Alegeri parlamentare 2012: Tot ce trebuie sa stii despre vot

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 05:00
7086 citiri
Alegeri parlamentare 2012: Tot ce trebuie sa stii despre vot

Cetatenii cu drept de vot sunt chemati la urne, duminica, pentru a-i alege pe deputatii si senatorii care ii vor reprezenta in Parlament in urmatorii patru ani.

Numarul sectiilor de votare pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie este de 18.749, dintre care 18.454 in tara si 295 in strainatate, conform datelor publicate pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

Ce alegem pe 9 decembrie

Conform Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, in prima etapa intra direct in Parlament candidatii care obtin peste 50% din voturi, in colegiile in care acestia au candidat.

A doua etapa prevede ca fiecare partid are dreptul la un numar de locuri direct proportional cu voturile obtinute.

Astfel, daca un partid ia peste 50% in toate colegiile dintr-un judet sau in mai multe colegii, legea prevede, prin redistribuire, atribuirea unor locuri suplimentare si unor candidati ai altor partide.

Candidatilor independenti li se atribuie cate un mandat, daca au obtinut majoritatea voturilor in colegiul uninominal in care au candidat.

De asemenea, partidele politice trebuie sa obtina un prag electoral de 5% din voturile valabil exprimate pentru a avea dreptul la mandate de parlamentar.

Cine are drept de vot

Pe 9 decembrie isi pot exercita votul toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani, pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru Senat. Fiecare alegator isi exprima votul personal, potrivit prevederilor legale.

Cum se voteaza

Cetatenii care vor sa isi exercite dreptul de vot trebuie sa stie ca, in cabina de vot, este interzis accesul cu orice tip de aparate, in scopul inregistrarii sau preluarii de imagini.

De asemenea, in ziua votului, intre orele 7:00-21:00, sunt interzise comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul sectiei de votare.

N-ai carte de identitate pentru alegeri? Vine politia acasa si-ti face!

Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul.

In plus, studentii vor avea liber, pe 10 decembrie, a doua zi dupa alegerile parlamentare, pentru a putea merge in localitatile de domiciliu si sa-si exercite dreptul de vot.

Cand e votul valabil

Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), voturile sunt considerate valabil exprimate atunci cand stampila cu mentiunea "votat" este aplicata in interiorul unui singur patrulater sau daca stampila cu mentiunea "votat" depaseste limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta (inclusiv situatia in care stampila este doar tangenta la un patrulater, dar nu atinge si un altul).

Vot valabil exprimat este considerat si in cazul in care stampila cu mentiunea "votat" este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt inscrise diverse mentiuni ale alegatorului (votul este considerat valabil indiferent de mentiunile inscrise pe buletin) si in cazul in care stampila cu mentiunea "votat" este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a mai aplicat una sau mai multe stampile fara sa atinga vreun alt patrulater.

In schimb, daca pe buletinul de vot nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare, buletinul de vot are alt model decat cel legal aprobat, stampila cu mentiunea "votat" are alt model decat cel legal aprobat ori este aplicata in doua sau mai multe patrulatere, votul exprimat este considerat nul.

Tot vot nul se considera si in cazul in care stampila cu mentiunea "votat" este aplicata in doua sau mai multe patrulatere, chiar daca unele stampile au fost taiate de alegator, daca stampila a fost aplicata in exteriorul patrulaterelor sau stampila atinge doua sau mai multe patrulatere.

Voturile albe sunt considerate voturile exprimate prin introducerea buletinelor de vot in urna fara aplicarea stampilei cu mentiunea "votat" in vreun patrulater.

Ce este ilegal si care sunt sanctiunile

Candidatii la alegerile parlamentare trebuie sa respecte mai multe reguli, mai ales in ziua alegerilor.

Acestia nu au voie sa continue propaganda electorala sau sa posteze afise electorale in alte locuri decat cele permise. Altfel, risca sa fie sanctionati cu cateva sute de lei. Amenzi vor primi si cei care refuza in mod nejustificat sa le ofere buletinul de vot sau stampila cetatenilor cu acte de identitate valabile.

Alegeri parlamentare 2012: 576 de incidente in primele trei saptamani de campanie

In plus, luarea sau darea de mita se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Tot dupa gratii vor ajunge si cei care violeaza secretul votului.

Astfel, legea interzice fotografierea buletinului de vot sau intrarea a doua persoane in aceeasi cabina. Pana la 7 ani de detentie risca si cetatenii care tiparesc buletine de vot false, introduc mai multe voturi in urne sau folosesc documente false.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Alegeri parlamentare reguli vot, #alegeri legislative vot sanctiuni, #vot deputati senatori parlamentare , #alegeri parlamentare 2012