Cand o mana de oameni schimba destinul unei tari

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 07:33
10022 citiri
Cand o mana de oameni schimba destinul unei tari
Foto: Ambasada Romaniei in Spania

Initial m-am gandit ca ar trebui sa scriu despre motivele pentru care atatia analisti, institute de sondare a opiniei publice si sociologi fac predictii proaste, dar am decis sa aman subiectul.

Am hotarat sa scriu despre cei care au votat sau au vrut sa voteze in strainatate. S-a vorbit mult despre romanii din afara granitelor, dar simt ca nu s-a spus tot. Am avut prieteni, prietene si rude care au votat sau au incercat sa voteze in strainatate.

Cu unii am vorbit la telefon, altii mi-au trimis mesaje si imagini din lume. A fost o solidaritate creata ciudat, prin depasirea a mii de kilometri. O experienta pe care nu am cunoscut-o niciodata.

Cumva, mediul online s-a materializat intr-o actiune politica fara precedent, o actiune care cred ca va schimba Romania din temelii. Acest lucru nu se va intampla brusc si nici cum ne-am dori fiecare dintre noi. Din pacate vor fi obstacole, dar drumul pe care a pornit societatea noastra e fara intoarcere.

Isi imagineaza cineva, astazi, la doua zile de la votul de duminica, ca un partid va mai avea curajul prea curand sa-si apere coruptii pe fata, asa cum a facut-o PSD de atatea ori? Sa ne amintim imaginea de la Pitesti, un argument decisiv, in opinia mea, al lui Iohannis in confruntarea televizata de la B1 TV.

Sau isi imagineaza cineva astazi ca un partid isi va mai permite sa-si bata joc de votul romanilor? Politicienii au tendinta sa uite si e scris in genele lor sa repete greselile, dar cred ca opinia publica din Romania nu va mai permite astfel de erori intentionate.

Hotararea celor din diaspora de a vota a generat aceste schimbari fundamentale. Dupa parerea mea, nici PSD si niciun alt partid nu va mai avea curajul sa se opuna pe fata aplicarii deciziilor Justitiei. Riscurile vor fi foarte mari. Niciun lider de partid si nicio formatiune politica, cel putin pentru o vreme, nu va mai ataca statul de drept si ordinea constitutionala.

Trebuie sa ne reamintim ca, la aceasta ora, toti liderii pucistilor din 2012 au fost scosi din joc. E vorba de Dan Voiculescu, Victor Ponta si Crin Antonescu. Pericole la adresa democratiei vor fi tot timpul, dar, deocamdata, cred ca putem rasufla usurati.

O vreme, politicienii vor lucra in interesul cetatenilor. Cat de lunga va fi acea perioada depinde de noi toti. Iar faptul ca duminica au votat 11 milioane de romani arata ca exista sansa sa fim solidari si sa impunem anumite tendinte in societatea noastra.

Cei din diaspora au demonstrat ca orice vot conteaza. Mai putin de 400.000 de oameni au schimbat destinul unei tari, in care multi credeau ca nu mai e nicio speranta.

Nu stim in acest moment daca Iohannis va fi un presedinte bun sau nu. Faptul ca a transformat Sibiul intr-un oras model pentru toate celelalte orase din tara ar trebui sa ne dea o oarecare speranta. Dar cum va reusi el sa colaboreze cu Victor Ponta? Cum vor evolua lucrurile in Parlament? Si cum se vor adapta politicienii la noua realitate? Acestea sunt intrebari la care vom primi raspuns in zilele si lunile urmatoare.

Pana atunci sa le multumim romanilor din strainatate care, prin banii castigati acolo, sustin economia nationala si sa le transmitem faptul ca de duminica nu mai sunt singuri, iar vocea lor a fost auzita si urmata.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#alegeri prezidentiale 2014, #rezultate Alegeri Prezidentiale 2014, #turul doi alegeri prezidentiale, #diaspora alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014