Campania electorala s-a incheiat. Ai inteles cum trebuie sa votezi maine?

Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 07:44
3958 citiri
Campania electorala s-a incheiat. Ai inteles cum trebuie sa votezi maine?

Campania electorala pentru alegerile parlamentare s-a incheiat sambata dimineata, la ora 7.00. Peste 18,2 milioane de alegatori romani cu domiciliul sau resedinta in tara sunt asteptati, duminica, sa isi aleaga reprezentantii din Senat si din Camera Deputatilor pentru urmatorii patru ani.

Campania electorala a inceput pe 11 noiembrie, la ora 00:00, si s-a incheiat pe 10 decembrie, la ora 7:00.

Votul pentru alegerile parlamentare incepe duminica dimineata, la ora 7:00, si se desfasoara pana la ora 21:00, cand presedintele Biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea sectiei de vot.

De asemenea, tot in acest interval, urna speciala folosita pentru persoanele care nu se pot deplasa la sectie trebuie sa ajunga in sectia de vot.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie, romanii pot vota doar in judetul in care au domiciliul. In cazul in care alegatorul nu se afla in localitatea unde isi are domiciliul sau resedinta, poate vota in orice sectie de votare din acelasi judet. In Capitala, se va vota doar in sectorul in care este inregistrata adresa din cartea de identitate.

Pentru a-si exercita dreptul de vot, romanii au nevoie de unul dintre urmatoarele documente: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.

Votul este secret si personal, fiind interzisa votarea in numele altei persoane si parasirea sectiei de vot cu stampile sau buletine de vot.

Imediat ce vor ajunge in sectia de votare, alegatorilor le va fi scanata cartea de identitate pentru a preveni votul multiplu, acestia urmand sa primeasca o macheta cu cele doua tipuri de buletine de vot, unul pentru Camera Deputatilor si unul pentru Senat.

Potrivit legislatiei, fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului si la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor. Acestia voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" in patrulaterul care cuprinde lista de candidati.

Dupa ce au votat, alegatorii au obligatia sa indoaie buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara, avand totodata grija sa nu se deschida cand sunt introduse in urna.

Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului. In cazul in care buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului sa nu mai fie asigurat, acesta se anuleaza si i se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot.

Stampila cu mentiunea "VOTAT", incredintata pentru votare, se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate, mentionand si data scrutinului.

In cazul cetatenilor cu drept de vot care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate, presedintele Biroului electoral al sectiei respective poate aproba, la cererea scrisa a acestora, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai Biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii - stampila cu mentiunea "VOTAT" si buletine de vot - la locul unde se afla alegatorul.

Nu in ultimul rand, legislatia interzice distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afisate sau a oricaror altor afise ori anunturi de propaganda electorala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#parlamentare 2016, #alegeri 2016 , #alegeri parlamentare 2016