Alegeri prezidentiale 2019: Cine sunt candidatii care ne cer votul

Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 07:09
159791 citiri
Alegeri prezidentiale 2019: Cine sunt candidatii care ne cer votul
Foto: Arhiva Facebook/AEP

14 candidati cer romanilor votul in cadrul alegerilor pentru presedintia Romaniei. Campania aceasta a fost insa una in care cei care vor sa acceada la cea mai importanta functie in stat au evitat pe cat au putut spatiul public, alegand sa isi recite lozincile in locul adresarii directe catre electorat.

Ziare.com va prezinta informatiile despre fiecare in parte pe care este bine sa le cunoasteti inainte de a merge la urne. Cine sunt cei care ne cer votul, cum au ajuns in acest punct din viata si cu ce promisiuni au intrat in cursa pentru Cotroceni? Raspunsurile le gasiti in randurile de mai jos.

Mentionam ca ordinea este cea de pe buletinele de vot.

Klaus Iohannis

Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Klaus-Werner Iohannis candideaza pentru al doilea mandat din partea PNL. Este cel de-al patrulea presedinte al Romaniei ales dupa decembrie 1989. S-a nascut la 13 iunie 1959, la Sibiu, intr-o familie de sasi transilvaneni. A fost profesor de fizica, primar al Sibiului din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania

Sloganul campaniei sale este "Pentru o Romanie normala". A refuzat sa dea interviuri si sa participe la dezbateri cu contracandidatii in campania de dinainte de primul tur, alegand sa mearga doar in tara la actiunile de campanie organizate de liberali.

Theodor Paleologu

Foto: Facebook/Theodor Paleologu

Theodor Paleologu candideaza din partea Partidului Miscarea Populara. S-a nascut la 15 iulie 1973, la Bucuresti. E licentiat in filosofie si doctor in studii politice. E profesor de filosofie, a fost ambasadorul Romaniei in Danemarca si Islanda, deputat de Bucuresti din partea PDL si ministru al Culturii.

Sloganul campaniei sale este "Respect. Educatie. Performanta". Desi candidat la presedintie, sustine ideea ca Romania sa redevina monarhie. In trecut a militat si pentru legalizarea prostitutiei si interzicerea cersetoriei in Bucuresti. Fiu al istoricului Alexandru Paleologu, detinut politic al regimului comunist, a evitat sa ia o pozitie dupa verdictul din prima instanta de colaborare cu Securitatea dat lui Traian Basescu. El propune ca in Romania sa existe un antrenament militar civic obligatoriu, atat pentru fete, cat si pentru baieti.

Dan Barna

Foto: Facebook/Alianta USR-PLUS

Ilie-Dan Barna este candidatul Aliantei USR-PLUS. S-a nascut la 10 iulie 1975, este licentiat in drept si a absolvit masterul in Management de Proiect in cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti.

A urmat cursuri si perfectionari in domeniul fondurilor structurale, devenind instructor international, manager de proiect, formator, expert accesare fonduri structurale si de coeziune.

A intrat in politica in 2016, fiind secretar de stat in cadrul Ministerul Fondurilor Europene, in timpul guvernarii Ciolos. Proiectele pe fonduri europene coordonate de el pana atunci au facut obiectul unui scandal de presa, dupa ce Rise Project a semnalat ca ar fi mai multe nereguli, lucruri ce au ajuns investigate de DNA si DLAF.

A castigat conducerea USR dupa plecarea lui Nicusor Dan si este deputat de Sibiu din 2016. Sloganul campaniei sale este "Fericiti in Romania". Candideaza in tandem cu Dacian Ciolos, care, daca Alianta va castiga apoi alegerile parlamentare, va fi numit premier.

Hunor Kelemen

Foto: Facebook/Kelemen Hunor

Hunor Kelemen este candidatul Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR - RMDSZ) pentru a treia oara. S-a nascut la 18 octombrie 1967, in comuna Cirta, judetul Harghita. A absolvit Facultatea de Medicina Veterinara si Facultatea de Filosofie, ambele in Cluj.

A fost secretar de stat in Ministerul Culturii, ministru al Culturii de doua ori, vicepremier si e deputat din 2000. A publicat doua volume de poezii, a primit Premiul Uniunii Scriitorilor si Ordinul Steaua Romaniei in grad de Comandor in 2000.

Sloganul campaniei sale este "Respekt pentru toti". El este cel care, ca ministru al Culturii a semnat in 2011 avizul Comisiei de Arheologie prin care se valideaza proiectul Rosia Montana pentru a fi permisa exploatarea, cu toate ca Masivul Carnic adaposteste 7 km de galerii romane si preromane si zeci de kilometri de galerii moderne cu valoare arheologica.

Viorica Dancila

Foto: Facebook/Viorica Dancila

Vasilica-Viorica Dancila este candidatul PSD. S-a nascut la 16 decembrie 1963, la Rosiorii de Vede, judetul Teleorman. A absolvit Facultatea Forajul Sondelor si Exploatarea Zacamintelor de Hidrocarburi - Institutul de Petrol si Gaze Ploiesti in 1988 si masterul "Spatiul Public European", in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti in 2006.

A fost profesor la Liceul din Videle si inginer la OMV Petrom SA. De la intrarea in politica, in PSD, in 1996, a ocupat mai multe functii de conducere la nivelul organizatiilor de femei din partid, a fost consilider local in Videle, consilier judetean in Teleorman, presedinte executiv al PSD si dupa incarcerarea lui Liviu Dragnea a devenit presedinte plin al PSD. A fost europarlamentar 9 ani inainte de a reveni de la Bruxelles pentru a prelua Guvernul ce tocmai a fost demis de Parlament prin motiune de cenzura.

Sloganul campaniei sale este "Luptam pentru fiecare roman!". S-a remarcat prin multitudinea de gafe si greseli gramaticale, a spus ca nu cunoaste limbi straine pentru ca este patrioata si si-a angajat, printre altele, fiul la Curtea de Conturi.

Catalin Ivan

Foto: Facebook/Catalin Ivan

Catalin-Sorin Ivan este candidatul proiectului politic Alternativa pentru Demnitate Nationala - ADN. S-a nascut la 23 decembrie 1978, la Galati. A absolvit Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor si un master in Afaceri Internationale la Iasi. E doctor in economie.

A fost europarlamentar PSD din 2009, dar a demisionat din partid in 2018. A candidat si in mai 2019 din partea PRODEMO, dar nu a castigat un nou mandat la Bruxelles.

Sloganul campaniei sale este "Presedinte pentru romani". A fost unul dintre cei care au folosit date eronate si a omis detalii importante in intrebarile adresate Laurei Codruta Kovesi in timpul audierii acesteia de catre Parlamentul European pentru ocuparea pozitiei de procuror-sef european (EPPO), a votat DA la referendumul pentru familie si este impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex si impotriva adoptiilor.

Ninel Peia

Foto: Facebook/Ninel Peia

Ninel Peia este candidatul Partidului Neamul Romanesc. S-a nascut la 7 octombrie 1969, la Brastavatu, judetul Olt, e licentiat in stiinte juridice, a absolvit programe de master in Drept Intern si International de Mediu, Economia si managementul Mediului si Administratie Publica si Aquis Comunitar.

A fost consilier personal al ministrului mediului Speranta Ianculescu in 2004, consilier personal al secretarului de stat pentru mediu Constantin Popescu in 2005, consilier personal al viceprim-ministrului Bogdan Pascu in 2006, consilier local al orasului Voluntari in 2008 si director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Ilfov. A fost deputat PSD in circumscriptia electorala Ilfov, in legislatura 2012-2016. Din februarie 2018, este presedinte al Partidului Neamul Romanesc.

Ca sef al Agentiei de Mediu Ilfov a autorizat firme in care era asociat si fratele sau, firme specializate in colectarea de deseuri periculoase, pe care le-au depozitat in conditii improprii sau le-au aruncat pe camp. Patronii firmelor au fost acuzati de periclitarea sanatatii publice.

Sloganul campaniei sale este "Un roman pentru Romania!". A fost printre candidatii impotriva carora BEC a depus plangere la Parchetul General pentru depunerea de liste false cu semnaturi. De-a lungul timpului a mai sustinut fara niciun fel de probe ca vaccinurile ar fi imbolnavit copiii din Arges si ca "in primele 30 de secunde" ca presedinte va convoca un nou referendum pentru familie. Cu doar cateva zile inainte de alegeri a fost dat disparut de SPP dupa ce a disparut dintr-un hotel din Cluj. Cateva ore mai tarziu el a fost gasit la Manastirea Putna, unde se dusese sa se roage.

Sebastian Popescu

Foto: Facebook/Sebastian Popescu

Sebastian-Constantin Popescu este candidatul Partidului Noua Romanie. S-a nascut pe 12 februarie 1982, in Bals, judetul Olt. A absolvit Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara.

Este fondatorul si presedintele Partidului Noua Romanie. A profesat timp de cinci ani ca medic veterinar in Bucuresti, inainte sa se indrepte spre domeniul media. Coordoneaza cateva site-uri de stiri, prin intermediul companiei Exclusiv News. A candidat la alegerile parlamentare din 2016 si la alegerile europarlamentare din 2019 pe listele Partidului Noua Romanie.

Sloganul campaniei lui este: "Pentru o noua Romanie".

A predat declaratii de avere si de interese goale la inscrierea in cursa prezidentiala, desi pe site-ul partidului sau se declara unic actionar al companiei Exclusiv, care detine site-urile www.exclusivnews.ro si www.recentnews.ro.

John-Ion Banu

Foto: Facebook/John-Ion Banu

John-Ion Banu candideaza din partea Partidului Natiunea Romana. S-a nascut in 1960, in orasul Roman. A absolvit Institutul Politehnic Bucuresti si a emigrat in SUA in 1983, unde a urmat cursuri la Florida Atlantic University.

A fost presedinte al Romanian-American League (RAL), din Florida. Este proprietar al companiei Ocean Test Equipment, cu sediul in Florida.

Este membru fondator si presedinte al formatiunii Partidului Natiunea Romana, lansat in aprilie 2019.

Sloganul campaniei lui este: "Alege Adevarul". Sprijina introducerea pedepsei cu moartea pentru coruptie si crima si este in favoarea detinerii armelor, declarand ca el insusi are cinci arme, in Florida. Neaga amploarea schimbarilor climatice si ca ele ar fi influentate de activitatea oamenilor.

Mircea Diaconu

Foto: Facebook/Mircea Diaconu

Mircea Diaconu reprezinta Alianta UN OM in alegerile prezidentiale, formata din Pro Romania si ALDE. S-a nascut la 24 decembrie 1949 in comuna Vladesti, judetul Arges si este actor, fiind cunoscut pentru multele filme romanesti in care a jucat.

La alegerile parlamentare din noiembrie 2008 a devenit senator din partea PNL, in Colegiul uninominal Campulung, Curtea de Arges. A fost ministru al Culturii (mai-iunie 2012), in cabinetul condus de Victor Ponta. In martie 2014, a demisionat din PNL, unde indeplinea functia de vicepresedinte, si a decis sa candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European.

A obtinut mandatul de europarlamentar si a fost membru in Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa si vicepresedinte al Comisiei pentru cultura si educatie din Parlamentul European (2014-2019).

Sloganul campaniei sau este "Cu buna-credinta". Mircea Diaconu recunoaste ca a fost membru PCR cand era tanar, dar sustine ca ar fi fost fortat. A refuzat sa participe la dezbateri cu alti candidati decat cei cotati mai slab decat el in sondaje.

Bogdan Stanoevici

Foto: Facebook/Bogdan Stanoevici

Bogdan-Dragos-Aureliu-Marian-Stanoevici candideaza ca independent. S-a nascut la 22 ianuarie 1958, la Bucuresti si de asemenea este actor. A interpretat o serie de roluri principale in film si in teatru si a fost unul dintre cunoscutii membri ai grupului SONG. A aparut in emisiuni de televiziune si a jucat pe scene de teatru franceze, stabilindu-se prin casatorie, in 1989, in Franta.

In februarie 2011, a revenit in Romania, cu ocazia premierei filmului israelo-franco-roman "Misiunea directorului de resurse umane", in regia lui Eran Riklis. A fost ministru pentru Romanii de pretutindeni (martie-decembrie 2014) in guvernul condus de Victor Ponta. Este director al Circului Metropolitan Globus Bucuresti (din 2017).

Sloganul campaniei lui este: "Romania din nou acasa".

Ramona-Ioana Bruynseels

Foto: Facebook/Ramona-Ioana Bruynseels

Ramona-Ioana Bruynseels reprezinta Partidul Puterii Umaniste (Social Democrat) in alegerile prezidentiale. S-a nascut in 1980, la Cluj. A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", din Cluj-Napoca (2002) si cursuri de master in cadrul aceleiasi institutii.

A mai urmat cursuri la Colegiul National de Aparare - Academia de Inalte Studii Militare (2005), HEC Montreal University & Universitatea BCR - Executive Development Program (2007-2008), Scoala "John F Kennedy" din cadrul Harvard University (2014-2015).

A fost consilier juridic al Corpului 4 Teritorial de Armata Transilvania, preparator universitar la Universitatea "Dimitrie Cantemir", manager relatii Corporate/Retail la Banca Comerciala Romana, sef Departament Afaceri Comunitare si Consilier al Presedintelui Executiv la BCR, sef Cancelarie - Presedinte Executiv BCR, director executiv al organizatiei Repatriot si facilitator si fondator al Boston Business Consult.

A fost si consilier de stat pentru cateva luni in 2017 si secretar de stat in Secretariatul General al Guvernului, din noiembrie 2017 pana in februarie 2018). Din decembrie 2018 pana in mai anul acesta i-a fost consilier de stat Vioricai Dancila.

Sloganul campaniei sale este: "O noua alegere, un nou viitor, o noua Romanie". Este o apropiata a lui Dan Voiculescu, sustinatoare a teoriei ca Pamantul ar fi plat si una dintre gafele din campanie a fost ca a declarat ca Rusia e membru NATO.

Viorel Catarama

Foto: Facebook/Viorel Catarama

Viorel Catarama este reprezentantul formatiunii Dreapta Liberala in alegerile prezidentiale. S-a nascut in 1955, la Bacau. A absolvit Facultatea de Comert, din cadrul ASE in 1980 si e doctor in economie la aceeasi facultate.

A lucrat ca economist la Tehnoforestexport, iar in 1987 a fost numit director pentru Europa de Est al firmei BELCO - Belgia la Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Din 1990 este presedinte-director general al grupului de firme Elvila.

In 1990, a devenit membru in Comitetul Director al PNL, iar in 1991 a fost numit secretar de stat la Ministerul Comertului si Turismului, in guvernul condus de Petre Roman. A fost vicepresedintele al PNL (1993-1999).

A indeplinit functia senator PNL de Bacau in legislatura 1996-2000. A fost presedinte al Federatiei Romane de Tenis (1992-1996). Se numara printre membrii fondatori ai Grupului pentru Dialog Liberal, al carui presedinte este. Din 2013, face parte din conducerea Consiliului Investitorilor Romani. In 1994, a fost numit presedinte al Filialei Bucuresti a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Sloganul campaniei lui este "Muncesti si castigi o Romanie Dreapta". A fost cercetat pentru inselaciune in dosarul SAFI, dar a fost achitat in 2006. A fost devoalat ca fiind in serviciul DIE, actualul SIE.

In anii dinainte de Revolutie, Catarama a lucrat in comertul exterior, un domeniu traditional controlat de Securitate. Totusi, declara ca nu a colaborat cu Securitatea. Si in cazul sau BEC a depus plangere penala pentru fals in listele de semnaturi de la candidatura.

Alexandru Cumpanasu

Foto: Facebook/Alexandru Cumpanasu

Alexandru Cumpanasu este candidat independent la alegerile prezidentiale. S-a nascut la 29 martie 1981, la Caracal, judetul Olt. Detine calificarea de asistent analist programator. La scurt timp dupa absolvirea liceului, a devenit membru al delegatiei Romaniei in programul Guvernul Germaniei privind politica de securitate si aparare comuna europeana, conform datelor biografice prezentate de el.

Conform Declaratiei de interese publicate de BEC, detine calitatea de presedinte al Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, secretar general al Asociatiei pentru Buna Guvernare si vicepresedinte al Fundatiei Colegiul National de Aparare.

Sloganul campaniei sale este: "Ori noi, ori ei!". A decis sa candideze pe valul de emotie declansat de uciderea de catre Gheorghe Dinca a nepoatei sale, Alexandra Macesanu. Presa a dezvaluit ca prin ONG-ul sau a derulat 17 proiecte alaturi de institutii ale statului roman si administratii locale. A fost beneficiarul unor sume uriase primite in 2018 de la Ministerul Culturii pentru publicarea unor brosuri aniversare pentru Centenarul Romaniei, peste 12.000 lei pentru fiecare pagina produsa.

Desi sustine ca e masterand in Elvetia, institutia este una exclusiv online si Cumpanasu nu a terminat nicio facultate, nefiind licentiat.

S-a aflat ca a locuit intr-o casa data de stat prin RA-APPS dupa ce a refuzat sa plateasca despagubiri unui vecin pe care l-a inundat. Cere si primeste protectie, garda de corp si masina de la MAI.

Si in cazul sau BEC a depus plangere penala pentru fals in listele de semnaturile depuse la candidatura.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#candidati alegeri prezidentiale 2019 , #alegeri prezidentiale 2019