Basescu a dinamitat ARD (Opinii)

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 22:26
4889 citiri
Basescu a dinamitat ARD (Opinii)

ARD nu a realizat nimic notabil in acesta campanie electorala. Pana si Vasile Blaga, presedintele partidului, s-a aratat la un moment dat dezamagit de scorul ARD, spunand ca PDL se afla peste aceasta ca intentie de vot. Colac peste pupaza, conform sondajelor, ARD a intrat in picaj cu fiecare zi trecuta.

Ce a condus la aceasta stare de lucruri? In prima faza, am remarcat o apatie a discursului aredistilor. N-am vazut confruntari directe intre contracandidati. "Dreptii" mergeau la B1, iar uselistii erau mai tot timpul in studiourile Antena 3. Separat, acestia aruncau cu noroi unul in altul. Extrem de rar, am vazut doi aspiranti la postul de parlamentar care sa se confrunte "face to face", avand in fata programe, idei de guvernare si modele pentru o Romanie diferita.

E adevarat, USL nici nu prea avea nevoie de campanie, mizand pe mesajul anti-Basescu. Cert este ca ARD avea nevoie de notorietate in primul rand, iar pentru a ajunge sa fie cunoscuta cat mai bine de alegatori trebuia sa fie sustinuta de o campanie de branding bine construita. Nu stiu daca constructia ARD a fost o idee buna, in conditiile in care ea s-a pus pe picioare destul de tarziu si nu a incorporat partide puternice, ci mai degraba cateva firimituri politice.

Traian Basescu pare ca a incercat sa resusciteze asa-numita dreapta, singura alternativa la "bolsevismul stangist al USL". Am avut parte din partea presedintelui de conferinte de presa, declaratii de presa, aproape in fiecare zi. In aceste momente, a uitat de rolul sau de mediator (daca a stiut vreodata ca aceasta-i menirea sa) si a atacat fara perdea USL. A folosit cuvinte grele, unii ajungand in gura sa sa fie "porci care nu mai pot fi inghititi a doua oara", "pisici timizi" sau "somnorosi de voie". Iarasi atacuri la persoana, fara niciun continut.

La ce a condus aceasta logoree prezindentiala? Daca Basescu a intentionat sa mai adauge cateva procente la bagajul electoral al ARD, se pare ca nu a reusit decat sa strice si mai rau reputatia "romanilor drepti". Daca inainte de iesirile presedintelui, ARD trecea lejer de 20%, un sodaj recent efectuat de IMAS, la comanda Europa FM, ne arata ARD scazand dramatic la 15% din intentia de vot, la egalitate cu PPDD.

Daca calculam pragmatic, o explicatie exista. Tot discursul invrajbitor al presedintelui Basescu nu a facut decat sa mute atentia catre conflictul acestuia cu USL si, mai ales, spre tema "cine va fi numit premier".

Astfel, televiziunile si presa scrisa au marsat pe aceste coordonate, nemaiacordand nicio atentie adevaratei campanii electorale. Cezar Preda, lider de frunte al PDL, recunostea ca interventiile lui Basescu nu fac bine partidului sau. Preda declara ca, pe unde merge, toata lumea il intreaba despre aceasta enigma a numirii premierului, cand, de fapt, discutia ar cam trebui sa fie alta.

Poate ca Basescu stia ca toate iesirile sale nu pot conduce la un salt al ARD. Insa, presedintele a aratat ca razboiul personal este mai presus de orice pentru domnia sa. Nu trebuie sa ne intoarcem in timp, ca sa constatam ca presedintele este un om care nu respecta reguli elementare de diplomatie politica. A vazut o tara intreaga cum, la parada organizata de Ziua Nationala, a refuzat sa dea mana cu doi fosti presedinti ai Romaniei. Si-atunci, cum sa te iubeasca lumea si sa nu te dispretuiasca, cand astfel de gesturi tin de cei 7 ani de acasa?

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Basescu ARD, #alegeri parlamentare 2012, #sondaje alegeri, #Basescu alegeri 2012 , #alegeri parlamentare 2012