Alegeri parlamentare 2020. Politicienii care sunt in izolare si voteaza cu urna mobila

Duminica, 06 Decembrie 2020, ora 07:13
1725 citiri
Alegeri parlamentare 2020. Politicienii care sunt in izolare si voteaza cu urna mobila
Mihail Neamtu (stanga), Iulian Bulai (centru), Ben Oni Ardelean (dreapta) sunt in izolare

Romanii din tara, aflati in carantina sau izolare la domiciliu din cauza COVID-19, care au formulat cereri pentru a-si exercita dreptul electoral, voteaza duminica, la alegerile parlamentare, cu urna speciala.

Tot cu urna mobila voteaza si alegatorii care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate, cei care se afla internati in spital sau executa o pedeapsa privativa de libertate si care au solicitat sa voteze.

In acest caz, presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor dispune masurile necesare, astfel incat duminica la ora 21,00 urna speciala sa se afle in localul de vot.

Pentru prima data alegerile se desfasoara cu localitati aflate in carantina din cauza numarului de imbolnaviri de COVID-19, dar alegatorii se vor putea prezenta la urne fara sa fie nevoiti sa dea o declaratie pe propria raspundere.

O situatie aparte o reprezinta cazurile de imbolnaviri cu COVID-19 in randul candidatilor diferitelor partide, dar si al unor membri BEC, aflati in prezent in izolare sau carantina. Unii dintre acestia au optat sa ceara urna mobila pentru a vota.

Printre acestia se numara deputatul USR Iulian Bulai, George Scarlat - secretar de stat in Ministerul Agriculturii, care deschide lista PNL Galati la Senat, sau presedintele AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica. Si copresedintele USR PLUS Dan Barna a fost testat pozitiv, el aflandu-se in imposibilitatea de a vota chiar si cu urna mobila, avand in vedere ca este izolat in Bucuresti, iar domiciliul sau este in Sibiu. Au mai fost confirmati cu COVID-19 deputatul USR Tudor Benga, deputatul PNL de Timis Ben Oni Ardelean, dar si Mihail Neamtu de la PMP.

***

Votul cu urna mobila se desfasoara cu respectarea regulilor anti-COVID impuse de autoritati.

In ziua votarii, echipa care transporta urna speciala se va deplasa mai intai la adresele solicitantilor din alte cauze decat COVID-19, la unitatile sanitare non-COVID, la unitatile medico-sociale, azile de batrani, penitenciare si centre de retinere si arestare preventiva.

Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si personalul de paza care insotesc urna speciala trebuie sa poarte masca si manusi ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o solutie dezinfectanta pe baza de alcool la parasirea fiecarei incinte.

Totodata, membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si personalul de paza care insotesc urna speciala nu vor intra in locuinta in care se afla alegatorul si vor realiza toate formalitatile la intrarea in aceasta, asigurand o distanta de minimum un metru fata de alegator.

Alegatorul care voteaza prin intermediul urnei speciale si celelalte persoane prezente in incinta vor purta obligatoriu masca. Alegatorul isi va dezinfecta mainile inainte de preluarea buletinelor de vot si a stampilei cu mentiunea "VOTAT", isi va inlatura pentru scurt timp masca spre a fi identificat si isi va repozitiona masca acoperind nasul si gura. Alegatorul va semna in lista electorala utilizand ori de cate ori este posibil pixul personal. Stampila cu mentiunea "VOTAT" si, daca este cazul, pixul utilizat de alegator se dezinfecteaza dupa votare de catre unul dintre membrii echipei care transporta urna speciala prin pulverizare/ stergere cu solutie dezinfectanta sau prin stergere cu servetele/ lavete impregnate cu dezinfectant pe baza de alcool.

In cazul persoanelor internate in unitati sanitare votul cu urna speciala va fi asigurat cu implementarea masurilor specifice; echipamentul de protectie pentru membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si personalul de paza care insotesc urna speciala va fi asigurat de catre unitatea sanitara, in conformitate cu nivelul de echipare corespunzator sectiei respective. Toate materialele de protectie utilizate vor fi introduse intr-un sac dedicat.

***

Scrutinul de duminica se va organiza si in localitatile carantinate, astfel ca locuitorii din aceste zone se vor putea prezenta la urne pentru a alege noul Parlament.

Presedintele AEP, Florin Constantin Mituletu-Buica, spune ca cetatenii din zonele aflate in carantina nu trebuie sa fie nevoiti sa dea o declaratie pe propria raspundere pentru a se deplasa la sectia de votare in vederea exercitarii dreptului de a alege.

Recent, presedintele Klaus Iohannis declara ca alegerile parlamentare se organizeaza in toata tara, inclusiv in localitatile carantinate, mentionand ca nu vor exista ingradiri si fiecare roman va avea dreptul sa mearga sa voteze la circumscriptia electorala la care este arondat.

"Carantina presupune ca in acea localitate sa se renunte la toate deplasarile care pot fi evitate si alegerile nu fac parte din aceasta categorie. Este foarte bine sa stie toata lumea ca alegerile se organizeaza peste tot, inclusiv in localitatile carantinate. (...) Nu vor exista ingradiri, nici in localitatile carantinate, nici in alte localitati", sublinia Klaus Iohannis.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#alegeri parlamentare 2020, #izolare, #urna mobila, #Mihail Neamtu, #Ben Oni Ardelean, #iulian bulai , #Alegeri Parlamentare 2020