Borbely: UDMR va analiza serios oportunitatea declansarii alegerilor anticipate

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 13:10
2631 citiri
Borbely: UDMR va analiza serios oportunitatea declansarii alegerilor anticipate
Foto: Arhiva

UDMR va analiza saptamana viitoare, in cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declansarii alegerilor parlamentare anticipate, procedura care ar mai "linisti vocea strazii" si ar asigura un consens cu opozitia, a declarat vicepresedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely.

Borbely a aratat ca, avand in vedere situatia socio-politica actuala si luand in considerare decizia Curtii Constitutionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate sa fie supusa unei analize foarte serioase.

"Nu ne temem de alegerile anticipate, sunt convins in capacitatea de organizare a UDMR in acest sens. In ultima perioada, in cadrul Uniunii s-au formulat opinii pro si contra pe acest subiect, dar intre timp s-a schimbat situatia. In opinia mea, s-ar mai linisti vocea strazii, in acelasi timp am ajunge la un consens si cu opozitia, reprezentantii lor fiind cei care au lansat ideea alegerilor anticipate. Iar daca vorbim cu totii aceasi limba, nu ramane decat sa dam drumul si sa organizam alegeri parlamentare", a spus ministrul Borbely.

Comasarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale cu cele parlamentare este neconstitutionala, a decis, miercuri, Curtea Constitutionala, admitand astfel sesizarea USL.

USL a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, dupa respingerea motiunii de cenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentantii Uniunii mentionand ca cer CC "o atitudine de respect fata de lege si democratie".

Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat atunci ca decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea comasarii alegerilor "determina foarte clar ca alegerile locale vor avea loc in prima duminica a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi "la timp".

In schimb, fostul presedinte al UDMR, vicepremierul Marko Bela, a aratat ca alegerile locale trebuie organizate in termenul prevazut initial, daca motivatia deciziei Curtii Constitutionale se refera la data acestor alegeri, urmand ca partidele sa se consulte pentru a stabili data alegerilor parlamentare, respectiv pentru luna noiembrie sau mai devreme.

Inainte de decizia Curtii Constitutionale, liderii coalitiei au avut o sedinta in care au concluzionat ca nu pot fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, pe considerentul ca o astfel de procedura, daca ar fi initiata, nu ar putea fi incheiata decat in luna septembrie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Laszlo Borbely alegeri anicipate, #UDMR alegeri parlamentare anticipate , #anticipate