Ambasadoarea din Olanda: Uman s-a facut tot ce se putea. Ce spune de votantii dati afara cu caini si bastoane

Luni, 27 Mai 2019, ora 22:55
14716 citiri
Ambasadoarea din Olanda: Uman s-a facut tot ce se putea. Ce spune de votantii dati afara cu caini si bastoane
Foto: captura video

Ambasadoarea Romaniei la Haga, Brandusa Predescu, le transmite un mesaj romanilor din Olanda, spunand ca, in cursul zilei de duminica, "uman s-a facut tot ce se putea" pentru ca acestia sa poata vota si ca a cerut autoritatilor din tara o decizie privind ora inchiderii sectiilor.

"Dragi compatrioti, stiu ca multi dintre dvs sunteti suparati, dezamagiti, frustrati ca nu ati putut vota ieri in Olanda, in pofida orelor de asteptare. Si eu am stat la rand, impreuna cu dvs. Am vazut in ce numar mare ati venit la vot, la Haga, la Diemen, la Eindhoven. Pentru prima oara de cand se organizeaza alegeri in Olanda, la initiativa Ambasadei, au existat patru sectii de vot, si nu doua, ca si pana acum.

Cu toate acestea, la scurt timp dupa demararea votarii, a devenit limpede ca nu va fi posibil ca toti care s-au deplasat la sectii vor putea sa ajunga sa isi exprime optiunea. Procesul de vot a fost mai anevoios in special in conditiile desfasurarii a doua scrutinuri concomitent, iar timpii de asteptare mai indelungati, experienta cu totul noua a celor doua sectii organizate in alte localitati ne-a pus in fata unor situatii neprevazute, participarea foarte ampla nu a putut fi acomodata in numai patru sectii de vot. Se putea face organizatoric mai mult si poate si mai bine, evident in limitele legii. Va asigur, insa, ca uman, s-a facut tot ce se putea. Si s-a facut cu buna credinta", a scris ambasadoarea pe pagina sa de Facebook.

Ea precizeaza ca cei care au asigurat componenta sectiilor de vot "au stat la dispozitie peste 14 ore, si inca multe alte ore dupa inchiderea urnelor, lucrand non-stop, la capacitate maxima, fara o singura pauza, cu doar cate o sticla de apa langa ei, parcurgand fara oprire, cu atentie si concentrare numeroasele operatiuni prevazute de lege pentru ca votul sa se poata desfasura fluent si fara intreruperi".

"As dori, de asemenea, sa stiti ca, pe parcursul zilei, coordonatorii celor patru sectii de vot au semnalat autoritatilor competente din tara ca sunt foarte multi romani care asteapta de ore in sir si care probabil nu vor fi in masura sa voteze solicitand o decizie cu privire la ora inchiderii. Decizia autoritatilor a fost clara-respectarea legii in vigoare, cu obligatia ca procesul de votare sa fie inchis la orele 21:00", adauga ea.

Ambasadoarea spune ca regreta nespus situatia creata la Haga si face cateva precizari:

"Potrivit normelor si uzantelor internationale, pentru a putea organiza sectii de vot atat in misiunea diplomatica cat si in alte locatii, Ambasada este chemata sa informeze in prealabil autoritatile statului de resedinta si sa solicite acordul acestora, lucru care s-a si intamplat. Localul misiunii diplomatice de la Haga, in care au fost organizate doua sectii de vot, s-a aflat, pe tot parcursul desfasurarii scrutinului, in atentia fireasca a gazdelor noastre, preocupate de mentinerea linistii si ordinii in zona rezidentiala in care este situata misiunea.

Fortele de ordine olandeze s-au sesizat si au intervenit date fiind prevederile conventiilor internationale prin care statul de resedinta este obligat sa acorde protectie sediilor misiunilor diplomatice de pe teritoriul sau si in conditiile in care, dupa inchiderea reglementara a sectiilor de vot la orele 21:00, anumiti compatrioti au inteles sa continue sa patrunda pe teritoriul ambasadei si sa se manifeste violent.

Regret sincer ca, dupa o zi plina, in care totul a decurs fara incidente, multi romani care au asteptat la rand nu au putut sa isi exercite dreptul de vot. Multi, insa, aproape de trei ori mai multi decat la alegeri precedente, au facut-o. Imi pare sincer rau si sunt alaturi de cei care, fara de vina, au fost atrasi in valtoarea celor petrecute dupa orele 21:00 avand poate de suferit in urma interventiei fortelor de ordine care nu si-au facut decat datoria.

Imi este, insa, greu, foarte greu sa inteleg cum este posibil ca anumiti, foarte putini compatrioti sa aleaga sa recurga la mijloace violente incalcand astfel atat legile tarii de origine, cat si ale tarii gazda".

Brandusa Predescu mentioneaza "sprijinul fara rezerve" de care a beneficiat din partea autoritatilor olandeze, la nivel national si local cat si din partea asociatiilor romanesti, in perioada premergatoare votului cat si in ziua alegerilor.

"Va suntem intru totul recunoscatori! Imi doresc ca, dupa incidentele de ieri, sa depasim momentele critice si, cu lectii invatate, contand pe implicarea si sprijinul actorilor relevanti, mai ales din randul comunitatii, sa identificam impreuna solutii pentru organizarea mai buna a scrutinurilor viitoare.

Si inca ceva. Organizarea unui proces electoral atat de complex precum cel de ieri, presupune o munca de echipa si o cooperare intensa atat cu gazdele noastre olandeze cat si cu dvs, comunitatea de romani admirabila din aceasta tara, de asemenea, admirabila, compatrioti pe care ne straduim sa ii reprezentam onest, demn, profesionist si punand tot sufletul. Pentru ca ne-ati fost si ne sunteti alaturi va multumesc in numele meu si al intregii echipe a Ambasadei Romaniei de la Haga", incheie ambasadoarea.

Amintim ca la Haga, cand sectia de votare s-a inchis in fata a sute de romani care statusera ore intregi la coada, oamenii revoltati au incercat sa sparga usa, in timp ce strigau "Vrem sa votam". Politia olandeza a fost chemata la fata locului si a intervenit in forta cu bastoane si caini.

Vezi aici cum s-a desfasurat ziua votului peste hotare: Determinare exemplara, cozi uriase si frustrarea ca nu au putut vota pentru tara

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ambasada olanda explicatii coz incidente vot , #alegeri europarlamentare 2019