Apel pentru schimbarea legii electorale: Peste trei ani, vom constata din nou ca e prea tarziu!

Luni, 13 Iunie 2016, ora 20:413051 citiri
Apel pentru schimbarea legii electorale: Peste trei ani, vom constata din nou ca e prea tarziu!
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 20 de ONG-uri sustin ca legea electorala trebuie schimbata si cer, printre altele, revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Pornind de la problemele observate la alegerile de pe 5 iunie, organizatiile spun ca modificarea trebuie facuta de urgenta, altfel subiectul va fi ingropat.

Este nevoie de o schimbare, pentru ca "alegerea intr-un singur tur a primarilor a permis desemnarea unor primari sustinuti de parti reduse ale electoratului, deci cu legitimitate scazuta, si a favorizat primarii aflati in functie", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul coalitiei Politica fara Bariere.

Cele 23 de ONG-uri semnatare, printre care Grupul pentru Dialog Social, Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch si Comunitatea Uniti Salvam, evidentiaza o alta problema aparuta din cauza legii actuale.

Reprezentantii organizatiilor reclama ca "pragul electoral de 5% a impiedicat intrarea in consilii judetene si locale a unor formatiuni care obtinusera un numar de voturi egal sau mai mare cu cel necesar obtinerii a doua sau trei mandate, calculat impartind numarul total de voturi valide la numarul de mandat"e.

O a treia problema ridicata de ONG-uri este ca "numarul exagerat de semnaturi prevazut de lege pentru depunerea candidaturilor a dus la situatii aberante, de genul celei in care intr-o comuna cu 108 locuitori au trebuit depuse 100 de semnaturi de sustinere".

Si pentru ca intr-un stat democratic, legile sunt schimbate in Parlament, spun reprezentantii ONG-uror, ei vor initia in perioada imediat urmatoare consultari cu reprezentantii partidelor parlamentare, solicitandu-le modificarea de urgenta a Legii 115/2015 in cele trei puncte enuntate.

"Alegatorii vor trebui sa stie, la alegerile parlamentare din toamna, care sunt acele partide care se opun adoptarii unor legi cu adevarat democratice si sa tina cont de asta, atunci cand vor lua decizia de vot.

Legea trebuie modificata ACUM - altfel, peste trei ani, vom constata din nou ca e prea tarziu. Pentru asta, avem nevoie de o mobilizare exemplara a societatii civile", se mai arata in comunicat.

Vezi aici toate ONG-urile care s-au implicat in Campania Politica fara Bariere.

Si presedintele Klaus Iohannis a vorbit, luni, despre schimbarea acestei legi.

Amintim ca senatorii au adoptat tacit, saptamana trecuta, alegerea primarilor in doua tururi de scrutin si urmeaza sa ia act de adoptarea tacita a proiectului de lege in prima sedinta de plen din aceasta saptamana. Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional.

A.G.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News