Aproape 150 de localitati sunt conduse de femei, printre care si Bucurestiul, Sibiul si Craiova

Duminica, 12 Iunie 2016, ora 17:232168 citiri
Aproape 150 de localitati sunt conduse de femei, printre care si Bucurestiul, Sibiul si Craiova
Foto: Ziare.com - Arhiva

La alegerile locale din 5 iunie au fost alese in functia de primar 147 de femei, din cele aproape 1.200 care au candidat, reprezentand 4,6% din totalul edililor din Romania.

Potrivit datelor BEC, din totalul celor 147 de femei alese in functia de primar, 86 au candidat din partea PSD, 44 din partea PNL, 5 din partea UDMR, 3 din partea ALDE, 2 din partea Partidului Civic Maghiar, una din partea FDGR, una din partea UNPR, iar alte 5 au candidat independent.

Judetele in care au fost alese cele mai multe femei sunt Arad (unde au castigat 8 femei functia de primar), Cluj, Bacau, Constanta si Neamt (unde au castigat 7 femei). Cele mai putine femei sunt in judetele Mehedinti, Olt, Ilfov, Covasna si Calarasi, unde un singur candidat femeie a castigat, in timp ce in judetele Bistrita, Brasov, Harghita si Timis nu a fost aleasa nicio femeie.

Potrivit rezultatelor, cele mai multe femei au castigat in judete din Transilvania si din Moldova.

Doar 5 municipii au fost castigate de femei: Aiud, Craiova, Reghin, Sibiu si Bucuresti, precum si orasele Stefanesti (Arges), Turceni (Gorj), Seini (Maramures), Negresti-Oas (Satu Mare).

La alegerile locale din 5 iunie, au candidat 57.149 de femei, majoritatea pentru posturi de Consilieri locali si Consilieri judeteni, in timp ce numai 1.183 si-au depus candidatura pentru fotoliile de primar.

Astfel, 4,6% din totalul celor 3.186 de primari sunt femei, respectiv 12,4% din totalul celor care au candidat.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, in 2012 au candidat 984 de femei si doar 116 au castigat alegerile, schimbarile fiind astfel mici fata de alegerile de acum 4 ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News