Antifragilul candidat de centru-dreapta (Opinii)

Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 07:07
5423 citiri
Antifragilul candidat de centru-dreapta (Opinii)

Exista multi comentatori politici bine intentionati, dar care se plang de "vanzoleala" de pe partea dreapta a esichierului politic. Unii compara luptele din interiorul PNL si pe cele din interiorul PDL cu ce s-a intamplat in anul 2000, atunci cand Ion Iliescu a ajuns in turul doi cu Corneliu Vadim Tudor.

Chiar si cei mai rationali observatori vad aceasta efervescenta ca pe un pacat capital al acestor partide si drumul sigur spre un viitor cu Victor Ponta la Cotroceni.

In opinia mea, aceasta lupta intre candidatii de dreapta e una in buna regula. In acest moment, da, Victor Ponta are cele mai mari sanse sa castige alegerile din toamna, totusi, castigatorul dreptei pastreaza sanse ca sa-l invinga pe seful PSD in turul doi al alegerilor.

Sunt voci care spun ca ar trebui organizate alegeri primare pe zona de dreapta. Adica o astfel de batalie sa fie formalizata. Sa fim ca in SUA. Dar imi pare mie ca aceste confruntari din interiorul partidelor exact asta reprezinta, un fel de scrutinuri primare - neformalizate.

Sa reamintim faptul ca acest tip de alegeri care se desfasoara in SUA e un fel de confruntare intre membrii partidelor. Ei sunt chemati sa voteze doar daca sunt listati ca membri de partid. Numai ca de la un ciclu electoral la altul, aceste confruntari au capatat o anumita traiectorie. Pana la urma, chiar si la americani, nu intotdeauna cel care castiga cele mai multe voturi in alegerile primare va fi nominalizat. Intr-un final, decizia este tot una politica.

Cred ca electoratul de dreapta nu trebuie sa fie dezamagit de confruntarea dintre candidatii acestor partide. Pana la urma, candidatul cu cele mai multe sanse va fi sustinut de toata lumea, iar Victor Ponta se va confrunta cu cel mai puternic politician al momentului venit de pe partea dreapta.

Va invinge sau va fi invins? Aceasta e o cu totul alta discutie. Dar dreapta are sanse mai bune sa propuna un candidat "antifragil" in comparatie cu stanga.

Aici fac referire la termenul introdus pe piata ideilor de Nicholas Nassim Taleb, autor si cercetator de succes care a scris o carte intitulata astfel, volum tradus si in limba romana.

In linii mari, antifragilul este, daca ne referim la oameni, dar termenul se potriveste si pentru institutii, stari, fenomene naturale sau sociale, acea persoana care trece prin anumite experiente neprevazute, care se confrunta cu situatii neasteptate si care supravietuieste, gasind solutii.

Este imposibil sa prevezi viitorul, numai imbecilii cred ca au o astfel de abilitate si "economistii", scrie Taleb in cartea sa, dar e la indemana sa te uiti in jur si sa analizezi ce e fragil si ce e "antifragil".

In mod sigur, un om politic tinut sub un clopot de sticla care are doua tunuri media de partea sa, care evita confruntarea cu opinia publica si se teme de posibilitatea de a pierde, e mult mai fragil decat un candidat care are de dus trei-patru batalii dure pentru a-si construi coalitia de forte care sa-l sustina.

Candidatul de dreapta trebuie sa se impuna in fata tuturor celorlalti candidati, sa treaca peste si sa nu distruga mostenirea lui Traian Basescu si sa-i convinga pe alegatori ca e omul potrivit.

Din acest motiv nu cred ca partidele de dreapta au pierdut deja batalia. Cred ca e doar la inceput si e normal ca dezbaterea sa continue, iar cei care cred ca au o sansa ar trebui sa lupte pentru ea.

Dreapta trebuie sa fie solidara doar in cele doua saptamani dintre turul intai si turul al doilea. Nu mai suntem in anul 2000, iar Dan Diaconescu e la ani lumina fata de Corneliu Vadim Tudor.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#candidat dreapta prezidentiale, #candidat PNL PDL prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014