Calendarul alegerilor locale: Pana cand se depun candidaturi si cand incepe campania

Luni, 21 Martie 2016, ora 16:16
9868 citiri
Calendarul alegerilor locale: Pana cand se depun candidaturi si cand incepe campania
Foto: Arhiva Ziare.com

Activitatile electorale stabilite in calendarul pentru alegerile locale din 5 iunie incep marti, procedurile privind achizitiile pentru stampile si timbre autocolante sunt in curs de finalizare, iar pana sambata vor fi desemnati, prin tragere la sorti, judecatorii din Biroul Electoral Central.

Pana marti, 22 martie, cand incep activitatile electorale pentru alegerile locale, trebuie sa fie finalizata numerotarea circumscriptiilor electorale judetene si a municipiului Bucuresti, informeaza News.ro.

In zilele urmatoare, dar nu mai tarziu de 26 martie, trebuie sa fie desemnati judecatorii din Biroul Electoral Central (BEC) in sedinta publica, prin tragere la sorti, dintre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. A doua zi dupa desemnarea membrilor BEC pentru alegerile locale vor fi desemnati, prin vot secret, presedintele BEC si loctiitorii acestuia, potrivit calendarul electoral adoptat prin hotarare de guvern.

Ministerul Afacerilor Interne a anuntat, luni, ca a inceput pregatirile pentru alegerile locale care vor avea loc pe 5 iunie, fiind deja demarate procedurile de achizitie pentru stampile si timbrele autocolante.

"Au fost demarate deja si se afla in faza de finalizare procedurile de achizitie pentru stampilele si timbrele autocolante, au fost puse la dispozitia Institutiilor Prefectului sumele de bani necesare achizitiilor pentru alegeri si s-au pregatit resursele necesare pentru operationalizarea Biroului Electoral Central (BEC) ", se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Jandarmii vor incepe sa pazeasca sediul BEC de vineri, 25 martie. De asemenea, in perioada imediat urmatoare vor incepe activitatile de instruire a prefectilor si va fi planificata prima sedinta a Comisiei Tehnice Centrale, prezidata de ministrul Afacerilor Interne.

In ceea ce priveste asigurarea climatului de ordine si siguranta publica, raportat la perioada de precampanie, ministrul Afacerilor Interne a cerut Politiei Romane si Jandarmeriei sa intensifice prezenta la actiunile si manifestarile publice si sa actioneze cu fermitate in aplicarea stricta a legii.

Pana pe 6 aprilie, partidele, aliantele si organizatiile minoritatilor pot sa comunice semnele electorale.

Pana pe 12 aprilie, numarul de alegatori din Registrul Electoral trebuie comunicat Autoritatii Electorale Permanente.

Ultima zi pentru depunerea candidaturilor este 26 aprilie.

Campania electorala va incepe pe 7 mai si se va incheia pe 4 iunie.

Sectiile de votare vor fi deschise publicului pe 5 iunie la ora 7:00, iar urnele se vor inchide la ora 21:00.

Alegerile locale din 2016 au trei noutati importante. Presedintele consiliului judetean nu va mai fi ales prin vot direct, ci la fel ca inainte de 2008. Astfel, va fi desemnat presedinte unul dintre consilierii judeteni.

Alegatorii vor primi la alegerile din 5 iunie trei buletine de vot, pentru primar, consilieri locali si consilieri judeteni, si nu patru asa cum s-a intamplat la la alegerile locale din 2012.

O alta noutate este aceea ca sectiile de votare vor fi informatizate, primul reprezentant al comisiei de votare cu care alegatorii se vor intalni va fi operatorul de calculator, care va introduce datele astfel incat sa se evite fraudele prin vot multiplu.

Alegerile din 2016 aduc o schimbare si in privinta desemnarii presedintilor sectiilor de votare, numele acestora fiind tras la sorti in mod electronic.

Vreau sa votez!

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#calendar alegeri locale 2016 , #alegeri locale 2016