Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Analist FT: Cu un presedinte PSD, exista riscul unui alt atac la adresa institutiilor independente

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 10:37
4559 citiri
Analist FT: Cu un presedinte PSD, exista riscul unui alt atac la adresa institutiilor independente
Foto: Ziare.com

Oricine va fi candidatul Partidului Social Democrat la alegerile prezidentiale din noiembrie, acesta va avea sanse mari sa iasa castigator, este de parere Andrew MacDowall, analist pe piete emergente si colaborator al revistei Financial Times.

Comentand pe marginea rezultatelor scrutinului de duminica pentru Parlamentul European (PE), analistul a afirmat ca PSD se va afla intr-o pozitie de forta, iar acest lucru implica riscul repetarii evenimentelor din 2012 catalogate drept atacuri lansate de USL la adresa institutiilor independente.

"In privinta Romaniei, nu sunt surprize pe plan intern. Oricine va fi candidatul PSD la alegerile prezidentiale de la sfarsitul acestui an, va avea o sansa foarte mare sa castige.

Pe de o parte, acest lucru inseamna ca nu va mai exista coabitarea care a cauzat un blocaj politic si stagnarea reformelor in ultimii ani, dar, pe de alta parte, da PSD si aliatilor sai destul de multa putere si exista riscul sa vedem un alt atac la adresa institutiilor independente, la fel ca in 2012.

Cred, totusi, ca sansele ca acest lucru sa se intample s-au redus dupa ce Crin Antonescu a iesit de la guvernare", a spus Andrew MacDowall pentru Ziare.com.

Alegeri europarlamentare - Rezultate aproape finale, dupa numararea a 99,99% din voturi

Potrivit rezultatelor partiale la alegerile pentru PE, anuntate luni de Biroul Electoral Central, alianta PSD-UNPR-PC a obtinut 37,60% din voturi, fiind urmata de PNL cu 15%, PDL cu 12,23%, independentul Mircea Diaconu cu 6,81%, UDMR cu 6,30% si PMP cu 6,21%.

Potrivit analistului strain, rezultatele alegerilor arata ca miscarea de centru-dreapta, care poate fi considerata cea mai inclinata spre reforme economice, ramane "slaba si divizata in fata masinariei PSD".

"Nu cred ca alegerile indica o schimbare majora in politica romaneasca, insa nici nu ma astept la accelerarea radicala a reformelor", a adaugat analistul.

Euroscepticii si extremistii au ajuns la Bruxelles. Ce se va intampla acum

"Retorica impotriva imigrantilor romani, rol cheie in campania din Marea Britanie"

Scrutinul europarlamentar de duminica a consemnat ascensiunea puternica pe continent a partidelor extremiste si anti-UE, valul de eurofobie manifestandu-se din Franta si Marea Britanie pana in Danemarca si Suedia.

In Marea Britanie, tara din care au fost lansate numeroase campanii impotriva romanilor odata cu liberalizarea pietei muncii la inceputul acestui an, castigator a fost partidul care a mizat cel mai mult pe cartea anti-imigratie, Partidul Independentei, UKIP.

Alegerile pentru Parlamentul European, amenintate de valul eurosceptic

"Retorica impotriva imigrantilor romani a avut, din pacate, un rol cheie in campania electorala din Marea Britanie, romanii fiind stigmatizati de partidul castigator, UKIP, in timp ce celelalte partide nu au facut nimic pentru a-i apara, ceea ce este scandalos.

UKIP a argumentat chiar ca fixarea unor limite mai stricte in ceea ce priveste imigratia chiar va ajuta Romania, reducand exodul creierelor, insa acest lucru este foarte discutabil.

Cei mai multi dintre muncitorii romani calificati care vor sa plece din Romania au facut deja acest lucru sau isi vor gasi, oricum, locuri de munca in strainatate", considera Andrew MacDowall.

In acelasi timp, acesta a observat de valul de euroscepticism nu a ajutat semnificativ un alt partid in Romania, in conditiile in care PSD a reusit sa atraga acest electorat prin pozitia sa independenta fata de Bruxelles.

"Valul de euroscepticism pe care l-am vazut in alte parti din Europa nu s-a manifestat in Romania sub forma sprijinului la scara larga pentru un partid politic: PSD poate strange voturile euroscepticilor datorita pozitiei sale independente fata de Bruxelles, care a atras criticile UE si Germaniei in 2012. Partidul Romania Mare nu a beneficat de ascensiunea dreptei populiste in Europa", a aratat analistul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#analist strain alegeri Parlament European, #analist candidat PSD prezidentiale , #alegeri europarlamentare 2014
Comentarii