AP: Alegeri marcate de coruptie in Romania

Duminica, 05 Iunie 2016, ora 17:59
3791 citiri
AP: Alegeri marcate de coruptie in Romania
Foto: Ziare.com

Romanii voteaza duminica pentru a-si alege oficialii locali, in conditiile in care administratiile sunt afectate de coruptie, relateaza Associated Press, care prezinta cazurile unor edili anchetati pentru luare de mita, dar care candideaza pentru un nou mandat.

La Bucuresti, fostul primar al orasului si cinci dintre cei sase primari de sector alesi in 2012 au fost condamnati sau sunt anchetati pentru coruptie. Doi dintre ei candideaza pentru un nou mandat anul acesta, scrie News.ro.

Vezi si care sunt candidatii cu probleme penale care vor sa obtina un nou mandat, in sectoare sau resedinte de judet.

Romania a lansat o ofensiva de amploare impotriva coruptiei in ultimii ani, iar agentia sa de lupta impotriva coruptiei a urmarit in justitie, cu succes, 1.250 de cazuri, inclusiv pe cel al unui fost premier si pe cele ale unui numar de cinci fosti ministri - cea mai buna performanta a DNA de pana acum, comenteaza AP.

Cu toate acestea, oamenii care au fost inculpati pentru coruptie, dar nu au fost condamnati, pot sa candideze. AP citeaza site-ul penali.ro, potrivit caruia 51 din totalul de 109 primari de orase mari din Romania au fost condamnati sau anchetati pentru coruptie sau au fost declarati incompatibili.

Citeste si ce scrie Reuters despre acuzatiile de coruptie umbresc alegerile locale din Romania.

Potrivit DNA, peste 100 de primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene au fost inculpati pentru coruptie in 2015.

Ion Gavrila, un gardian care pazeste o cladire de birouri din centrul Bucurestiului, nu isi face iluzii in legatura cu niciunul dintre candidati.

"Cinci din sase (primari de sector - n.red.) sunt suspectati de coruptie la Bucuresti, pentru cine sa votam? Problema este ca, dupa ce oamenii ajung la putere, fura", a spus el.

Si site-ul Politico scrie ca nu e nicio problema sa candidezi in Romania, chiar daca esti acuzat de coruptie.

AP noteaza si ca acesta este primul scrutin dupa incendiul din clubul Colectiv, cand au murit 64 de persoane. Autoritatile care au ignorat faptul ca acest club nu respecta normele de siguranta au fost acuzate pentru tragedie, iar fostul premier Victor Ponta a demisionat din functie in urma unor proteste izbucnite dupa incident.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#AP alegeri locale 2016, #AP coruptie locale Romania, #acuzatii coruptie primari Romania , #alegeri locale 2016