al presedintelui Gabriel Oprea, pana la retragerea acestuia din urma de la sefia UNPR, cand Ontanu a preluat interimar conducerea partidului.

La Sectorul 3, Robert Negoita va candida din partea PSD pentru al doilea mandat de edil. Negoita a fost presedinte al PSD Bucuresti, insa s-a retras din functie in luna februarie. Anterior, Negoita a fost si deputat PSD. A intrat in politica in 2004, devenind vicepresedinte al TSD. Robert Negoita a pastrat o relatie stransa cu liderii partidului, in special cu Victor Ponta, insa a intrat in conflict cu noul lider, Liviu Dragnea, dupa ce si-a anuntat, fara o discutie prealabila cu liderii PSD, intentia de a candida la alegerile interne din 2015. Fara multe explicatii, la scurt timp Negoita anunta ca nu va mai candida si ca il sprijina pe Dragnea.

PSD si-a stabilit lista de candidati la Capitala - Dragnea si Tariceanu nu s-au inteles, PSD si ALDE merg separat

In Sectorul 4, PSD va merge pe mana lui Daniel Baluta, actualul primar interimar. Lucreaza in Primarie din anul 2012, cand a devenit consilier local. La baza, Baluta este medic stomatolog si, cu exceptia candidaturii la alegerile locale din 2012, nu s-a implicat activ in viata de partid.

Candidatul PSD pentru Sectorul 5 este Daniel Florea. Florea este deputat PSD, aflat la primul mandat, purtator de cuvant al deputatilor partidului si membru al Comisiei juridice. Daniel Florea este avocat si, anterior intrarii in Parlament, a ocupat mai multe functii in cadrul AVAS, inclusiv pe cea de vicepresedinte, iar in 2009 a fost consilier personal al ministrului Transporturilor Radu Berceanu, fiind, la acea vreme, membru PDL.

Cel mai controversat candidat al PSD este Gabriel Mutu, propus pentru Primaria Sectorului 6. Intre 2008 si 2012 a fost senator, ales din partea PDL. In 2010 intra in PSD, iar la alegerile din 2012 candideaza pentru un nou mandat de senator. Mutu a dorit sa candideze la Primarie inca din 2012, insa a fost invins in competitia interna a USL de liberalul Rares Manescu.

In 2014, DIICOT a informat ca senatorul este urmarit penal in dosarul lui Dragos Nedelcu, fost membru in Consiliul Administrativ al Realitatea Media, pentru spalare de bani. In pofida problemelor din justitie, Mutu a trecut de filtrul intern de integritate. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ca acesta nu are, momentan, probleme in a candida.

"Colegii din Comisia de etica au analizat exact situatia domnului Gabriel Mutu si, cel putin pana la acest moment, nu incalca criteriile de integritate", a spus liderul PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#candidati alegeri locale Bucuresti 2016 , #candidat
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5