Alina Gorghiu: Cei 5 ani la Cotroceni nu au alterat ideile si principiile cu care presedintele Iohannis a pornit la drum. Din 2014 a ridicat stacheta foarte sus in politica

Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 12:4111193 citiri
Alina Gorghiu: Cei 5 ani la Cotroceni nu au alterat ideile si principiile cu care presedintele Iohannis a pornit la drum. Din 2014 a ridicat stacheta foarte sus in politica

(P) Senatorul Alina Gorghiu, fost presedinte al PNL, a discutat despre desfasurarea campaniei pentru alegerile prezidentiale, despre proiectul "Romania normala" al presedintelui Klaus Iohannis, precum si despre realizarile presedintelui in functie in primul mandat.

Am ajuns in ultima saptamana de campanie. Cum vedeti ca au mers lucrurile? Au fost acuzatii ca au lipsit dezbaterile intre programe. Vi se pare o observatie corecta?

Categoric, nu. Klaus Iohannis a spus romanilor foarte clar care este proiectul sau pentru urmatorii 5 ani. Cat de importanta este normalizarea situatiei din tara. Oamenii au fost foarte atenti si au reactionat pozitiv. Ce au facut alti candidati m-a interesat mai putin.

Era clar ca presedintele in functie este candidatul cel mai important. A acumulat o mare experienta in primul mandat, vede lucrurile mai realist, are o credibilitate care ii permite sa refuze categoric promisiunile fara acoperire. Mi se pare ca proiectul sau politic a ramas cam singurul pe piata, cum se zice.

Contracandidatii nu au fost la inaltimea unei campanii prezidentiale. Adevarul este ca a fost o campanie electorala in care challengerii nu au reusit sa il provoace cu nimic pe Klaus Iohannis, nu au reusit sa vina cu nimic nou si interesant, nu au atras atentia populatiei.

Se si vede acest lucru din faptul ca nici un contracandidat nu s-a desprins in nici un fel de ceilalti. Daca nu reusesti asta, nu se poate compensa cu o fotografie a candidatilor in acelasi platou TV.

Dar credeti ca in aceste conditii in care proiectul presedintelui in functie a fost "singurul de pe piata" cum spuneti, el a reusit sa "prinda" bine daca a lipsit elementul de comparatie?

La alegerile prezidentiale noi, romanii, trebuie sa stabilim impreuna cum vrem sa fie tara noastra, cum vrem sa mearga treburile. Iohannis a dat mesajul care trebuia: "Impreuna pentru Romania normala". Sunt convinsa ca a castigat increderea si inimile romanilor. De asta este nevoie, de normalitate.

Nu este un program de guvernare, este un program prezidential. Klaus Iohannis a venit si a spus: iata proiectul meu, decidem impreuna cum facem pentru a avea o tara normala. Iar oamenii au ascultat acest mesaj tocmai pentru ca isi doresc aceste lucruri simple si firesti, care exista in alte tari europene: reguli de decenta in viata de zi cu zi, egalitate in fata legii, apreciere pentru oamenii cinstiti, pentru competenta, avansare dupa merit, reguli de integritate pentru politicieni, respect pentru cetatean cand intra intr-o institutie publica, sistem de educatie fara generatii de sacrificiu, spitale fara spaga, sosele si autostrazi, un tren curat care are viteza medie mai mare decat o trotineta electrica. Eu cred ca exista o asteptare in acest sens.

Deliberat, Presedintele a simtit cumva ce vor romanii, nu era cazul pentru altceva daca ne gandim la experientele acumulate deja in cei 30 de ani de tranzitie.

Ne explicati putin cum anume "normalul" se opune "anormalului"?

Din pacate, romanii au avut parte de prea mult anormal in ultimii 30 de ani, stiind asta presedintele a simtit nevoia sa puna degetul pe rana. Anormalitatea se vede la toate nivelele functionarii statului. Cazul "Colectiv" este un exemplu tragic in acest sens. Si ne putem ridica pana la cum functioneaza Guvernul.

Iohannis a vazut cum au plecat de la putere Ponta, Grindeanu si Tudose ... Anormalitate in stare pura. Cum a guvernat Dancila ... Miezul noptii in noaptea mintii!!! PSD schimba numai din rau in mai rau! "Normala" este schimbarea in bine, la asta tindem, asta urmarim!

Dar in ce fel acest proiect i se potriveste presedintelui Klaus Iohannis?

I se potriveste in primul rand Romaniei si, categoric da, i se potriveste manusa lui Klaus Iohannis. Daca ne gandim mai departe, daca intrebam cum ajungem la liman, ce observam? Presedintele este de departe singurul dintre candidati care ofera garantia ca lucrurile merg cum trebuie, unde trebuie. Deja a facut multe in scest sens in primul sau mandat.

Vrem stat de drept si independenta justitiei? Au raspuns romanii la referendumul din mai. Si sa ne gandim cate a facut Presedintele Iohannis pentru a impiedica legile periculoase pentru justitie.

Dar poate ca vrem sa dispara genul acela de politician pe care l-a portretizat Dragnea? Pai Iohannis a blocat armata de "elefanti", a pus PSD la colt si a dovedit ca este "gardianul democratiei" fix la momentul la care la Piata Universitatii era mai mare nevoie de el.

Vrem ca diaspora sa participe la viata politica, sa voteze, sa fie implicata in viitorul tarii? Nimeni nu vrea asta mai mult ca Presedintele care a fost ales in 2014 tocmai cu ajutorul diasporei. Iohannis a sustinut votul prin corespondenta, plus ca acum avem mult mai multe sectii de vot in afara tarii. De vineri oamenii sunt asteptati deja la urne.

Vrem o pozitie pentru tara noastra pe plan european si international cu care sa ne mandrim? Presedintele Iohannis a ramas interlocutorul din Romania care este validat si respectat pe plan international si imediat ce lucrurile vor incepe sa mearga pe calea normalitatii.

Vrem un lider care sa ne reprezinte asa cum trebuie ca tara, sa discute relaxat cu orice alt lider al lumii, sa explice ce dorim intr-o engleza frumoasa, curata si corecta? Avem persoana potrivita.

Cand am auzit prima data de sintagma "Romania normala" m-am gandit la cum a lasat Klaus Iohannis Sibiul. Un oras normal...

Un oras normal si european as zice. Dar, din pacate, un exemplu inca rar intre orasele Romaniei. Va dau dreptate pe fond si pe forma. In 2014, pentru romani modelul de la Sibiu era tocmai cel al unui colt de Romania care arata ca se poate trai normal intr-o comunitate locala, intr-un fel perfect european, daca sunt oamenii potriviti la conducere si daca ei stiu ce au de facut. Pe fond, este unul din motivele pentru care a fost votat Klaus Iohannis.

Evocati campania din 2014. Ati lucrat cu Klaus Iohannis in ambele campanii prezidentiale, cea din 2014 si cea de acum. Asemanari si diferente intre persoana Iohannis de acum 5 ani si cea de acum?

Il votez cu toata inima si acum in primul rand pentru ca este neschimbat. In 2014 a spus ca prefera sa piarda alegerile decat sa se transforme intr-un alt personaj, intr-o alta persoana, mai rea. De atunci, cei 5 ani la Cotroceni nu au alterat ideile si principiile cu care el a pornit la drum. Apreciez enorm acest lucru.

Din 2014 a ridicat stacheta foarte sus in politica romaneasca si a readus functiei de presedinte respectul si sobrietatea pierdute. Iar Iohannis 2019 este la fel de autentic ca si Iohannis 2014, tot ceea ce face si ceea ce spune este la fel de personal. Klaus Iohannis nu face nimic pentru poza.

Va dau un exemplu. El chiar sustine la maxim mersul pe bicicleta, drumetiile pe munte. A facut asta cu mult inainte de 2014. Este neschimbat din acest punct de vedere. Am vazut intre timp ca multi l-au copiat, dar oamenii simt diferenta intre original si ceva fake. Poti sa te urci pe o bicicleta pentru o fotografie, mai greu pe Varful Moldoveanu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News