Alegeri parlamentare 2016 - Scrutinul de lista

Autor: Florin Grecu - Lector univ. dr.
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 11:58
13422 citiri

Tranzitia de la guvernarea tehnocrata, apolitica, la guvernarea politica reprezinta miza alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, in urma carora va rezulta o guvernare politica, legitimata la urne si sustinuta in Parlament de o majoritate politica.

Astfel, partidele politice vor reexercita puterea politica, in urma votului democratic al cetatenilor.

Alegerile parlamentare de pe 11 decembrie vor pune in lumina modul in care partidele politice au reusit sa se reformeze, propunand pe listele electorale nume noi, provenite din randurile societatii sau din esaloanele doi si trei ale organizatiilor politice.

La alegerile din 11 decembrie, cetatenii vor vota liste inchise de partid.

Votul pe lista de partid semnifica faptul ca, cu un singur vot, cetateanul voteaza mai multi candidati inscrisi pe o lista fabricata la centru de partidele politice.

Prin lista inchisa sau blocata, partidele nu dau niciun drept alegatorului sa opereze schimbari. Prin urmare, listele inchise reprezinta monopolul birourilor politice ale partidelor, in vederea desemnarii candidatilor.

Ȋn 2015 partidele politice au votat revenirea la sistemul de vot pe lista inchisa de partid. Partidele parlamentare au ajuns la consens politic si au votat revenirea la vechiul sistem de vot, cu scopul exercitarii unui cat mai mare control politic asupra candidaturilor.

Lista inchisa sau blocata de partid a fost promulgata prin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente. Astfel, senatorii si deputatii se vor alege prin scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale.

Alineantul (4) din Legea nr. 208/2015 pune in lumina suprematia listei blocate si anume ca: "in aceeasi circumscriptie electorala, un partid politic, o alianta politica sau o alianta electorala poate propune, pentru fiecare dintre Camerele Parlamentului, numai o singura lista de candidati, iar partidele politice din aliantele politice sau aliantele electorale pot participa la alegeri numai pe listele aliantei".

Legea nr. 208/2015 aminteste de faptul ca scrutinul se organizeaza pe baza principiilor proportionalitatii si reprezentativitatii, iar atribuirea mandatelor fiecarei liste de partid se distribuie proportional cu numarul de voturi obtinute de fiecare formatiune politica.

Prin urmare, "fiecarei liste i se repartizeaza atatea mandate de cate ori coeficientul electoral al circumscriptiei electorale se include in voturile valabil exprimate pentru acea lista". Atribuirea mandatelor se face de biroul electoral de circumscriptie, in ordinea inscrierii candidatilor pe lista, iar mandatele desfasurate pe listele de candidati se efectueaza in ordinea inscrierii acestora pe lista".

Pe de alta parte, art. 95, alin 2, lit. h) precizeaza ca "numarul voturilor valabil exprimate sunt obtinute de fiecare lista de candidati si candidat independent".

Fabricarea si centralizarea listelor cu candidati, pentru alegerile parlamentare, reprezinta atributul birourilor organizatiilor politice, dar tiparirea unui nume cu "probleme" pe buletinul de vot poate trage in jos intreaga organizatie politica.

La alegerile parlamentare, cetateanul va vota, in functie de simpatii si interese, lista impusa de organizatiile politice. Astfel, listele propuse alegatorilor de organizatiile politice pot creiona arhitectura viitoarei guvernari politice, rezultate in urma votului cetatenilor.

Dupa publicarea rezultatelor scrutinului de lista, partidele politice parlamentare, care vor trece de pragul electoral, vor negocia politic viitoarea majoritate si vor sustine viitorul guvern politic, legitimat la urne de cetateni.

Florin Grecu este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, ciclul licenta, master, doctorat. In anul 2011 a obtinut titlul de doctor in stiinte politice, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti. Din anul 2012 este lector univ. dr. al Universitatii Hyperion din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Sociale, Umaniste si ale Naturii, specializarea stiinte politice.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#alegeri parlamentare 2016, #alegeri parlamentare 2016 vot lista , #alegeri parlamentare 2016