Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Anticipatele, o falsa solutie acum (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 28 Martie 2015, ora 18:40
5727 citiri
Anticipatele, o falsa solutie acum (Opinii)

Se discuta din ce in ce mai mult despre alegeri anticipate in aceste zile. Le invoca PNL, desigur, avantajat de scorurile din sondaje. Dar le invoca si voci din societatea civila, foarte puternice, cum este a scriitorului Mircea Cartarescu.

"Ne asteptam ca o banda de infractori sa-l dea pe mana procurorilor pe unul de-al lor? Nu se mai poate cu acest parlament, e nevoie de alegeri anticipate!", scrie Mircea Cartarescu pe Facebook.

Le consider si eu solutia, teoretic, ideala. Atacul la Constitutie dat de Senat miercuri in cazul Sova mi se pare o culme a sfidarii, care descalifica cel putin aceasta camera a Parlamentului.

Pur si simplu, prin incalcarea flagranta a art 76 din Constitutie (care explica clar majoritatea necesara pentru adoptarea fiecarui tip de act la Parlamentului), la care nici Opozitia nu a reactionat instanteu, ci abia dupa cateva ore de socoteala si codeala, cred ca s-a rupt relatia dintre Senat si statul de drept, dintre Senat si majoritatea din 16 noiembrie.

Practic, insa, sunt sceptica, pe de-o parte, ca anticipatele sunt o solutie fezabila si, pe de alta parte, ca ele ar duce in acest moment o reala schimbare la nivelul Legislativului.

Procedural, Parlamentul poate fi dizolvat intr-un singur fel, prevazut de art 89 din Constitutie: "Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura".

Pentru a ajunge la indeplinirea conditiilor constitutionale e necesar, de fapt, ca o majoritate parlamentara sa doreasca anticipatele. Daca nu exista o majoritate care sa vrea asta, a doua propunere de investire a Guvernului trece indiferent cine e premier, iar dupa aceea Guvernul poate fi trantit rapid printr-o motiune de cenzura si o luam de capat cu alte 60 de zile si tot asa.

Ma indoiesc sincer ca exista aceasta majoritate pro-anticipate care sa faca posibila indeplinirea conditiilor.

PNL poate fi sigur ca va obtine in acest moment cu mult mai multe mandate decat are, dar poate ca unii parlamentari liberali au mari indoieli ca vor fi repusi pe lista candidatilor. Si atunci de ce sa riste?

In plus, PNL nu are de unul singur destule voturi. Credeti ca parlamentarii PMP, PP-DD, UNPR, UDMR sau PLR s-ar grabi sa isi incheie in avans un mandat cu sanse mici de reinnoire?

Dar sa zicem ca minunea s-ar intampla si am ajunge la anticipate. Ele vor fi organizate pe legea actuala, adica aceasta struto-camila cu redistribuire, care poate duce la un Parlamant la fel de mare ca acum.

Degeaba s-ar adopta urgent o noua lege, pentru ca, potrivit CCR si recomandarilor Comisiei de la Venetia, trebuie sa treaca un an de zile de la adoptare pana ca in baza ei sa poata fi organizate alegeri.

Pe de alta parte, ce am avea de ales? Ridici ziduri noi pe fundatia fisurata? Cred ca pragmatic ar fi in acest moment ca DNA sa aiba timp sa duca mai departe anticoruptia, dezvaluirile, curatenia. Ca sa stim cu cine avem de-a face. Sa ridicam cat mai multe brazde si scoatem viermii de sub ele. Cine a luat, cat a luat, de la cine a luat, pentru ce a luat, cine pe cine a finantat, din ce a finantat?

Cu cat anticoruptia va ajunge mai departe si tabloul va fi mai complet, cu atat riscul de a mai vota fara sa stim corupti va fi mai mic.

Cred ca presiunea publica in acest moment trebuie sa fie nu pentru anticipate, ci pentru sustinerea Justitiei. Acolo e cheia. Adevarul si curatenia sunt in acest moment vitale. Si daca asta se intampla, in 2016 vom putea vota dupa o noua lege, mai buna e de sperat, o oferta mai curata.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri anticipate, #imunitate Sova , #anticipate