Un fost general NATO este noul președinte al Cehiei. Cum se poziționează față de agresiunea Rusiei în Ucraina

Sambata, 28 Ianuarie 2023, ora 17:35
8850 citiri
Un fost general NATO este noul președinte al Cehiei. Cum se poziționează față de agresiunea Rusiei în Ucraina
Petr Pavel este noul președinte al Cehiei FOTO Twitter

Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Cehă, informează agenţiile de presă internaţionale.

Fostul general paraşutist Petr Pavel era considerat favorit în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în faţa ex-premierului Andrej Babis.

Potrivit rezultatelor publicate de Comisia Națională de Statistică după numărarea a 98% din voturi în turul al doilea de scrutin, Pavel a obținut 58% din voturile exprimate, față de 42% pentru Babis, în condițiile unei participări la vot de 70%.

Petr Pavel, general în rezervă în vârstă de 61 de ani, care a ocupat o funcţie înaltă în cadrul NATO, s-a prezentat în alegeri drept candidat independent şi beneficiază de sprijinul guvernului de centru-dreapta. S-a poziționat drept un susținător al Ucrainei în războiul declanșat de Rusia.

Este un fost parașutist și erou al războiului din fosta Iugoslavie, în timpul căruia a ajutat la eliberarea trupelor franceze într-o zonă de luptă. Ulterior, a devenit șef al Statului Major General ceh și șef al comitetului militar al NATO.

Chiar dacă rolul său este în special onorific în Republica Cehă, ţară din Europa Centrală cu 10,5 milioane de locuitori, membră a UE şi a NATO, şeful statului numeşte guvernul, desemnează guvernatorul Băncii Centrale şi judecătorii Curţii Constituţionale şi este comandantul suprem al forţelor armate.

Campania între cele dpuă tururi a fost dură, cu un val de dezinformare care l-a vizatv în mare parte pe Pavel şi cu ameninţări cu moartea la adresa lui Babis şi a familiei acestuia. Preşedintele în exerciţiu Milos Zeman, un politician controversat, a întreţinut relaţii strânse cu Rusia, după care s-a răzgândit, la invazia Ucrainei, în februarie 2022.

Andrej Babis, în vârstă de 68 de ani, ale cărui bogăţie şi probleme judiciare au făcut din el un personaj clivant, a catalogat acest scrutin drept un ”referendum asupra lui Babis”. Miliardarul a încercat să atragă alegătorii îngrijoraţi de consecinţele invaziei ruse a Ucrainei şi a sugerat că asversarul său ar putea antrena Cehia în acest război.

Acest deputat populist a declarat că nu va trimite trupe cehe în ajutorul Poloniei sau altor ţări baltice, în cadrul apărării colective a NATO - declaraţii care au provocat întrebări în străinătate şi asupra cărora acesta a revenit.

Au loc alegeri în Senegal, după o serie de tensiuni și proteste. Președintele în exercițiu renunță greu la putere
Au loc alegeri în Senegal, după o serie de tensiuni și proteste. Președintele în exercițiu renunță greu la putere
Populația din Senegal se pregătește să-și aleagă următorul președinte duminică, 24 martie, în ceea ce este considerat un test important pentru democrația țării, arată CNN....
Serviciile de informaţii din Cehia anunță demascarea unei rețele de propagandă finanțată din Rusia
Serviciile de informaţii din Cehia anunță demascarea unei rețele de propagandă finanțată din Rusia
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina şi îşi extindea influenţa până în Parlamentul European, a anunţat...
#alegeri, #presedinte, #Cehia , #stiri PRE