Asociatia Pro Democratia: Peste 600 de sesizari la alegerile parlamentare

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 19:28 1557 citiri
Foto: Arhiva

Asociatia Pro Democratia (APD) a inregistrat la alegerile parlamentare peste 600 de sesizari, primite prin intermediul TelVerde 0800 070 100 si pe pagina sa de Internet.

Cele mai multe evidentiaza inconsistenta in cadrul legislativ si in practica administrativa, dar si deficiente vizibile legate de gradul de informare a cetatenilor cu privire la procesul electoral si rolul institutiilor publice.

"Reglementarea modului de utilizare a urnei speciale ramane una dintre deficientele cele mai semnificative ale alegerilor parlamentare, dovedita de numeroasele cazuri de nereguli semnalate pe 9 decembrie. Spre exemplu, un observator al Asociatiei Pro Democratia a fost amenintat cu violenta fizica in localitatea Mediesul Aurit, judetul Satu Mare (sectia de votare 223), dupa ce a sesizat ca semnaturile de pe cererile pentru solicitarea urnei speciale si cele de pe extrasul din lista electorala care a insotit aceasta urna nu coincid. Chiar daca doi membri ai biroului electoral din aceea sectie au sesizat politia, situatia nu a fost solutionata", informeaza APD.

Cetatenii au raportat si zeci de cazuri in care persoane decedate sau care nu mai au domiciliul in raza sectiei de votare respective se regasesc pe listele electorale permanente. Atat alegatorii care au apelat serviciul TelVerde, cat si observatorii APD au sesizat ca in mai multe sectii de votare, in Romania (Bucuresti), dar si in strainatate (Toulouse), au fost folosite buletine de vot care nu aveau aplicata stampila de control a sectiei de votare, ceea ce va duce la anularea unor voturi", se mai arata in comunicat.

Un alt aspect negativ in desfasurarea alegerilor parlamentare a fost lipsa de transparenta a birourilor electorale in a furniza pe parcursul zilei de 9 decembrie cifre si informatii referitoare la alegatori si la listele electorale suplimentare.

"Per ansamblu, campania electorala a fost continuata pe tot parcursul zilei, prin toate mijloacele posibile - SMS, influentarea directa a votantilor, telefoane, mass-media, cadouri electorale - toti competitorii electorali incercand sa atraga cat mai multe voturi de la electorat pe ultima suta de metri", informeaza Pro Democratia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News